Jääkiekon päävammoista tuli lisää tut­ki­mus­tie­toa - suurin osa tulee avojäällä

Kärppien ja Sportin syyskuisessa Liiga-ottelussa nähtiin päähän kohdistunut taklaus. Siitä seurasi isompi nujakka. Arkistokuva. KUVA: Jukka Leinonen
Jääkiekko 26.10.2017 9:53 | Päivitetty 26.10.2017 9:58
STT, Kaleva

Suurin osa jääkiekon päävammoista tulee avojäällä eli ilman laitakontaktia. Miesten peleissä yleisin vammaan johtanut tilanne on päähän kohdistunut taklaus. Tämä selviää liikuntalääketieteen erikoislääkäri Timo Hännisen tuoreesta väitöskirjatutkimuksesta.

Hännisen väitöskirjassa analysoitiin aivotärähdysten osalta kaikki miesten, naisten ja junioreiden maailmanmestaruuskisat sekä talviolympialaiset yhdeksän vuoden ajalta.

Väitöskirjan mukaan miesten maaotteluissa, korkeimmalla kansainvälisellä tasolla, sattui keskimäärin seitsemän aivotärähdystä sataa pelattua ottelua kohti. Junioreilla vastaava luku oli viisi ja naisilla neljä.

Tutkimuksen liki itsestään selvä havainto oli, että tyypillisesti aivotärähdykseen liittyi kontakti vastustajaan. Yksittäiset kaatumistapaukset tai onnettomuudet olivat siis jääkiekon aivotärähdysten aiheuttajina minimissä.

Väitöskirjan mukaan joustokaukaloiden käyttö vähentää selkeästi nimenomaan laitakontakteihin liittyvien aivotärähdysten riskiä, mutta avojään "pommeista" koituvien ikävyyksien kitkemiseen niistä ei siis tietenkään ole apua.

Mittaustyökalu avainasemassa

Väitöskirjatyössä kehitettiin myös aivotärähdysten tunnistamista jääkiekossa. Miesten kotimaisille liigajoukkueille kehitettiin yhdenmukaiset ohjeistukset aivotärähdysten varalta.

Liigapelaajille tehtiin ennen kausia 2013-2014 ja 2014-2015 mittaukset aivovammoille tyypillisten oireiden osalta Sport Concussion Assessment Tool -menetelmällä.

– Tämän kansainvälisen työkalun avulla saimme liigan toimintatapoja yhtenäisemmiksi ja selkeämmiksi aivovammojen osalta, Hänninen kertoo.

– Liigassa vastaanotto oli positiivinen ja asian tärkeys ymmärrettiin. Nyt olisi tärkeää, että työkalun käyttäminen leviäisi muihin lajeihin ja jääkiekon alemmille sarjatasoille kuten Mestikseen, Hänninen jatkaa.

Väitöskirja kuuluu kokeellisen neurotraumatologian alaan. Väitöstilaisuus on perjantaina Tampereen yliopistossa.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

7:00
Muistatko sähäkät kasarikikkarat? Permanentit tekivät taas paluun, mutta moni asia on nyt toisin, sanovat kampaajakonkarit Tilaajille
7:00
Suomen viimeaikaista jätepolitiikkaa ja -lainsäädäntöä ei voi pitää onnistuneena Lukijalta
7:00
Suomen Yrittäjien kysely: Enemmistö lisäisi paikallista sopimista työpaikalla –  "Matala työllisyysaste on suurin köyhyyden syy ja hyvinvoinnin uhka"
7:00
Muhoslaisen Benjam Myllyselän oppilaat haastoivat maailman johtajat ilmastoasioista jo vuosikymmeniä sitten – "Mitä suurempi viskaali, sen paremmin ne ottavat lasten yhteydenotot huomioon" Tilaajille
7:00
Valmennuskursseja markkinoidaan pian jo yläkoululaisille – yksityisopetus lisääntyy, mutta aasialainen pikkulasten koulutus on vielä kaukana Tilaajille
6:22
Yön uutiskooste – Savon Sanomat: Siilinjärvi vaatii Attendolta selvitystä kuuden vanhuksen kuolemasta
6:00
Vanhuksen väkivaltaisuuteen vastataan osaamisella – taitava hoitaja osaa lukea muistisairaan käytöstä ja ennakoida tilanteita Lukijalta
18
Analyysi: Politiikasta vetäytyvä Anne Berner on yhden kauden tuulettaja – keskustaryhmästä lähtee jälleen yksi edustaja pois vapaaehtoisesti
13
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
12
Suomen Yrittäjien kysely: Enemmistö lisäisi paikallista sopimista työpaikalla –  "Matala työllisyysaste on suurin köyhyyden syy ja hyvinvoinnin uhka"
5
Kiimingin Jokirannan koulukaava etenee, lukion ja kirjaston rakennukset osoitetaan suojeltaviksi
4
Raahen Laivan kultakaivoksella alkamassa yt-neuvottelut, neuvottelujen piirissä alle 50 henkilöä
3
Äänestys osoitti, että oululaiset haluaisivat Lammassaareen tanssipaviljongin – Tango selvisi voittajaksi tiukassa kisassa
3
Kamera olalle ja ääntä kohti – Heino Kuhan lintukoto on talvinen Hietasaari auringon noususta laskuun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono maan länsiosassa sekä Kymenlaakson maakunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono aluksi Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi. Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

254 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vuokralla asumisen helppous

Töistä hautaan, no kukin tavallaan. Lue lisää...
Kx

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image