Heinäpään haukka Kari Jalonen saalisti jo kuudennen mestaruutensa pää­val­men­ta­ja­na – Kipinä val­men­ta­mi­seen hehkuu edelleen: ”Joukkueen rakentaminen ja johtaminen kiehtoo”

Kari Jalonen on luotsannut Bernia nyt kolmen kauden ajan. Arkistokuva. KUVA: JUHA SORRI
Jääkiekko 22.4.2019 18:14 | Päivitetty 22.4.2019 18:37
Janne Onnela

Heinäpään haukan Kari Jalosen huikealle valmennusuralle lyötiin lauantaina jälleen uusi merkkipaalu, kun oululaislähtöinen valmentaja luotsasi SC Bernin Sveitsin liigan mestariksi.

Seurajoukkueen päävalmentajana kauden alusta loppuun operoidessaan lähes joka toinen Jalosen luotsaama sesonki on päättynyt mestaruusjuhliin. Tilastofakta on mykistävä.

Sveitsin liigassa kolmatta kauttaan SC Berniä valmentava Jalonen luotsasi käkikellomaan mahtiseuran toista kertaa mestariksi kolmen vuoden sisällä.

Kaleva tavoitti mestaruusjuhlista happea vetävän hyväntuulisen Jalosen pyörälenkiltä kesäisestä Bernistä.

– Mestaruushulina on juuri nyt aika rauhallista, mutta huomenna on kaupunginjohdon järjestämä vastaanotto yhdessä niin ikään mestaruuden voittaneen jalkapalloseura Young Boysin kanssa. Perjantaina on iso tapahtuma jäähallilla ja juhlinta huipentuu lauantaina suureen paraatiin. Sunnuntaina lennän takaisin Suomeen, vuosien saatossa Turkuun kotiutunut Jalonen jutteli.

Juhlat Euroopan runsaslukuisimman yleisön edessä

Bern sai juhlia mestaruutta ensimmäistä kertaa Jalosen aikana Euroopan runsaslukuisimman kotiyleisön edessä, sillä toissa keväänä kulta varmistui vieraspelissä.

Tunnelma oli luonnollisesti korkealla, sillä Bernin 1960-luvun lopulla valmistunut kotiareena vetää yli 17 000 katsojaa ja halli on peleissä käytännössä aina täynnä.

– En ole koskaan aiemmin nähnyt vastaavaa. Aivan ainutlaatuinen kokemus, Jalonen puhalteli vielä pari päivää myöhemminkin.

Bern voitti runkosarjan kaikilla kolmella Jalosen valmennuskaudella. Se ei tietysti takaa vielä mitään pudotuspeleissä - se on nähty tänä keväänä muun muassa taalakaukaloissa.

Seurajoukkueen päävalmentajana kauden alusta loppuun operoidessaan lähes joka toinen Kari Jalosen luotsaama sesonki on päättynyt mestaruusjuhliin. Arkistokuva. KUVA: Com.pic/Pekka Sipola

Jalonen näki kuitenkin joukkueensa kasvaneen pudotuspelien aikana ja Bern pystyi mukautumaan parhaiten pelien mukanaan tuomiin haasteisiin. Konkarivalmentajan mielestä vastustajat eivät tässä onnistuneet.

– Puolivälierissä Biel ei pystynyt muokkaamaan pelaamistaan, mutta me pystyimme ja saimme heidän kärkimiehensä pimennettyä. Sama juttu finaaleissa Zugin kanssa. Pudotuspeleissä on saakelin tärkeää pystyä pitämään kehittymisen kaarta yllä. Se oli isoin juttu matkalla mestaruuteen, Jalonen näki.

Maalivahtinsa Leonardo Genonin Jalonen arvioi koko sarjan parhaaksi veräjänvartijaksi, vaikka Sveitsin liigassa pelasi muun muassa kärppäveskari Veini Vehviläisen edelle NHL-seura Columbuksen maalivahtikaaviossa kiilannut Elvis Merzlikins.

Kenttäpelaajista eniten venymiskykyä osoitti Sveitsin viime vuosina varsin menestyksekkäästi pelanneen maajoukkueen vakiokasvo Gaetan Haas.

– Hänen sormensa murtui pahasti ja se naulattiin oikein kunnolla kiinni. Silti hän pelasi finaaleissa ja teki meille isoja maaleja, Jalonen kiitteli.

Vahva oululaisedustus valmennusryhmässä

Oululaisedustus oli kohdallaan Jalosen valmennusryhmässä, jonka täydensi täksi kaudeksi mukaan liittynyt Mikko Haapakoski. Myös maalivahtivalmentaja Aki Näykiltä löytyy Oulu-tausta.

Puhtaasti suomalaisen valmennusryhmän täydensi videovalmentaja Samuel Tilkkanen.

– Voi olla, että valmennusryhmään tulee ensi kaudeksi joitain muutoksia, Jalonen paljasti.

Mahdolliset muutokset eivät koske kuitenkaan päävalmentajaa itseään. Jalosella on sopimus Berniin vielä ensi kaudeksi. Hän vahvisti valmentavansa Sveitsin pääkaupungissa myös ensi kaudella, vaikka muun muassa KHL:stä löytyi Jalosesta kiinnostuneita seuroja.

– Täällä ympärillä on aivan normaali elämä ja elämänlaatu on aivan toista luokkaa kuin KHL:ssä.

Menestyksekkään pelaajauransa jo viime vuosituhannen puolella valmennusuraan vaihtanut Jalonen täyttää neljännen Sveitsin kautensa keskellä kuusikymmentä vuotta.

Kilometrejä ja menestystä on jo paljon takana, mutta kipinä valmentamiseen hehkuu edelleen kuumana.

– Joukkueen rakentaminen ja johtaminen kiehtoo. Päivittäisten rutiinien rakentaminen, joukkuehengen ja koheesion luominen joka syksy uudelle joukkueelle. Mielestäni nämä lähtevät aina päävalmentajasta. Nämä asiat minua kiehtovat ja näistä saan motivaationi.

Lopuksi mestarivalmentaja halusi lähettää vielä terveiset vanhalle seuralleen Kärpille. Mestaruudesta HPK:n kanssa pelaava oululaisseura on edelleen lähellä Jalosen sydäntä.

– Tsemppiä koko kärppäperheelle! En ole ehtinyt pelejä paljon seuraamaan, kun olemme painaneet seitsemän viikkoa tukka putkella. Kohokohtia olen katsellut ja finaalit näyttivät ainakin alkaneen hyvin, Jalonen päätti ja lähti jatkamaan kesken jäänyttä pyörälenkkiään.

Juttua muokattu kello 18:37: Jalonen täyttää 60 vuotta neljännen Sveitsin-kautensa aikana, ei kolmannen, kuten jutussa aluksi virheellisesti luki. 

MAINOS

Kommentoi

Onnea Karille ja hänen valmentaville joukkueille jatkossakin. Kari Jalonen on Huippuvalmentaja, se on nähty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistan kun Kartsa kynäsi Raksilassa yli 7000 katsojan edessä. Nyt on vielä isommilla areenilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kartsa on kingijätkä. Taitava pelimies ja valmentajanakin näyttää olevan samaa luokkaa. Onnittelut jälleen kerran. Tervetuloa kesällä Ouluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä Jortikka höpötä. Samanlaiset on lausunnot, kuin nimimerkilläsi oli. Kärpät voitta mestaruuden yksinkertaisesti 4-0-

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heinäpäästä on lähtenyt mailmalle menestyneitä pelimihiä ja hevosmiehiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovin Kärppä kaikista, muut varjoja perässä ja kaukana.
Ei hehkuttele turhia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnittelut Kari Jalonen! Ja kiitokset tsemppitoivotuksista kärppäperheen puolesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:36
Johtajaksi jalostunut Leijona – Sakari Manninen kulki pitkän tien MM-kisojen ratkaisupelaajaksi
7:00
Autiotuvilla on omat sääntönsä, ja niitä kannattaa noudattaa – Siivoa jälkesi ja muista, että polttopuu voi maksaa jopa yli euron per klapi Tilaajille
7:00
Toimittajat kilpailevat skuupeista paineen alla – brittisarja ei oikein tempaise mukaansa
7:00
95 oli kevät, jolloin torilla tavattiin – kiekkohuumainen elokuva ei ehdi keskittyä kunnolla mihinkään
7:00
Joustavaa yhteistyötä tarvitaan silloin, kun asiakas ei selviä ongelmistaan omin voimin Lukijalta
6:30
Silvio Berlusconi ja Janis Varoufakis voivat tuoda sähköä Brysseliin – EU-vaaleissa useita mielenkiintoisia julkkisehdokkaita
6:00
Osaajapula voi olla ratkaiseva isku yksittäisen yrityksen maailmanvalloitukselle – miksi ict-alan työvoiman tarve ja tarjonta eivät kohtaa? Lukijalta
15
Hamal tekee kahta työtä ja yrittää ansaita nettona 2 600 euroa kuussa, jotta saisi perheensä Suomeen – Korkea tuloraja on vähentänyt perheenyhdistämisiä
8
Sähkölaitteen vika aiheutti tulipalon ravintolassa Oulun Pakkahuoneenkadulla – "Ravintolan henkilökunta toimi esimerkillisesti"
7
Leijonat kaatoi Ruotsin ja etenee mitalipeleihin! Ratkaisu haettiin jatkoajalta – seuraavaksi vastaan Venäjä
6
Toppilassa sytytettiin jälleen tulipalo – palavat rakennusjätteet aiheuttivat runsaasti savua alueelle
4
Osaajapula voi olla ratkaiseva isku yksittäisen yrityksen maailmanvalloitukselle – miksi ict-alan työvoiman tarve ja tarjonta eivät kohtaa? Lukijalta
4
Hampaaton leijona keräsi Ohtamaan ylistyssanat: "Aivan huikea mies!"
3
Oulun Lentokentäntiellä kolmen auton ketjukolari – kaksi lasta sairaalaan tarkistettaviksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Johan on taas merkittävä ogelma. Koirat kulkee sillä puolella missä on paremmat hajut. Yleensä niin sanottua koirapolkua... Lue lisää...
mielensä pajoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image