Carolina vastaa Montrealin tarjoukseen – Sebastian Aho tienaa seuraavan 12 kuukauden aikana yli 18 miljoonaa euroa

Sebastian Ahon sopimusneuvottelut herättivät kiinnostusta ympäri jääkiekkomaailmaa. KUVA: Maiju Pohjanheimo
NHL 2.7.2019 16:09 | Päivitetty 2.7.2019 20:32
STT, Kaleva

Montreal Canadiens järjesti kuhinaa NHL:n kesän siirtomarkkinoilla, kun se ilmoitti oululaissentteri Sebastian Ahon hyväksyneen seuran jättämän sopimustarjouksen.

Tiistai-iltana Ahon nykyinen seura Carolina Hurricanes ilmoitti vastaavansa Montrealin tarjoukseen ja pitävänsä kultakimpaleensa Raleigh’ssa seuraavat viisi vuotta.

Ahosta tuli heinäkuun alussa niin sanottu vapaa agentti, mutta hänen nykyinen seuransa Carolina Hurricanes sai pitää hänet ilman kilpalaulantaa, mikäli se antoi samanlaisen sopimuksen kuin Montreal.

On varsin poikkeuksellista, että pelaajat hyväksyvät tällaisissa tilanteissa toisten seurojen tekemät tarjoukset. Montreal onnistui saamaan Ahon allekirjoituksen tarjoamalla tälle juuri niitä sopimusehtoja, joita loppukuussa 22 vuotta täyttävä pelaaja halusi.

Kysymys ei ollut varsinaisesti palkan maksimoinnista, sillä puhtaasti rahassa laskettuna Montrealin 42 miljoonan dollarin kokonaistarjous ei ollut mitenkään tavattoman avokätinen.

Aho jatkaa Carolinassa, joka joutuu tarjoamaan itselleen epäedullisia ehtoja muun muassa palkanmaksun aikataulussa, mutta saa pitää tähtensä muuten melko edullisesti.

Carolina maksaa Aholle seuraavan 12 kuukauden aikana palkkaa ja allekirjoitusbonuksia yli 18 miljoonan euron edestä. Vielä heinäkuun aikana Ahon tilille kilahtaa bruttona lähes kymmenen miljoonaa euroa.

Kärppäkasvatin kannalta uusi sopimus on lottovoitto kahden seikan vuoksi. Ensinnäkin Aho pääsee viiden vuoden päästä rajoittamattomaksi vapaaksi agentiksi, ellei solmi siinä välissä uutta sopimusta. Jos hänen kehityksensä jatkuu samanlaisena, vuonna 2024 saatetaan nähdä hurja tarjouskilpailu oululaisen palveluksista.

Aho voi näin ollen myös rauhassa seurata, miten Hurricanes kehittyy organisaationa ja urheilullisesti. Mikäli joukkue ei ole tarpeeksi hyvä, hän voi lähteä muualle. Seuralle viiden vuoden sopimus ei samasta syystä ole mieleen, sillä vaarana on, ettei tähtipelaajasta saisi minkäänlaista kompensaatiota tuolloin.

Yhdysvaltalaislähteiden mukaan Ahon ja Montrealin neuvotteluiden yhtenä syynä oli Carolinan aiemmin hyökkääjälle tarjoama kahdeksanvuotinen sopimus, jossa vuosipalkka olisi ollut kuusi miljoonaa dollaria, mikä on selvästi alle Ahon markkinahinnan.

Uusi sopimus pelaajalle hyvin turvallinen palkkarakenteen vuoksi. Ahon varsinainen palkka on alle miljoona dollaria kautta kohden, mutta sopimukseen sisältyviä allekirjoituspalkkioita hän kuittaa useamman miljoonan joka vuosi.

Asia on merkityksellinen siinä tapauksessa, että NHL:ssä tulee jälleen työsulku. Tätä pidetään täysin mahdollisena 2020-luvun alkuvuosina, sillä liigan työehtosopimus on raukeamassa. Työsulun tullessa pelaajille ei makseta palkkaa, mutta allekirjoituspalkkiot maksetaan sopimuksen mukaisesti. Aho siis tienaa joka tapauksessa miljoonia, vaikka NHL-kausi jäisi pelaamatta.

Montreal jäi nuolemaan näppejään Ahon suhteen, mutta kaappausyritys oli hyvä ja ovela. Montreal latasi sopimuksen vahvasti etupainotteiseksi, koska se tiesi, että Carolina ei kuulu liigan rikkampiin seuroihin. Ahon kaksi seuraavaa allekirjoitusbonuspalkkiota ovat käytännössä yhteensä yhtä suuret kuin Hurricanesin yhden kauden lipputulot.

Tällaisen sopimustarjouksen jättäminen toisen seuran pelaajalle herättää pahaa verta muiden seurapomojen joukossa, eikä Montrealin toimitusjohtaja Marc Bergevin ole kovin mieluisa kauppakumppani.

Carolina olisi voinut välttää hankalan tilanteen tarjoamalla Ahon haluamaa viisivuotista sopimusta jo päättyneen kauden aikana.

Seuran omistaja Thomas Dundon ei ole ollut bonuksiin pohjautuvien sopimusten kannalla, ja pattitilanne pääsi syntymään. Lisäksi Dundon menetti keväällä 70 miljoonaa dollaria, kun amerikkalaisen jalkapallon AAF-liiga, johon miljardööri oli sijoittanut, meni konkurssiin.

Montrealin tarjouksen myötä sen oli kuitenkin käytännössä pakko toimia periaatteidensa vastaisesti.

Rahallisesti Ahon saama rahamäärä ei ole iso ongelma. Hurricanesin toimitusjohtaja Don Waddell kommentoi tiistaina, että Montrealin tarjoukseen vastaaminen oli helppo päätös.

– Missään vaiheessa ei ollut huolta, ettemme voisi tarjota yhtä suurta sopimusta. Carolina Hurricanesia ei tule aliarvioida, Waddell vannotti seuran nettisivuilla ja lisäsi olleensa Ahoon yhteydessä läpi neuvotteluprosessin.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Täysin järjettömiä summia änäri maksaa kaikki osaa luistella ja laukoa ja ahon kannattaa päähän kohdistuvia tällejä välttää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Summat tarkoittaa,etä palkkiot ohjataan ihan muaalle,kuin ao. henkilön "taskuun".............
Esim. maksetustuista palkkioista ei siten tarvitse siten ta setunnustusta,jos on hoitanut ,
Esim. Sponssaamiset.................

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

lukea edes juttua? Jos luit, et ymmärtänyt lukemaasi... Miksi sopimuksen allekirjoituspalkkiot ohjattaisiin jonnekkin muuaalle? Ne menevät suoraa sopimuksen allekirjoittaneelle...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä, ei voi olla kuin ylpeä pohjoisesta osaamisesta toisaalta sopimus voisi olla parempikin sillä nauraahan tuolle jo paperimieskin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Urheilu on menettänyt merkityksensä, tärkeintä on rahastus. Mitä Suomen vanhukset saisivat 10 millillä vuodessa. Tiedän, olen mielensäpahoittaja, mutta oikeassa. 21 vee ja tuollaiset. Hyvä että Sebu sai sopimuksen, mutta urheilun rahat saisi minimoida, millä ? Ostamatta teeveekanavia ym. Tyhmä saa olla, muttei oikein tyhmä, mielellään vähän hullu. Ja Oulu hyötyy.......sekä koko Suomi. Tämä ei vaan ole oikein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeastaan toivon Kuunolle uusia toppahousuja kun hän ymmärtää rahan ja puolustuksen tärkeyden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisin mielelläni nähnyt myös puolustajat Lehtonen ja Mikkola myös lottovoittajina..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa,mutta yllä on riskejä siitä,kestääkö "Sepen" fyssäri,koska hänet on eliminoitava tavalla,tai toisella.
Eli painoa lisää,että paikat kestää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvinhän Aho on kestänyt jo 3 vuotta. Hänen asemansa joukkueessa on niin suojtattu että jos joku sikailee se maksaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:17
"Lapset saavat siis vapaasti meluta ja juosta pitkin hotellin käytäviä" – Liminganlahden hotellin saa nyt kokonaan omaan käyttöönsä yhden huoneen hinnalla
15:00
Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien iso tehtävä on auttaa maakunnan yrittäjät selviämään katastrofista Kaupallinen yhteistyö
14:48
Ko­ro­na­vi­ruk­sen ka­ran­tee­ni­sään­tö­jä on rikottu Län­si-Poh­jas­sa – joh­ta­ja­yli­lää­kä­ri vetoaa alueen ih­mi­siin: "Kaikki ter­vey­den­huol­lon hen­ki­lös­tön työ valuu huk­kaan" Tilaajille
14:46
Hallitukselta historiallisen suuri lisätalousarvio: Apua yrityksille ja kunnille, vanhemmille uusi tuki – suojavarusteisiin 600 miljoonaa euroa
14:42
Hallitus antaa 450 miljoonaa euroa lisää suoria avustuksia yrityksille – avustuspotti nousee jo liki 1,5 miljardiin euroon
14:24
THL: Koronavirukseen on kuollut Suomessa yhteensä 40 ihmistä, kuolleita kuusi lisää – koko maassa sairaalahoidossa 239 henkilöä
14:06
Yksityisten hoivakotien varautuminen epidemiatilanteisiin on kunnan vastuulla – "Lainsäädännöllistä varautumista koskevaa velvoitetta ei ole"
85
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
29
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
18
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
15
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"
11
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
11
Luken tutkimus: Suomen metsissä kasvaa yli neljä kertaa enemmän järeitä puita kuin sata vuotta sitten
10
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

178 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image