Carolina vastaa Montrealin tarjoukseen – Sebastian Aho tienaa seuraavan 12 kuukauden aikana yli 18 miljoonaa euroa

Sebastian Ahon sopimusneuvottelut herättivät kiinnostusta ympäri jääkiekkomaailmaa. KUVA: Maiju Pohjanheimo
NHL 2.7.2019 16:09 | Päivitetty 2.7.2019 20:32
STT, Kaleva

Montreal Canadiens järjesti kuhinaa NHL:n kesän siirtomarkkinoilla, kun se ilmoitti oululaissentteri Sebastian Ahon hyväksyneen seuran jättämän sopimustarjouksen.

Tiistai-iltana Ahon nykyinen seura Carolina Hurricanes ilmoitti vastaavansa Montrealin tarjoukseen ja pitävänsä kultakimpaleensa Raleigh’ssa seuraavat viisi vuotta.

Ahosta tuli heinäkuun alussa niin sanottu vapaa agentti, mutta hänen nykyinen seuransa Carolina Hurricanes sai pitää hänet ilman kilpalaulantaa, mikäli se antoi samanlaisen sopimuksen kuin Montreal.

On varsin poikkeuksellista, että pelaajat hyväksyvät tällaisissa tilanteissa toisten seurojen tekemät tarjoukset. Montreal onnistui saamaan Ahon allekirjoituksen tarjoamalla tälle juuri niitä sopimusehtoja, joita loppukuussa 22 vuotta täyttävä pelaaja halusi.

Kysymys ei ollut varsinaisesti palkan maksimoinnista, sillä puhtaasti rahassa laskettuna Montrealin 42 miljoonan dollarin kokonaistarjous ei ollut mitenkään tavattoman avokätinen.

Aho jatkaa Carolinassa, joka joutuu tarjoamaan itselleen epäedullisia ehtoja muun muassa palkanmaksun aikataulussa, mutta saa pitää tähtensä muuten melko edullisesti.

Carolina maksaa Aholle seuraavan 12 kuukauden aikana palkkaa ja allekirjoitusbonuksia yli 18 miljoonan euron edestä. Vielä heinäkuun aikana Ahon tilille kilahtaa bruttona lähes kymmenen miljoonaa euroa.

Kärppäkasvatin kannalta uusi sopimus on lottovoitto kahden seikan vuoksi. Ensinnäkin Aho pääsee viiden vuoden päästä rajoittamattomaksi vapaaksi agentiksi, ellei solmi siinä välissä uutta sopimusta. Jos hänen kehityksensä jatkuu samanlaisena, vuonna 2024 saatetaan nähdä hurja tarjouskilpailu oululaisen palveluksista.

Aho voi näin ollen myös rauhassa seurata, miten Hurricanes kehittyy organisaationa ja urheilullisesti. Mikäli joukkue ei ole tarpeeksi hyvä, hän voi lähteä muualle. Seuralle viiden vuoden sopimus ei samasta syystä ole mieleen, sillä vaarana on, ettei tähtipelaajasta saisi minkäänlaista kompensaatiota tuolloin.

Yhdysvaltalaislähteiden mukaan Ahon ja Montrealin neuvotteluiden yhtenä syynä oli Carolinan aiemmin hyökkääjälle tarjoama kahdeksanvuotinen sopimus, jossa vuosipalkka olisi ollut kuusi miljoonaa dollaria, mikä on selvästi alle Ahon markkinahinnan.

Uusi sopimus pelaajalle hyvin turvallinen palkkarakenteen vuoksi. Ahon varsinainen palkka on alle miljoona dollaria kautta kohden, mutta sopimukseen sisältyviä allekirjoituspalkkioita hän kuittaa useamman miljoonan joka vuosi.

Asia on merkityksellinen siinä tapauksessa, että NHL:ssä tulee jälleen työsulku. Tätä pidetään täysin mahdollisena 2020-luvun alkuvuosina, sillä liigan työehtosopimus on raukeamassa. Työsulun tullessa pelaajille ei makseta palkkaa, mutta allekirjoituspalkkiot maksetaan sopimuksen mukaisesti. Aho siis tienaa joka tapauksessa miljoonia, vaikka NHL-kausi jäisi pelaamatta.

Montreal jäi nuolemaan näppejään Ahon suhteen, mutta kaappausyritys oli hyvä ja ovela. Montreal latasi sopimuksen vahvasti etupainotteiseksi, koska se tiesi, että Carolina ei kuulu liigan rikkampiin seuroihin. Ahon kaksi seuraavaa allekirjoitusbonuspalkkiota ovat käytännössä yhteensä yhtä suuret kuin Hurricanesin yhden kauden lipputulot.

Tällaisen sopimustarjouksen jättäminen toisen seuran pelaajalle herättää pahaa verta muiden seurapomojen joukossa, eikä Montrealin toimitusjohtaja Marc Bergevin ole kovin mieluisa kauppakumppani.

Carolina olisi voinut välttää hankalan tilanteen tarjoamalla Ahon haluamaa viisivuotista sopimusta jo päättyneen kauden aikana.

Seuran omistaja Thomas Dundon ei ole ollut bonuksiin pohjautuvien sopimusten kannalla, ja pattitilanne pääsi syntymään. Lisäksi Dundon menetti keväällä 70 miljoonaa dollaria, kun amerikkalaisen jalkapallon AAF-liiga, johon miljardööri oli sijoittanut, meni konkurssiin.

Montrealin tarjouksen myötä sen oli kuitenkin käytännössä pakko toimia periaatteidensa vastaisesti.

Rahallisesti Ahon saama rahamäärä ei ole iso ongelma. Hurricanesin toimitusjohtaja Don Waddell kommentoi tiistaina, että Montrealin tarjoukseen vastaaminen oli helppo päätös.

– Missään vaiheessa ei ollut huolta, ettemme voisi tarjota yhtä suurta sopimusta. Carolina Hurricanesia ei tule aliarvioida, Waddell vannotti seuran nettisivuilla ja lisäsi olleensa Ahoon yhteydessä läpi neuvotteluprosessin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Täysin järjettömiä summia änäri maksaa kaikki osaa luistella ja laukoa ja ahon kannattaa päähän kohdistuvia tällejä välttää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Summat tarkoittaa,etä palkkiot ohjataan ihan muaalle,kuin ao. henkilön "taskuun".............
Esim. maksetustuista palkkioista ei siten tarvitse siten ta setunnustusta,jos on hoitanut ,
Esim. Sponssaamiset.................

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

lukea edes juttua? Jos luit, et ymmärtänyt lukemaasi... Miksi sopimuksen allekirjoituspalkkiot ohjattaisiin jonnekkin muuaalle? Ne menevät suoraa sopimuksen allekirjoittaneelle...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä, ei voi olla kuin ylpeä pohjoisesta osaamisesta toisaalta sopimus voisi olla parempikin sillä nauraahan tuolle jo paperimieskin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Urheilu on menettänyt merkityksensä, tärkeintä on rahastus. Mitä Suomen vanhukset saisivat 10 millillä vuodessa. Tiedän, olen mielensäpahoittaja, mutta oikeassa. 21 vee ja tuollaiset. Hyvä että Sebu sai sopimuksen, mutta urheilun rahat saisi minimoida, millä ? Ostamatta teeveekanavia ym. Tyhmä saa olla, muttei oikein tyhmä, mielellään vähän hullu. Ja Oulu hyötyy.......sekä koko Suomi. Tämä ei vaan ole oikein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeastaan toivon Kuunolle uusia toppahousuja kun hän ymmärtää rahan ja puolustuksen tärkeyden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisin mielelläni nähnyt myös puolustajat Lehtonen ja Mikkola myös lottovoittajina..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa,mutta yllä on riskejä siitä,kestääkö "Sepen" fyssäri,koska hänet on eliminoitava tavalla,tai toisella.
Eli painoa lisää,että paikat kestää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvinhän Aho on kestänyt jo 3 vuotta. Hänen asemansa joukkueessa on niin suojtattu että jos joku sikailee se maksaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:47
Amnesty: Siirtotyöläiset Qatarissa kuukausia ilman palkkaa – MM-kisojen rakennustöiden kuolonuhrit ja boikotit eivät ole vaikuttaneet epäkohtiin
8:00
Näin syntyvät kasvissyöjän kampasimpukat – Herkuttele hyvin myös pihlajanmarjoilla, palsternakalla ja syyssipuleilla Tilaajille
8:00
Sofi Oksasen odotettu uutuusromaani kertoo rumasta bisneksestä – kävimme kirjailijan kanssa hedelmöitysturismin tapahtumapaikoilla Ukrainan suljetussa kaupungissa Tilaajille
7:00
Kalen! kalluppi: Näytäkkö nää hyvältä?
7:00
Uotinen johdattaa sinkut pöytään – sokkotreffeillä vaivaava jännitys välittyy kotikatsomoon
7:00
Päivän leffapoiminnat: Kookospähkinälaukkaa päin historiaa – Monty Pythonin elokuva tipauttaa katsojan jakkaralta
7:00
Latitude 66 Cobalt ei tavoittele lupaehtojen heikentämistä Lukijalta
34
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
27
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
16
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
15
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä
14
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
11
Näin budjetti vaikuttaa arkeesi: Keskituloisen palkasta tippuu 160 euroa, autoilu kallistuu ja kotitalousvähennys laskee
7
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eurojackpot voittaja osti Toyota yariksen

Kerran olen toyotan koeajanut ja jäi myös viimeiseksi. Miksi noin huonoja autoja edes tehdään. Lue lisää...
Jalmari100

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image