Kommentti: Kaikkien aikojen kovin poh­jois­suo­ma­lai­nen jää­kiek­ko­me­riit­ti

Pekka Rinne pelasi ensimmäisen NHL-ottelunsa helmikuussa 2005. Nyt tilillä on jo yli 600 maailman kovimman jääkiekkoliigan ottelua. Arkistokuva. KUVA: Jarmo Kontiainen
NHL 21.6.2018 6:19
Janne Onnela

Tutusta sanonnasta poiketen kolmas kerta ei kertonutkaan totuutta. Vasta neljäs kertoi. NHL-seura Nashville Predatorsin monivuotinen luottomaalivahti Pekka Rinne oli tänä keväänä jo neljännen kerran urallaan ehdolla NHL:n parhaaksi maalivahdiksi.

Suomen aikaa varhain torstaiaamuna Las Vegasin Hard Rock -kasinohotellin kirkkaiden valojen loisteessa Kempeleen Kiekko-Kettujen kasvatti sai viimein henkilökohtaisen palkintonsa: NHL-kauden parhaalle maalivahdille myönnettävän Vezina-pystin.

Kempeleen Ketolanperältä maailmalle ponnistaneen Rinteen päässä pyöri varmasti ristiriitaisia tunteita arvostettua palkintoa noutaessaan. Toukokuun alussa Rinne tunsi olevansa kaikkea muuta kuin maailman paras, kun kausi päättyi toisena perättäisenä vuotena karmaisevaan pettymykseen pudotuspeleissä.

Läntisen konferenssin ratkaisevassa seitsemännessä välierässä Rinne vedettiin pois maaliltaan jo kolmannen kerran välieräsarjan aikana kesken ottelun. Nashvillen mestaruushaaveet kuolivat samana iltana.

Rinne oli kuitenkin suurin yksittäinen syy siihen, että Nashville tavoitteli mestaruutta ensimmäistä kertaa runkosarjan voittajana. Vezina-palkinto annetaan nimenomaan pitkän ja raastavan 82 pelin mittaisen runkosarjan ansioista. Siinä Rinne oli paras etenkin ratkaisuhetkillä.

Neljäs Vezina-ehdokkuus kertoo myös siitä, että mistään suonenvetokaudesta ei ollut kempeleläisen kohdalla kyse. Rinne on ollut jo vuosikausia joukkueensa ehdoton tukipilari ja koko sarjan maalivahtieliittiä.

Rinteen valinta parhaaksi maalivahdiksi on pohjoissuomalaisessa otannassa kaikkien aikojen kovin saavutus jääkiekossa. Edes kaksinkertainen Stanley Cup -voittaja Reijo Ruotsalainen ei yltänyt huippuvuosinaan vastaavaan henkilökohtaiseen meriittiin. Mikael Granlundin ilmaveiviä ei tässä yhteydessä kannattaisi ehkä edes mainita.

Vastaavaa henkilökohtaista tunnustusta saadaan odottaa jatkossa vuosikausia Pohjois-Suomeen - jos sellaista ylipäätään koskaan enää tulee.

Silti pudotuspelipettymystään pitkään sulatellut Rinne vaihtaisi Vezinansa silmää räpäyttämättä omaan kesäpäivään Stanley Cup -pokaalin kanssa kotiseudullaan.

Lähivuodet näyttävät onnistuuko 35-vuotias maalivahti saavuttamaan koskaan tuota kirkkainta kruunua uralleen. Aikaa ei ole enää kovin montaa vuotta.  

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Hienoa, ihanaa, upeaa ja lämpimät onnittelut tunnustuksesta Pekka Rinne💪💪💪

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Komea tunnustus. Kovan työn ja kisan on kempeleläinen käynyt, kun on raivannut Kempeleen "syrjäkylältä" tiensä eri urheiluseuraorganisaatioiden läpi ja armottoman kilpailun kautta kilpakumppaniensa ohi urheilulajinsa ammattilaisten maailman eliittiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lähetä kirje NHL:lle etteivät järjestä näitä palkinnonjakoja kesällä niin ei mieli pahoitu jatkossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinä ole varmasti innokkaampi kirjeitten lähettelijä. Minulla on kuitenkin oikeus mielipiteeseeni Suomessa tapahtuvaan hehkutukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa Pekka Rinne! Tässä se taas nähdään Kempeleessä on kaikki parempaa, kuin täällä käpäsessä Oulussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kova jätkä, hieno meriitti!

Kestääkö pää sitten isoa painetta, on toinen juttu, kun tahtoo isoissa peleissä tulla helppoja virheitä. Ehkä kokemusta ei ole vielä tarpeeksi ja puristaako mailaa vielä liikaa? Kykyä kyllä on. Rentoutta please!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kykyjenetsijä vähän hukassa kun puhuu: "Onko kokemusta?" Heh...

NHL:n tähdistöottelussa: 2016

2015

MM-kisojen paras maalivahti: 2015
Maailmanennätys: pisin yhtäjaksoinen nollaputki modernin jääkiekon MM-kilpailuissa: 237,12 min (2015)
36 nollapeliä NHL:n runkosarjassa (tilanne 1.4.2015) (Nashville Predatorsin seuraennätys)

2014

MM-hopeaa ja valinta turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi: 2014

2011–2012

Nashville Predatorsin seuraennätys: pisin voittoputki 11 ottelua (2011–2012)
Nashville Predatorsin seuraennätys: eniten voittoja kaudessa 43 (2011–2012)
NHL:n maalivahtien voittotilaston voitto, 43 (2011–2012)
Nashville Predatorsin seuraennätys: eniten pelattuja otteluita kaudessa (maalivahti) 73 (2011–2012)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sorry vaan, puhut tilastoja, et kokemuksesta, josta minä puhun. Jokainen ihminen, myös maalivahti kypsyy iän tullessa ihmisenä toivottavasti. Uskon, että Pekka Rinne on myös sellainen henkilö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuo tilastot kertoo pään kestävyydestä ja kokemuksesta menestyä.

Stanlikupin voitto ei ole yksin maalivahdista kiinni.
Kyllä se joukkueen kokonaispuolustus oli nyt Winnipek-sarjassa se syy, miksi kesäloma koitti siinä vaiheessa.
Kokonaispuolustuksessa on suuri osuus maalivahdilla, mutta jos kenttäpelaajat oikoo puolustuspelistä ja antaa vastustajan pelaajille huippupaikkoja paljon, niin kyllä maalivahdillekkin menee muutama helpompikin maali.

Toki Pekka "Peksi" Rinne ei ollut aivan terävimmillään Winnipek-sarjassa, mutta siihen syyt ovat myös monet.
Näsvillen kenttäpelaajat puolusti siinä sarjassa luvattoman huonosti, jolla ei ansainukkaan jatkopaikkaa. Siinäkin sarjassa oli pelejä, joissa kenttäpelaajat puolusti huipusti ja Rinne torjui huipusti. Mutta joukkueena pelasivat liika monta peliä yli-innokkaasti ja maalivahdilla jäi mestaruus saamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kykyjenetsijä määrittelee kokemuksen jollakin mystisellä tavalla joka ei vastaa kenenkään normaalia käsitystä. Siinäpähän sitte voi saivarrella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kykyjenetsijä käytti ehkä väärää termiä kun puhui kokemuksesta mutta lauseet ennen ja jälkeen tuota kokemus-termiä ovat täyttä asiaa. Peksillä on takana useita loistavia NHL-runkosarjoja, MM-kisoja ja vaikka mitä, sitä ei käy kiistäminen, ja mielestäni yksi parhaimmista maalivahdeistä Peksi on ehdottomasti. Mutta, kun ne tärkeimmät pelit alkavat siinä sarjassa jonka voittoa Peksi itse janoaa eniten, pää ei vain näytä kestävän ja mies sulaa ajoittain totaalisesti. Se näkyy todella helppoina virheinä jollaisia häneltä ei olla totuttu esim. runkosarjassa tai MM-kisoissa näkemään. Näin käy vuodesta toiseen. Sitä faktaa ei voitane kiistää. Onko asiassa kyse sitten kokemuksesta, sen puutteesta vai jostain muusta, kertokaa te joilla on termit hallussa. Ammattilaiskiekossa on kuitenkin tavoitteena sen viimeisen pelin voittaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kokemus voidaan tulkita joko ajan kuluessa kasvavana viisautena ja osaamisena, tai välittömästi koettuna asiana. Kokemus voi olla fyysinen, psykologinen, hengellinen tai emotionaalinen. Kansanviisaus perustuu kokemukseen. Koska kokemus syntyy yksilöllisestä tulkinnasta, se ei aina välttämättä vastaa todellisuutta, tai niitä todellisia tapahtumia, joista tulkinta on tehty"

Selitän "kokemukseni" edellä kommenteissani. Kukaan ei ole ottamassa Rinteeltä mitään pois, ei missään nimessä, mutta myös häntä itseään vaivaa se, että ei ole pystynyt saavuttamaan sitä korkeinta pyttyä, jota halajaa. Hän on itsekin puhunut esimerkiksi yliyrittämisestä isoissa peleissä ja jne.

Siinä teille mietittävää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

79
Sisäministeri vaatii uutta tulkintaa YK:n pakolaissopimuksesta – Haluaa estää rajan yli tapahtuvan hallitsemattoman maahantulon ja turvapaikanhaun
51
Vima hakeutuu konkurssiin – uusien vuokralaisten puuttuminen kiinteistöstä söi asiakasvirtoja
28
Ylitöillä korvataan tuhansia työntekijöitä teollisuudessa – "Äijät menevät loppuun, kun joka viikonloppu ruuvaavat"
25
Soinin luottamus säilyi, mutta jälkilöylyt jatkuvat – keskustalla keitti yli kokoomuksen "kestämätön toiminta"
19
Kärppien ilta venyi voittomaalikisaan Mikkelissä, Pyörälällä kolmen maalin peli – katso kooste ottelusta
15
Pohjois-Pohjanmaalla varaudutaan voimistuvaan tuuleen ja sen aiheuttamiin vahinkoihin – palomestari kehottaa tarkastamaan veneiden kiinnitykset
14
Keskusta purkaa suuttumustaan hallituskumppani kokoomukseen Soini-jupakassa – Sipilän mukaan keskustasta on luotu iljettäviä mielikuvia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa lounaistuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa paikoin 20 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Koillismaalla ja Etelä- ja Keski-Lapissa etelätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Dilemma on sama kuin tilanteessa jossa köyhä saa ruuan ilmaiseksi ja muut maksavat siitä 10 euroa. Hyvän taloudellisen t... Lue lisää...
Holy s

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image