Kärppien sankarin Veini Vehviläisen tarina: Piirtäjäpoika kasvoi vas­toin­käy­mis­ten jälkeen voittajaksi

Kärppien maalivahti Veini Vehviläinen kiittää faneja jääkiekon Liigan finaalisarjan toisessa ottelussa. KUVA: Kalle Parkkinen / Lehtikuva
Liiga 23.4.2018 10:01
Kimmo Siira

Kuka Veini Vehviläinen? Kysymys oli ilmassa ensimmäisen kerran jo 18. huhtikuuta 2017, kun maalivahdin siirto Kärppiin julkistettiin.

Nuorukaisen saapuminen kaupunkiin ei ollut merkkitapaus, sillä varattuna oli kakkostorjujan paikka kokeneen Jussi Rynnäksen takana.

Nyt, reilu vuosi myöhemmin, Vehviläinen on Kärppien kannattajien uusi suosikki. Ihmemies, joka on eleettömillä torjunnoillaan johdattanut Kärpät yhden voiton päähän mestaruudesta.

Nyt kukaan ei enää ihmettele Vehviläisen nimeä, vaan sitä, miten JYP päästi 21-vuotiaan tähden viime kauden jälkeen käsistään.

JYPin ratkaisun voi ymmärtää, kun tutustuu taustoihin tarkemmin.

Vehviläisen tarinassa piirtyy kuva urheilun raadollisuudesta. Siitä, että todellinen kehitys tähteyteen alkaa usein vasta silloin, kun urheilija käy pohjalla ja riuhtaisee irtioton tutuista ja turvallisista maisemista.

"Pahalta tuntui, kun omaa lasta mollattiin"

2. tammikuuta 2016 oli Pikkuleijonien pelaajille suuri päivä. Suomi kaatoi Helsingin Areenan hurmoksellisessa illassa Kanadan ja eteni Patrik Laineen, Sebastian Ahon ja Jesse Puljujärven johdolla MM-turnauksen välierään.

Myös Veini Vehviläinen halusi olla iloinen, mutta se tuntui vaikealta. Hänen pelinsä päättyi vaihtopenkkikomennukseen toisessa erässä, muutaman halvan maalin jälkeen.

Katsomossa istui tuolloin myös Vehviläisen äiti Kati Turpeinen, joka muistaa tilanteen hyvin.

– Olin lamaantunut, koska osasin siinä hetkessä ajatella Veinin tuntemuksia.

Veini Vehviläinen on ehtinyt kokea uransa aikana myös katkeran vaihtopenkkikomennuksen. KUVA: Jukka Leinonen

Muutamassa ohikiitävässä hetkessä Vehviläinen menetti Pikkuleijonien vastuuvahdin paikan ja sai tutustua urheilijan julkisen työn varjopuoliin.

Suomen turnaus päättyi ikimuistoisiin kultajuhliin, mutta nettipalstoilla esitetyt, nimettömät arviot Vehviläisen suorituksista olivat vähemmän mairittelevia.

– Pahalta se tuntui, kun omaa lasta mollattiin ja pidettiin koko kansan petturina.

Reilun kahden vuoden takaisten tapahtumien jälkeen Vehviläistä on seurannut epämääräinen maine pelaajana, joka ei kestä paineita.

Asetelma on kääntynyt päälaelleen viime viikkoina. Vehviläinen on nyt Suomi-kiekkoilun murtumaton muuri, joka on turhauttanut Ässien, HIFK:n ja viimeisimpänä Tapparan tähdet. Ylisanojen vyörylle ei näy loppua.

Arkiaamuna kuntopiiriliikkeitä

Vehviläisen lähipiiri tietää, että nuoren pelaajan urapolulla on ollut vaikeita hetkiä myös aiemmin.

Maalivahdin vanhemmat erosivat, kun Vehviläinen oli 9-vuotias.

Kati-äiti käytti kaiken vapaa-aikansa, että Veini ja tämän pikkuveli Aaro pääsivät Jyväskylän läheltä Palokasta jääkiekkojoukkueidensa harjoituksiin. Luovuutta vaadittiin puolestaan siihen, että harrastamisen kulut tulivat katetuiksi.

– Jääkiekon lopettaminen ei ollut koskaan esillä, mutta todella, todella tiukalla siinä oltiin monta vuotta. Juuri tätä taustaa vasten tuntuu hyvältä, että Veinin pitkäjänteinen työnteko palkitaan nyt.

– Jossain 12 ikävuoden tienoilla Veini päätti, että hän on jääkiekon kanssa tosissaan. Arkiaamuisinkin hän heräsi tuntia aiemmin kuin muut ja teki kuntopiiriliikkeitä olohuoneessa. Ja sama juttu iltaisin.

Äidin sanoissa sekoittuvat liikutus ja ylpeys.

– Veinillä on ollut polte jääkiekkoon pikkupojasta lähtien. Minulla on täällä kotona kansio, jossa on hänen piirroksiaan maalivahdeista. Niitä on useita satoja.

Jyväskyläläinen Veini Vehviläinen, 9, piirsi kuvan JYPin maalivahdista Sinuhe Wallinheimosta. Piirtäjä pelasi itse maalivahtina Palokan Pakin 97-syntyneissä. KUVA: Kärppien arkisto

Vehviläinen pääsi JYPissä liigapelien makuun, mutta lopullinen läpimurto jäi piippuun. Aivan kuin nuoren miehen päätä olisi puristanut näkymätön vanne, joka esti häntä esittämästä parastaan.

341 maantiekilometrin päässä Jyväskylästä Vehviläiseen kuitenkin uskottiin.

– Veini on saanut maalivahtivalmentaja Ari Hilliltä ja koko Kärppien yhteisöltä hienon tuen. Oulu on ollut Veinille paras mahdollinen paikka, Kati-äiti korostaa.

Oulusta ponnistettu maineeseen

Ei ole sattumaa, että Vehviläinen on löytänyt itseluottamuksensa juuri Oulussa. Ari Hillin opeilla maineeseen ovat vuorollaan ponnistaneet Niklas Bäckström, Pekka Rinne, Tuomas Tarkki ja Tomi Karhunen.

Vehviläinen on imenyt uudessa ympäristössä oppia innokkaasti ja petrannut fyysisiä ominaisuuksiaan. Jaksava vahti torjuu aiempaa tarkemmin ja keskittyneemmin.

Nyt Vehviläinen on tilassa, johon jokainen maalivahti pyrkii: hänen tekemistään ei häiritse mikään eikä kukaan. Ei edes suurilla odotuksilla ladattu maanantai-illan finaali, jossa on tarjolla jo Suomen mestaruus.

– Samalla tavalla kiekko sieltä aina tulee, oli kyseessä finaali tai runkosarjapeli, Vehviläinen hymähtää.

Kävi Hakametsän illassa miten tahansa, Vehviläisen loistosta on nähty vasta väläys.

– Sen tiedän, että Veinin tavoitteet ovat paljon kotimaan Liigaa korkeammalla, Kati-äiti kuittaa.

Liigan 4. finaali Tappara–Kärpät maanantaina kello 18.30. Ottelu näkyy suorana Ruutu+ Urheilu 2 -kanavalla.

Veini Vehviläinen

Syntynyt 13. helmikuuta 1997 Jyväskylässä.

Pituus ja paino: 184 senttiä, 79 kiloa.

Edustaa Kärppiä, sopimus jatkuu kevääseen 2020. Ei NHL-varausta. Jyvässeudun Kiekon kasvatti, siirtyi juniori-ikäisenä JYPiin.

Pelasi ensimmäiset miesten liigaottelunsa JYPissä kaudella 2015–2016. Kärppien ja JYPin lisäksi pelannut Liigaa Vaasan Sportissa.

Edustanut Suomea kaksi kertaa alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa, joista kulta vuodelta 2016. Voittanut urallaan myös alle 18-vuotiaiden MM-hopeaa.

Kevään pudotuspeleissä 13 ottelusta kymmenen voittoa torjuntaprosentilla 93,40. Runkosarjassa 35 ottelua torjuntaprosentilla 92,47.

Kommentoi

Veini on pelannut itsensä kärppäfanien sydämiin, toivottavasti kannua nostellaan jo tänään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jääkiekko ei tee kenestäkään sankaria, mutta hieno miehenalku kehittymässä silti. Vastoinkäymisten ei saa antaa lannistaa vaikka eksyisikin hiukan yksinkertaisempien kiusanhenkien seuraan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kärpät häviää 4 peliä putkeen.miten sitten suu pannaan kun tappara juhlii mestaruutta.kärpät saattaa tämän vielä tuurilla voittaa mutta huomenna ryöstö oulusta ja tappara kirii iisisti ohi ja voittaa 2018 mestaruuden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun Kärpät tänään voittaa niin Suomen mestaruus on sillä selvä ja Tappara voi yksinään pelata vaikka koko kesän. Tossa sun kommentissa ei nyt ollu päätä eikä häntää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kärpät voittaa ja Veini pitää maalin puhtaana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnea Veini ja koko Kärppä-joukkue viimeiseen peliin. Olet ollut uskomaton ja on ollut ilo seurata torjuntojasi joka pelissä :)
Olet Huippu-molari ja sinulla on loistava tulevaisuus edessä.
Oli myös mukava kuulla että jatkat Kärpissä myös ensi kaudella :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ari Hilliä ei saa päästää muualle, hän on mies paikallaan Kärpissä! Tehnyt hienoa työtä valmennettaviensa kanssa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti Veini ei lue tuota kirjoitusta ennen finaalien päättymistä. Luulisin kuitenkin, että pelaajat ovat media pimennössä pleijareiden aikaan. Veini, toivottavasti et lue tätä kirjoitusta, mutta silti onnea illan peliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

veini tänään sulaa ja päästää 5 sisään.husso ei päästä yhtään joten tappara vie 5-0.tappara nousee mestariksi.käppyrä fanit valuu pettymyksessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Löysää jortsu jo hieman sitä vannetta pääsi ympärillä. Ei uskois kuin koville joillakin voi ottaa kun tampereen kahvara häviää koko finaalisarjan puhtaasti 4-0 :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten tämän illan sm liigan viimeisessä pelissä liittyy husso ja vehviläinen toisiinsa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:39
Riikka Moilanen valittiin hallintojohtajan viransijaiseksi Oulaisiin
15:29
Kokoomus vaatii tiukennuksia terrorismilakeihin – syyttää keskustaa kahden lakimuutoksen pysäyttämisen hyväksymisestä
14:29
THL päivitti ohjeet terveydenhuollolle ja riskialueille matkustaneille – koronan leviäminen lisää painetta myös poliitikoille
14:11
"Egyptiä ja minua ei eroteta ennen kuin makaan hänen mullassaan" – Egyptin ex-presidentti Hosni Mubarak on kuollut: Nousi valtaan vahingossa ja piti siitä kiinni 30 vuotta
13:50
Talviriehassa riitti ohjelmaa Oulun Pikkaralassa
13:45
Posti ostaa uusia lajittelukoneita, osa sijoitetaan Ouluun ja osa Helsinkiin – kone lajittelee lähetykset jakelujärjestykseen
13:33
Ekopaaston teemana ovat tämä vuonna vastuulliset vaatevalinnat – ohjelmassa muun muassa vaatteidenvaihtokutsut
40
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
31
Oululaisen lähiöpubin omistajat myivät alkoholia ohi kassan eivätkä merkinneet omia juomia kirjanpitoon – käräjäoikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen
22
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
18
Seitsemän ihmistä on kuollut koronavirukseen Italiassa – pelätään miljardimenetyksiä matkailussa, naapurimaiden terveysministerit hätäkokoukseen.
17
Korona saavutti Teneriffan ja leviää yhä Italiassa – virus masensi pörssejä maanantaina, miten käy tänään?
16
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella
15
Tuore selvitys on herätys työnantajille: Rahalla palkitseminen motivoi eniten työntekijöitä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

199 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ihminen on loppupeleissä aina yksin

Oletko itse iloinen ja onnellinen toisten ihmisten hyvästä tuurista ja menestyksestä? Miten ilmaiset sen? Oletko itse hy... Lue lisää...
Väärät ystävät sinul...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image