Carolina vastaa Montrealin tarjoukseen – Sebastian Aho tienaa seuraavan 12 kuukauden aikana yli 18 miljoonaa euroa

Sebastian Ahon sopimusneuvottelut herättivät kiinnostusta ympäri jääkiekkomaailmaa. KUVA: Maiju Pohjanheimo
NHL 2.7.2019 16:09 | Päivitetty 2.7.2019 20:32
STT, Kaleva

Montreal Canadiens järjesti kuhinaa NHL:n kesän siirtomarkkinoilla, kun se ilmoitti oululaissentteri Sebastian Ahon hyväksyneen seuran jättämän sopimustarjouksen.

Tiistai-iltana Ahon nykyinen seura Carolina Hurricanes ilmoitti vastaavansa Montrealin tarjoukseen ja pitävänsä kultakimpaleensa Raleigh’ssa seuraavat viisi vuotta.

Ahosta tuli heinäkuun alussa niin sanottu vapaa agentti, mutta hänen nykyinen seuransa Carolina Hurricanes sai pitää hänet ilman kilpalaulantaa, mikäli se antoi samanlaisen sopimuksen kuin Montreal.

On varsin poikkeuksellista, että pelaajat hyväksyvät tällaisissa tilanteissa toisten seurojen tekemät tarjoukset. Montreal onnistui saamaan Ahon allekirjoituksen tarjoamalla tälle juuri niitä sopimusehtoja, joita loppukuussa 22 vuotta täyttävä pelaaja halusi.

Kysymys ei ollut varsinaisesti palkan maksimoinnista, sillä puhtaasti rahassa laskettuna Montrealin 42 miljoonan dollarin kokonaistarjous ei ollut mitenkään tavattoman avokätinen.

Aho jatkaa Carolinassa, joka joutuu tarjoamaan itselleen epäedullisia ehtoja muun muassa palkanmaksun aikataulussa, mutta saa pitää tähtensä muuten melko edullisesti.

Carolina maksaa Aholle seuraavan 12 kuukauden aikana palkkaa ja allekirjoitusbonuksia yli 18 miljoonan euron edestä. Vielä heinäkuun aikana Ahon tilille kilahtaa bruttona lähes kymmenen miljoonaa euroa.

Kärppäkasvatin kannalta uusi sopimus on lottovoitto kahden seikan vuoksi. Ensinnäkin Aho pääsee viiden vuoden päästä rajoittamattomaksi vapaaksi agentiksi, ellei solmi siinä välissä uutta sopimusta. Jos hänen kehityksensä jatkuu samanlaisena, vuonna 2024 saatetaan nähdä hurja tarjouskilpailu oululaisen palveluksista.

Aho voi näin ollen myös rauhassa seurata, miten Hurricanes kehittyy organisaationa ja urheilullisesti. Mikäli joukkue ei ole tarpeeksi hyvä, hän voi lähteä muualle. Seuralle viiden vuoden sopimus ei samasta syystä ole mieleen, sillä vaarana on, ettei tähtipelaajasta saisi minkäänlaista kompensaatiota tuolloin.

Yhdysvaltalaislähteiden mukaan Ahon ja Montrealin neuvotteluiden yhtenä syynä oli Carolinan aiemmin hyökkääjälle tarjoama kahdeksanvuotinen sopimus, jossa vuosipalkka olisi ollut kuusi miljoonaa dollaria, mikä on selvästi alle Ahon markkinahinnan.

Uusi sopimus pelaajalle hyvin turvallinen palkkarakenteen vuoksi. Ahon varsinainen palkka on alle miljoona dollaria kautta kohden, mutta sopimukseen sisältyviä allekirjoituspalkkioita hän kuittaa useamman miljoonan joka vuosi.

Asia on merkityksellinen siinä tapauksessa, että NHL:ssä tulee jälleen työsulku. Tätä pidetään täysin mahdollisena 2020-luvun alkuvuosina, sillä liigan työehtosopimus on raukeamassa. Työsulun tullessa pelaajille ei makseta palkkaa, mutta allekirjoituspalkkiot maksetaan sopimuksen mukaisesti. Aho siis tienaa joka tapauksessa miljoonia, vaikka NHL-kausi jäisi pelaamatta.

Montreal jäi nuolemaan näppejään Ahon suhteen, mutta kaappausyritys oli hyvä ja ovela. Montreal latasi sopimuksen vahvasti etupainotteiseksi, koska se tiesi, että Carolina ei kuulu liigan rikkampiin seuroihin. Ahon kaksi seuraavaa allekirjoitusbonuspalkkiota ovat käytännössä yhteensä yhtä suuret kuin Hurricanesin yhden kauden lipputulot.

Tällaisen sopimustarjouksen jättäminen toisen seuran pelaajalle herättää pahaa verta muiden seurapomojen joukossa, eikä Montrealin toimitusjohtaja Marc Bergevin ole kovin mieluisa kauppakumppani.

Carolina olisi voinut välttää hankalan tilanteen tarjoamalla Ahon haluamaa viisivuotista sopimusta jo päättyneen kauden aikana.

Seuran omistaja Thomas Dundon ei ole ollut bonuksiin pohjautuvien sopimusten kannalla, ja pattitilanne pääsi syntymään. Lisäksi Dundon menetti keväällä 70 miljoonaa dollaria, kun amerikkalaisen jalkapallon AAF-liiga, johon miljardööri oli sijoittanut, meni konkurssiin.

Montrealin tarjouksen myötä sen oli kuitenkin käytännössä pakko toimia periaatteidensa vastaisesti.

Rahallisesti Ahon saama rahamäärä ei ole iso ongelma. Hurricanesin toimitusjohtaja Don Waddell kommentoi tiistaina, että Montrealin tarjoukseen vastaaminen oli helppo päätös.

– Missään vaiheessa ei ollut huolta, ettemme voisi tarjota yhtä suurta sopimusta. Carolina Hurricanesia ei tule aliarvioida, Waddell vannotti seuran nettisivuilla ja lisäsi olleensa Ahoon yhteydessä läpi neuvotteluprosessin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Täysin järjettömiä summia änäri maksaa kaikki osaa luistella ja laukoa ja ahon kannattaa päähän kohdistuvia tällejä välttää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Summat tarkoittaa,etä palkkiot ohjataan ihan muaalle,kuin ao. henkilön "taskuun".............
Esim. maksetustuista palkkioista ei siten tarvitse siten ta setunnustusta,jos on hoitanut ,
Esim. Sponssaamiset.................

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

lukea edes juttua? Jos luit, et ymmärtänyt lukemaasi... Miksi sopimuksen allekirjoituspalkkiot ohjattaisiin jonnekkin muuaalle? Ne menevät suoraa sopimuksen allekirjoittaneelle...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä, ei voi olla kuin ylpeä pohjoisesta osaamisesta toisaalta sopimus voisi olla parempikin sillä nauraahan tuolle jo paperimieskin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Urheilu on menettänyt merkityksensä, tärkeintä on rahastus. Mitä Suomen vanhukset saisivat 10 millillä vuodessa. Tiedän, olen mielensäpahoittaja, mutta oikeassa. 21 vee ja tuollaiset. Hyvä että Sebu sai sopimuksen, mutta urheilun rahat saisi minimoida, millä ? Ostamatta teeveekanavia ym. Tyhmä saa olla, muttei oikein tyhmä, mielellään vähän hullu. Ja Oulu hyötyy.......sekä koko Suomi. Tämä ei vaan ole oikein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeastaan toivon Kuunolle uusia toppahousuja kun hän ymmärtää rahan ja puolustuksen tärkeyden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisin mielelläni nähnyt myös puolustajat Lehtonen ja Mikkola myös lottovoittajina..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa,mutta yllä on riskejä siitä,kestääkö "Sepen" fyssäri,koska hänet on eliminoitava tavalla,tai toisella.
Eli painoa lisää,että paikat kestää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvinhän Aho on kestänyt jo 3 vuotta. Hänen asemansa joukkueessa on niin suojtattu että jos joku sikailee se maksaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:00
Oulun ainoa keltakoivu ja mänty, jonka käpyihin hiiret piiloutuivat – Jenni Miettunen tuntee Hupisaarten mielenkiintoiset puut Tilaajille
17:56
Superlupaus Laura Lahtinen kauhoi Suomen ennätyksen sivulajissaan
17:29
Limingantien tietyömaiden kohdalla liikenne on sujunut pääosin hyvin, mutta kaikki eivät ymmärrä kääntymiskieltoa Kempeleentielle
16:59
Pelastuslaitos hälytettiin Kemissä rakennuspalon sammutustehtäviin – paljastui liedellä käryäväksi ruoaksi
16:39
Niittokoneesta lentänyt kipinä sytytti maaston palamaan Siikalatvalla – alkusammutus auttoi palon rajaamisessa
16:15
Kahden kantasuomalaisen nuoren epäillään pahoinpidelleen kaksi ulkomaalaistaustaista nuorta Kajaanissa
15:48
Poliisi kertoo lisätietoa Luumäen kuolonkolarista: henkilöauto pysähtyi todennäköisesti matkustajien erimielisyyksien takia
108
Polttoainetta 100 litraa tunnissa ja noin 4000 katsojaa – Tractor Pullingin SM-sarjan viides osakilpailu pidettiin Tyrnävällä
53
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
50
IS: Tuomas Enbuske kertoo, miksi kolaroi sähkötolppaan Sievissä
46
Miksi ihmiset nousivat henkilöautosta keskellä tietä? – Poliisi kertoo tänään lisää Luumäen kolarista, jossa kaksi jäi rekan alle ja kuoli
30
Vain kuningatar Elisabet saa syödä joutsenia Britanniassa – hovi pitää tiukasti kiinni hullunkurisista perinteistään
30
HS: Venäjä pohti Karjalan palauttamista Suomelle vuonna 1991 – "Venäjän mukaan alueellisia ongelmia oli niin Krimillä kuin Karjalassakin"
16
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ei varmaankaan löydy.. Jos Teuvon varassa on yhteiskunnan ja eduskunnan päätökset niin sama lähteä ruotsiin. Miehellä o... Lue lisää...
Vanhus48

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image