Pelaaja pinnalla

Liigan uusin tuikkiva tähti

HIFK:n Mikael Granlund kuuluu KalPa:n Sami Kapasen ohella SM-liigan seuratuimpiin pelaajiin. HIFK:n valmentaja Kari Jalonen (oik.) peluuttaa Granlundia ainakin alkukaudesta laitahyökkääjänä.
Pelaaja pinnalla 10.9.2009 0:37 | Päivitetty 10.9.2009 0:40
Jouko Vuorjoki

SM-liiga

Oulu "Mikke", vastaa nuori mies reippaasti puhelimeensa.

"Totta kai on aikaa", hän jatkaa.

Linjoilla on SM-liigan merkityin pelaaja Mikael Granlund, joka 17-vuotiaana on jotain, mitä suomalainen liigakiekkoilu ei ole kokenut sitten Saku Koivun.

Ulkopuolelta tuleva kohu ei HIFK-hyökkääjää horjuta. Paineet ovat hänelle käsitteenä vieraita. Hän keskittyy vain olennaiseen; harjoitteluun, pelaamiseen ja kehittymiseen.

"Itse asiassa media on tehnyt minusta kohupelaajan, mutta minua eivät kirjoitukset oikeastaan kiinnosta - ovat ne sitten hyvää tai pahaa. Minä pyrin vain kehittymään pelaajana, enkä ota mistään muusta mitään paineita", Granlund alleviivaa.

Granlund ei haihattele, ei liioin tuulentupia rakentele.

"Harjoittelen hyvin ja laadukkaasti, haluan vakiinnuttaa paikan liigajoukkueessa ja pelata hyvällä tasolla. Ehkä alle 18-vuotiaiden MM-kisat välkkyvät mielessä. Ei uraa kannata pitemmällä tähtäimellä ajatella. Sitä, missä olen vuoden tai viiden vuoden päässä", hän varmentaa.-->-->

Jalonen jarruttelee

-->-->HIFK:n päävalmentaja Kari Jalonen ei median tavoin halua heitellä superlatiiveja, mutta myöntää Granlundin poikkeuksellisen lahjakkuuden.

"Pelasin itse TPS:ssä Sakun kanssa samassa ketjussa ja valmensin myöhemmin Mikkoa (Koivu), ja niiden kokemusten perusteella heittäisin pikkuisen jarruja. Mutta kyllä hän on lahjakas nuori poika, joka ottaa nyt ensi askelia miesten sarjassa."

Jalonen korostaakin SM-liigan tasoa.

"Tämä on kova ammattilaisten sarja, jossa kenellekään ei anneta armoa", Jalonen varmentaa 11 Suomen mestaruuden tuomalla arvovallalla.

Jalosen ajatuksissa Granlundin arvomaailma on kohdallaan.

"Se on jopa yllättänyt minut, kuinka kypsästi hän suhtautuu työntekoon ja harjoitteluun. Ehkäpä se on niin, että superlahjakkuudet ymmärtävät muita paremmin laadukkaan harjoittelun merkityksen ja ovat kypsempiä kohtaamaa arjen. Kun harjoitellaan kovaa, niin harjoitellaan kovaa. Kun on raskasta, niin tiedostaa, että on raskasta."-->-->

Laitahyökkääjänä

-->-->Juniorisarjoissa Laser HT:ssa ja Kärpissä Granlund taiteili pelin ytimessä keskushyökkääjänä, mutta HIFK:ssa hän aloittaa liigakauden laitahyökkääjänä Petteri Wirtasen rinnalla. Toisessa laidassa ovat vuorotelleet Jerry Ahtola ja Arttu Luttinen.

"Oppiipahan pelaamaan hyökkäyksiä vähän eri tavalla, mutta lähtökohtaisesti pitkällä tähtäimellä miellän itseni keskushyökkääjäksi", Granlund näkee.

Tukea tulee myös päävalmentajan suusta.

"Laidassa hänet on helpompi ajaa systeemeihin sisään, ja laidassa pelaaminen on hyvää oppia NHL:ään, missä arvostetaan monipuolista hyökkäysosaamista. SM-liigassa sentterin rooli on vaativa, koska keskushyökkääjä ei vain hyökkää vaan tasapainottaa myös puolustusta", Jalonen analysoi.

Pelatuissa harjoitusotteluissa Granlund oli joukkueensa kolmanneksi tehokkain pistemies tehoilla 0+6=6. Viidessä ottelussa ei syntynyt yhtään maalia...

"Ei niitä maaleja nappia painamalla synny. Tärkeintä on se, että hän pysyy pelissä mukana viidellä viittä vastaan, ja kyllä hänen tehopisteissään näkyy syöttelytaito", Jalonen taustoittaa.-->-->

Jo keväällä kohisi

-->-->Granlundin siirtyminen Kärpistä kesken viime kauden ei tapahtunut ilman kohua, suuria otsikoita ja vääntöä kabineteissa. Sopimusteknisten epäselvyyksien todelliset ja kattavat syyt eivät ehkä koskaan aukea julkisuuteen, eikä nuorukainen itsekään halua penkoa menneitä.

Jos sähläyksiä sopimusteknisissä asioissa ei olisi syntynyt, pelaisitko niistä huolimatta HIFK:ssa vai olisitko jäänyt Kärppiin?

"Äh, en jaksaisi puhua niistä asioista mitään, koska nyt keskityn täysillä elämään täällä tässä ja nyt", Granlund painottaa.

Elämänmuutos on ollut iso, mutta Oulunsalon omakotitaloalueella käytännössä koko elämänsä asunut nuorukainen ei säiky pääkaupunkiseudun ihmisvilinässä.

"Meillä on täällä kaikki hyvin. Vanhemmilla on työpaikat, ja pikkuveli Markus on nyt HIFK:n B:ssä ja vähän A-junioreissakin", Granlund kertoo.

Tavoitteena on myös valkolakki Mäkelänrinteen urheilulukiosta, mutta tämän lukuvuoden aikana häntä ei ole koulunpenkillä vielä näkynyt.

"Treenit ovat aina kouluaikana. Pyrin lukemaan kotona ja käyn sitten tenttimässä."-->-->

Maaginen numero 64

-->-->Kun kiekko putoaa torstaina Jokerien kotiareenalla jäähän, Mikael Granlund istuu HIFK:n vaihtoaitiossa selässään numero 64.

Miksi 64?

"Se numero oli minulla Laser HT:ssa pikkujunnuista saakka, eikä sitä numeroa ei ole kenelläkään toisella."

Numerovalinta kertoo paitsi yksilöllisestä ajattelutavasta mutta myös siitä, mistä superlahjakkuus on kotoisin.

Hän tunnustaa juurensa, eikä unohda niitä. Ei edes NHL:ssä eräänä päivänä.

Jääkiekon SM-liigan avauskierros torstaina: Jokerit-HIFK, SaiPa-Kärpät, Blues-Pelicans, HPK-TPS, JYP-KalPa, Ässät-Lukko, Tappara-Ilves.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

62
MT: Lidlin salmonellaa sisältänyt jauheliha havaittiin Oulussa – "Takaisinvedossa on kyse kuluttajan varoittamisesta"
53
Viime kesän kuivuus toi noin 10 prosentin korotuksen sähkölaskuun – sadekesä pudottaisi sähkön hintaa, muttei sähkölaskun loppusummaa
48
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla 16 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna – työttömien määrä laski 3 800 hengellä
32
Qstock yhteistyöhön design-yritys Vallilan kanssa – muun muassa Pikisaari, Rautasilta ja toriaitat koristavat festivaalikassia
31
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
30
Hailuodon kiinteän yhteyden rakennustyöt voisivat alkaa loppukesästä 2020 – "Valtio alkaa maksaa, kun liikenne menee yli"
24
Pohjantuuli puhaltaa – Oulunsalon Riutunkarin tuulivoimalat halutaan korvata uusilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

244 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Myynti ikäihmisille

Eiköhän ne tiedot rauhanyhdistyksellä vaihda omistajaa. Sopivasti uskonveljet töissä paikoissa, jossa pääsee käsiksi tie... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image