Ahon ja Rantasen läpimurto vas­tuun­kan­ta­jik­si parasta antia Leijonille - Marjamäki vältti tuloksellisen mahalaskun MM-jäillä

Jääkiekko 22.5.2017 12:26
STT, Kaleva

Neljäs sija taisi olla Suomelle maksimisuoritus jääkiekon MM-kisoissa. Tappiollinen välierä Ruotsin tähtisikermää vastaan kuvasi Leijonien haavoittuvuutta. Pelaajien tasoero oli nähtävissä paperilla ja jäällä, eikä Suomi pystynyt tällä kertaa kompensoimaan sitä tiiviillä joukkuepelaamisella ja maalivahdin ihmepelastuksilla.

Suomelle kisojen parasta antia olivat nuorten hyökkääjien Sebastian Ahon ja Mikko Rantasen vahvat läpimurrot Leijonien vastuunkantajiksi. Molemmat olivat pelanneet aikuisten arvokisoissa aiemminkin, mutta nyt he nousivat eturiviin.

Aho on mainio kiekkoilija, mutta henkisesti hän joutui ehkä liiankin kovaan paikkaan yrittäessään hinata joukkuetta mainetekoihin. Tästä kokemuksesta on kuitenkin varmasti hyötyä Aholle ja Leijonille tulevaisuudessa.

Myös Rantanen pelasi tulosvastuullisessa roolissa ja onnistui hienosti. Rantanen toimi aiemmin nuorten MM-kultajoukkueen kapteenina, ja hänellä on selkeästi johtavan pelaajan ominaisuuksia.

Myös puolustaja Julius Honka yllätti positiivisesti. Hän kiekkoili rohkeasti ja paransi peliään panosten koventuessa. Se on pelimiehen merkki.

USA-peli ainoa ehyt kokonaissuoritus

Pelillisesti Leijonat kulki päävalmentaja Lauri Marjamäen johdolla ääripäistä toiseen. Esitykset vaihtelivat ottelujen sisälläkin railakkaasti.

Turnauksen synkimpänä lukuna oli kaikkien aikojen ensimmäinen tappio Ranskalle.

Pitkin kisoja pohdittiin päävalmentaja Marjamäen joukoilleen laatimaa pelitapaa. Lisäksi kuohuntaa aiheuttivat päävalmentajan ratkaisut pelaavan kokoonpanon suhteen.

Pelitapa oli alussa tietyllä tavalla pelokas, hidaskin. Pyrittiin minimoimaan virheitä ja riskejä sillä ajatusmallilla, että joukkue olisi valmiina puolustamaan joka tilanteessa - myös silloin kun sillä on itsellään kiekko hallussa.

”Turvalliset” pelitilannevalinnat eivät tuottaneet vaadittavaa tunnetta pelaamiseen. Leijonien pitää usein päästä niin sanotusti törmäyskurssille vastustajan kanssa ja kamppailemaan, jotta se olisi parhaimmillaan.

Pelitapaa viilattiin aktiivisempaan suuntaan pelien edetessä ja hedelmiä korjattiin USA-ottelussa, jossa Leijonat pystyi turnauksen ainoaan ehyeen kokonaissuoritukseen.

Mihin suuntaan, Leijonat?

Jo ennen turnausta kävi selväksi, ettei Suomi saa MM-jäille aivan parhaimpia pelaajiaan. Tämä kuuluu pelin henkeen MM-kisoissa. Kieltäytymisiä tulee aina - osin loukkaantumisien takia ja osin muiden syiden takia. Tästä on oikeastaan turha mieltään pahoittaa niin kauan kuin MM-kisojen systeemi on sellainen, etteivät absoluuttisesti parhaat pelaajat siellä NHL:n pudotuspelien takia kiekkoile.

Yhden MM-turnauksen perusteella ei voikaan vetää pitkälle meneviä johtopäätöksiä Suomi-kiekon tilasta. Kokonaiskuvaa on katsottava tarkemmin. Tosin syksyinen World Cup -turnauskaan ei jättänyt kovin mairittelevaa käsitystä Leijonista.

Etenkin Marjamäelle pääsy neljän joukkoon MM-kisoissa oli suuri helpotus, vaikka hän muuta julkisuudessa väittäisikin. MM-turnauksen neljäs sija ei ole maailmanloppu, mutta toisaalta Leijonien esitykset jättivät kosolti miettimisen aihetta.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Marjamäen pahin möhläys oli loppuottelun aloittaminen väärällä maalivahdilla, Säterin tullessa maaliin peli oli jo käytännössä
pelattu hänen olisi pitänyt olla veräjällä alusta asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:54
Kalevan kevätseuranta: Oulun ja Raahen välillä havaittu tuhansia hanhia
9:02
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla
9:00
Kärppäpuolustaja Taneli Ronkainen oli edellisen kerran tositoimissa vuosi sitten – "En pystynyt välillä kipujen takia istumaan koko peliä katsomossa" Tilaajille
9:00
Oululainen Henriika Weiste, 50, ohjaa jumppia ja aikoo olla iäkkäänä rautaisessa kunnossa: "Viittäkymppiä ajattelen sellaisena puolivälin pyykkinä" Tilaajille
8:41
Kotona lapsensa hoitavat saavat Oulussa asiakasmaksusta hyvityksen – lapsen ryhmän työntekijä soittaa huoltajalle lähiviikkoina
8:32
Lukija kuvasi drone-videolle Ouluhallin laajennustöitä
8:20
Sairaanhoitajille on tilaisuus lähettää kannustavia terveisiä ääniviestinä
14
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
8
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
7
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
5
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"
5
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla
4
Oulu valmistelee 54 miljoonan euron säästöjä – suurimmasta osasta säästötoimista päättäjillä yksimielisyys
4
Sairaanhoitajille on tilaisuus lähettää kannustavia terveisiä ääniviestinä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Antti Kiuru

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

160 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Siitä vain lisää veroja. Loppuu sitten maksajat, sillä köyhemmätkin kuin Wahlroos muuttavat pois Suomesta. 43% nollasta ... Lue lisää...
pääomatulojakin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image