Keskustelu suljetusta Liigasta leimahti jälleen – Jää­kiek­ko­lii­ton mielestä Liiga ei ole "yk­si­se­lit­tei­ses­ti suljettu sarja"

– Liiga ei ole yksiselitteisesti suljettu sarja. Karsintoja ei pelata, mutta Liigaan voi nousta hakemusmenettelyn kautta, Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela sanoo. Arkistokuva. KUVA: Mauri Ratilainen/Compic
Liiga 7.11.2019 19:40
STT

Keskustelu suljetusta jääkiekon pääsarjasta leimahti taas käyntiin, kun urheiluoikeuden asiantuntija, varatuomari Olli Rauste piti torstaina MTV:n haastattelussa suljettua Liigaa laittomana. Jääkiekon kotimainen pääsarja suljettiin 2013 Suomen jääkiekkoliiton ja Liigan yhteisellä päätöksellä, mikä tarkoittaa sitä, ettei Liigasta voi pudota eikä sinne voi nousta pelkästään pelaamalla. 

–  Minun tiedossani ei ole tällä hetkellä mitään sellaisia perusteita, jotka voisivat oikeuttaa suljetun jääkiekon SM-liigan tällä hetkellä, Rauste sanoi.

Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela kommentoi STT:lle Rausteen näkemystä varovaisesti.

–  Liiga ei ole yksiselitteisesti suljettu sarja. Karsintoja ei pelata, mutta Liigaan voi nousta hakemusmenettelyn kautta, Nummela muistutti.

Liigalla ja Jääkiekkoliitolla on toistaiseksi voimassa oleva sopimus, joka astui voimaan tämän vuoden kesällä. Sopimuksen mukaan liigakarsintoja ei pelata, mutta Liiga päättää joukkueistaan lisenssimenettelyn kautta.

–  Myös Liigan ulkopuoliset joukkueet voivat hakea paikkaa. Liiga käsittelee hakemukset ja harkitsee sitten, Nummela sanoi.

Mestiksen johtoryhmä oli torstaina koolla Helsingissä ja jatkaa kokoustamista perjantaina.

–  Me keskustelemme asiasta huomenna. En halua julkisesti sanoa vielä mitään, Mestiksen puheenjohtaja Tuomas Haanpää sanoi STT:lle.

"Lähtökohtaisesti kilpailulain vastainen"

Suljettujen sarjojen ongelmatiikasta on ennakkotapaus. Koripalloseura Joensuun Katajaa pyörittänyt osakeyhtiö teki elokuussa 1994 Kilpailuvirastolle tutkimuspyynnön ja väitti, että liiton päätös suljetusta sarjajärjestelmästä oli kilpailunrajoituksista annetun lain vastainen ja määräävän markkina-aseman väärinkäyttöä.

Kilpailuvirasto totesi syyskuun 1995 päätöksessään, että SM-sarjan ja sen otteluiden järjestäminen on kilpailunrajoituslaissa tarkoitettua elinkeinotoimintaa ja että Koripalloliitolla on toiminnassa määräävä markkina-asema. Virasto totesi myös, että lajiliittoa koskee erityinen kohtuullisuus- ja tasapuolisuusvelvoite ja päätös sarjajärjestelmästä oli kohtuullisuustavoitteen vastainen.

Kilpailuvirasto ei tuolloin ryhtynyt jatkotoimiin, koska Koripalloliitto muutti sarjajärjestelmäänsä.

–  Siinä päätöksessä kilpailuvirasto toteaa, että suljettu sarja on Suomessa lähtökohtaisesti kilpailulain vastainen. Voi olla tilanteita, joissa on olemassa erityiset perusteet sarjan sulkemiselle, mutta jos tällaisia perusteita ei ole, suljettu sarja on lähtökohtaisesti laiton, Rauste sanoi MTV:lle.

"Vierumäen ilta-auringossa konjakkipullon äärellä"

Vielä 1990-luvulla liigapaikoista karsittiin pelaamalla joka vuosi, mutta vuosina 2001–2008 ei enää. Karsintoja pelattiin taas 2009–2013, ja keväällä 2013 pelattiin toistaiseksi viimeiset liigakarsinnat. Sen jälkeen Sport, KooKoo ja Jukurit on nostettu ilman karsintoja Liigaan, mutta pelkästään pelaamalla Liigaan ei enää kevään 2013 jälkeen ole voinut nousta eikä sieltä pudota.

–  Se oli suomalaisen jääkiekon tyhmin päätös ever. Urheilun ydin on kilpailu. Jos sen tapat, tapat kaiken, Juhani Tamminen jyrähti STT:lle.

Tamminen nosti valmentajana Kärpät keväällä 2000 Liigaan ja hävisi Sportin valmentajana kiihkeän karsintasarjan Ässille keväällä 2009. Hän on Liigan sulkemisen äänekkäimpiä arvostelijoita.

–  Tilataksillinen suomalaisia kiekkojohtajia Vierumäen ilta-auringossa konjakkipullon äärellä teki tämän päätöksen. Sen ainoa tarkoitus oli turvata oma perse. Kukaan ei halua olla se seurajohtaja, jonka vahtivuorolla joukkue putoaa Liigasta, Tamminen sanoi.

MAINOS

Kommentoi

Suomen liiga on kehitysmaan tasolla. Kaljaa nuuskan lisäksi. Jääkiekon suomesssa voisi lopettaa määräämättömäksi ajaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kilpailu on kaiken ydin.
Voittaminen on urheilun suola.

Liigasta on tehty Kaljaliiga josta ei ole pelkoa pudota.
Pudotuspelit olivat jännittävämpiä kuin puolivälierät ja jopa ennakkoon sovitut finaalit 😁

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdottomasti liiga auki, ne oli isompia pelejä kuin itse mestaruus ottelu, kun Ässät ja Sport tappelivat liiga paikasta!!! Lisäksi tämä pelaajien myynti joka alkaa viimeistään tammikuussa, kun huomataan, että peli ei kulje, Ässät tässäkin hyvä esimerkki vuosi takaperin, Se että onko Mestis seuroilla resurssit liigaan, niin eri asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

liiga pitäisi ehdottomasti aukaista ja karsinnat pelata kuten ruotsissa niin loppuis samalla pelaaja kauppa joka alkaa tammikuussa taas kun joukkueet jolla ei ole mahdollisuuksia kauppaavat pelaajia poissa ja parantavat näin taloudellista tulosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka kauniisti puhutaan, että hakemuksesta voi päästä liigaan. Jos vantaa nousisi, sitten olisi 16 joukkuetta, jos joku ei tee tilaa. Minä olen aina vastustanut suljettua sarjaa, vaan vimeisen pitäisi suoraan pudota ja seuraavan karsia putoaako, vai säilyykö liigassa. Tämä nostaisi mestiksen arvostusta. Tällä olisi tervehdyttävä vaikutus, ettei aleta pelaajia myymään joululta jo. Karmeaa on, jos pelaajia myydään ja onkin kausikortti taskussa. Joukkue on antanut jo periksi, miksi niitä pelejä käy edes katsomassa. Vähin vaatimus olisi, että ostaisivat kausikortin takaisin seuralle, jos myyntiä on pelaajissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kai se tosiasiassa ihan yksin Kärppiä nostanut, ehkä omasta mielestään nosti...
No, Tamillahan on joka asiaan "oikea" mielipide ja niistä voi tykätä tai ei mutta tässä asiassa ehdottomasti Tamin kanssa samaa mieltä.
Nyt on tulossa e-sports todella kovaa, futis nousee kun Huuhkajat vihdoin pääsee kisoihin, muutkin (usein paljon edulisemmat) lajit houkuttelee pelaajia mutta jääkiekko-johtajat suuressa viisaudessaan kuvittelee että lätkä pysyy ykkösenä ikuisesti vaikka jääkiekkoyhteisö alkaa olla Suomessa niin ummehtunut kuin olla voi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

... mutta eipä kestänyt kauaa kun Tamilta taas kerran katosi holtti omiin busineksiin ja Loparit tuli kesken kauden. Onneksi ei tarvitse kuulla eikä katsoa pelleksi pukeutuvaa entistä "asiantuntijaa" kiekkoa näyttävillä kanavilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo se on tie muurattu umpheen monelta porukalta matkalla parrasvaloihin. Pienen piirin päätöksellä valittiin ilmapiirin rakentajat omaan bisnekseen vaan ei homma toimi niin. Kyllä rehellinen urheilu vie pitkässä juoksussa voiton. Karsinnat ovat olleet kautta aikain tunneskaalaltaan ylivertainen palloilusarjojen ottelusarjoissa. Menee finaalisarjojen ohi heittämällä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:03
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
9:51
Röyhkeä voro vei auton nivalalaisen omakotitalon pihasta juuri, kun pariskunta oli lähdössä töihin – ”Erittäin kummallinen tapaus”
9:49
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä
9:39
Viimeiset mielenosoittajat sinnittelevät yliopistolla Hongkongissa – Yli 600 ihmistä poistui kampukselta maanantaina
8:25
Sa­vu­kos­ken koulun ra­ken­nus­työ­maal­ta löytyi so­dan­ai­kai­sia heit­ti­men am­muk­sia – 81-millisiä ammuksia löytyi koulun alueelta 15 kappaletta Tilaajille
8:22
Pohjantiellä sattui peräänajo-onnettomuus Iskon ja Laanilan liittymien välillä – tilanne saatiin korjattua puolessa tunnissa
8:01
Postilakossa jätettiin yöllä sovintoesitys, PAU ja Palta antavat vastauksensa aamupäivällä – lakko jatkuu vielä
42
Oulun kaupunki jakaa 2000 ledivaloa pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
26
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
17
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
15
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
8
Oulu päättää pormestarimallista vuonna 2021 – asia jää samana vuonna valittavan kaupunginvaltuuston päätettäväksi
7
Arinan Kastellin huoltoasemahanke jäi pöydälle kaupunginhallituksessa
7
Verkossa tyhmätkin mielipiteet säilyvät hamaan ikuisuuteen - syytä pyytää operaattoria poistamaan, jos pelkää syytettä, sanoo oikeuskansleri

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image