KHL-finaalien parhaaksi puolustajaksi valittu Atte Ohtamaa hylkäsi isot rahat palatessaan Kärppiin – ”Toivottavasti pystyn jatkamaan Kukkosen ja Pyörälän perintöä”

Atte Ohtamaa (edessä) Oulun lentokentällä. Arkistokuva. KUVA: Leinonen Jukka
Liiga 2.5.2018 19:37
Janne Onnela

Oulun Ritaharjussa jo useamman vuoden ilman isäntäperhettä talvehtinut uudenkarhea talo heräsi viikko sitten jälleen eloon, kun Ohtamaan perhe palasi pitkän talven jälkeen Venäjältä takaisin kotiin.

Aiemmin vain muutaman kuukauden vuodessa asutetussa talossa riittää jatkossa säpinää ympäri vuoden, sillä perheen Atte-isä päätti palata KHL-mestari Ak Bars Kazanista takaisin Kärppiin pitkällä viiden vuoden sopimuksella. Sopimus mahdollistaa vielä kerran vuoden visiitin ulkomailla.

Atte Ohtamaa puntaroi suurta päätöstä tehdessään oman uransa lisäksi vahvasti myös kasvavan perheensä parasta. Kolmen vanha esikoinen saa kesäkuussa pikkusiskon tai – veljen.

– Jo aiemmin kauden aikana mietin, mikä olisi minulle ja perheelleni mahdollisimman hyvä paikka. Pääsin olympiatauolla näkemään tätä Kärppien nykymenoa, ja silloin vahvistui ajatus siitä, että haluan olla tässä mukana. Koen, että täällä voin kehittyä ja ottaa vielä uuden askeleen pelaajana, Ohtamaa taustoittaa Kalevalle.

Yksi Liigan kaikkien aikojen arvokkaimmista sopimuksista 

Ohtamaan viisivuotinen sopimus asemoituu Kärppien ja koko liigan mittapuulla megaluokkaan yhdeksi kaikkien aikojen arvokkaimmista pelaajasopimuksista. 

Siitä huolimatta Ohtamaa luopui suurista rahoista päättäessään palata Ouluun. KHL-finaalien parhaaksi puolustajaksi valitun nivalalaisen vuosipalkka olisi liikkunut Venäjällä aivan eri lukemissa kuin Kärpissä. Tavallista pulliaista moisten summien valuminen ohi suun kirpaisisi syvältä ja pitkään. 

– Ei se minua kirpaise, kun olen tällaisen päätöksen tehnyt. Haluan löytää oman maksimini pelaajana, ettei tarvitse uran jälkeen jossitella sen suhteen. 

Ottajia oli itäliigassakin jonoksi saakka. Siellä listan kärjessä oli Ohtamaan päättyneen kauden seura Kazan. Ohtamaa viihtyi Tatarstanin tasavallan pääkaupungissa perheensä kanssa hyvin. 

Venäläismediassa ehdittiinkin jo uutisoida Kazanin ja Ohtamaan jatkosopimuksesta. Niin varmoja venäläiset siitä olivat. Seura sai tietää puolustajan päätöksestä palata Suomeen vasta pari päivää sitten. 

– Kazanissa oli kaikki hyvin. Seura oli loistava ja kaupunki hyvä. Minulla kävi hyvä tuuri, että pääsin sinne. Nyt pääsin kokemaan vielä mestaruudenkin siinä sarjassa. Olen siitä todella onnellinen ja kiitollinen, kuluvan kuun lopussa mestaruusparaatin takia vielä kerran Kazaniin matkustava Ohtamaa kertaa. 

Kukkosen manttelinperijä 

Tuoreen sopimuksen myötä Ohtamaan nousee Lasse Kukkosen ja ensi kaudeksi jälleen kotiin palaavan Mika Pyörälän kanssa samaan kategoriaan. Molemmilla kärppälegendoilla on samansuuntainen sopimus loppusuoralla kuin Ohtamaalla on vasta alkamassa. 

– Tämä on yksi kaikkien aikojen merkittävimmistä sopimuksistamme. Jos mietitään näitä kolmea pelaajaa niin eihän muille ole tällaisia sopimuksia tehty. He ovat sellaisia luottoratsuja, että näin voimakas sitoutuminen on seuran puoleltakin mahdollista, Kärppien urheilutoimenjohtaja Harri Aho kertoo. 

Ohtamaa ja Kukkonen ovat pelanneet yhdessä myös maajoukkueessa. Arkistokuva. KUVA: ANATOLY MALTSEV / EPA

– Kukkonen ja Pyörälä ovat sellaisia jätkiä, etten lähtisi itseäni heihin edes vertaamaan, Ohtamaa toppuuttelee. 

Ohtamaa keskusteli päätöstä puntaroidessaan kuukausien ajan paitsi oululaisjoukkueen seurajohdon myös kapteeni Kukkosen kanssa. 

Kukkonen on ollut iso taustavaikuttaja Ohtamaan kotiin paluussa. Kukkonen haluaisi luovuttaa koko mittavan perintönsä nimenomaan Ohtamaan käsiin, kuten Kalevassa jo aiemmin kirjoitettiin. 

– Tässä vaiheessa he ovat vielä mukana, joten tuollaisina johtajina ja liidereinä he ovat itseoikeutettuja niihin hommiin. Olisi hienoa, jos pystyisin olemaan heidän apunaan ja ammentamaan siitä oppia. 

Viisi vuotta on kuitenkin pitkä aika. Viiden vuoden päästä niin Kukkonen kuin Pyöräläkin ovat jo yli nelikymppisiä. Silloin Kärpät on jo yksin Ohtamaan leveillä harteilla. 

– Toivottavasti pystyn jatkamaan Kukkosen ja Pyörälän perintöä. He ovat kuitenkin olleet luomassa koko nykymuotoista kärppäorganisaatiota, Ohtamaa päättää.

MAINOS

Kommentoi

nyt sitten kärpillä on ehkä hyvä tuuri päästä runkosarjassa 10 parhaan joukkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Baavokin on nyt tyytyväinen. en tiiä milloin vaan hoksaat että ei mahda halliin ees mahtua 7000 katsojaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei raha tärkein ,vaan liikunta , pysyy paikat vetreänä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä se nähdään, ettei raha ole kaikki kaikessa. Varsinkin, jos sitä omasta mielestä on jo kertynyt tarpeeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa Atte on tätä odotettu Oulussakin fanien taholta!
Tiedossa on ollut, että Sinun tarkoitus on vielä että palaat Ouluun ja Kärppiin, mikä parasta, että nyt kun olet KHL sarjan paras puolustaja vielä lisäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneks kenenkään ei ole pakko mennä lätkäpeliin. Vaihtoehtosesti voi käydä katsomassa vaikka junnujen peliä jos pakko nähdä lätkää livenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On. Komia on. Näyttää kyllä vähä etureppuki kasvaneen. No, pääasia että putki kulukee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja hienot farkut ja nahkapehmikset, oletettavasti Venäjän markkinoilta hankitut. Pikeepaidassa vielä kasvuvaraa joten voi rauhassa rillata ennen kauden alkua. Kärpät!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

73
Tuore tutkimus: Oulussa on 11 huono-osaista kaupunginosaa – eniten kuudesta suurimmasta kaupungista
56
Suomalaiset ajavat vähemmän arvokkailla autoilla kuin norjalaiset ja ruotsalaiset – veromuutoksilla vähän vaikutusta autokantaan
46
Oulu ei tarvitse pilvenpiirtäjiä, mutta ei siitä tuppukylääkään saa tehdä Lukijalta
33
SAK:n kysely: Aktiivimalli rankaisee etenkin yli 55-vuotiaita, vaikeinta Pohjois-Suomessa - "Kyse pelkästä työttömyysturvan leikkauksesta ennestään pienistä tuloista"
22
Suomi kykenee yllättäen lyhentämään velkaansa ensimmäistä kertaa vuosikymmeneen, kertoo HS –  taustalla kertaerä, jota ilman velka kasvaisi yhä
18
YK:n siirtolaissopimusta vastustava mielenosoitus keräsi tuhansia Brysselin kaduille
11
Strategia johdatti Oulun liikuntakisan finaaliin – Oulu aikoo profiloitua terveysliikunnan kärkikaupunkina

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun Koillismaata lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sinivalkoinen kenraalimme

Arvostettu entinen puolustusvoimain komentaja kenraali Gustav Hägglund ei kannata Suomen liittymistä Natoon. Lue lisää...
Rohkeasti Natoon lii...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.12.

Fingerpori

17.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image