Ahon ja Rantasen läpimurto vas­tuun­kan­ta­jik­si parasta antia Leijonille - Marjamäki vältti tuloksellisen mahalaskun MM-jäillä

Jääkiekko 22.5.2017 12:26
STT, Kaleva

Neljäs sija taisi olla Suomelle maksimisuoritus jääkiekon MM-kisoissa. Tappiollinen välierä Ruotsin tähtisikermää vastaan kuvasi Leijonien haavoittuvuutta. Pelaajien tasoero oli nähtävissä paperilla ja jäällä, eikä Suomi pystynyt tällä kertaa kompensoimaan sitä tiiviillä joukkuepelaamisella ja maalivahdin ihmepelastuksilla.

Suomelle kisojen parasta antia olivat nuorten hyökkääjien Sebastian Ahon ja Mikko Rantasen vahvat läpimurrot Leijonien vastuunkantajiksi. Molemmat olivat pelanneet aikuisten arvokisoissa aiemminkin, mutta nyt he nousivat eturiviin.

Aho on mainio kiekkoilija, mutta henkisesti hän joutui ehkä liiankin kovaan paikkaan yrittäessään hinata joukkuetta mainetekoihin. Tästä kokemuksesta on kuitenkin varmasti hyötyä Aholle ja Leijonille tulevaisuudessa.

Myös Rantanen pelasi tulosvastuullisessa roolissa ja onnistui hienosti. Rantanen toimi aiemmin nuorten MM-kultajoukkueen kapteenina, ja hänellä on selkeästi johtavan pelaajan ominaisuuksia.

Myös puolustaja Julius Honka yllätti positiivisesti. Hän kiekkoili rohkeasti ja paransi peliään panosten koventuessa. Se on pelimiehen merkki.

USA-peli ainoa ehyt kokonaissuoritus

Pelillisesti Leijonat kulki päävalmentaja Lauri Marjamäen johdolla ääripäistä toiseen. Esitykset vaihtelivat ottelujen sisälläkin railakkaasti.

Turnauksen synkimpänä lukuna oli kaikkien aikojen ensimmäinen tappio Ranskalle.

Pitkin kisoja pohdittiin päävalmentaja Marjamäen joukoilleen laatimaa pelitapaa. Lisäksi kuohuntaa aiheuttivat päävalmentajan ratkaisut pelaavan kokoonpanon suhteen.

Pelitapa oli alussa tietyllä tavalla pelokas, hidaskin. Pyrittiin minimoimaan virheitä ja riskejä sillä ajatusmallilla, että joukkue olisi valmiina puolustamaan joka tilanteessa - myös silloin kun sillä on itsellään kiekko hallussa.

”Turvalliset” pelitilannevalinnat eivät tuottaneet vaadittavaa tunnetta pelaamiseen. Leijonien pitää usein päästä niin sanotusti törmäyskurssille vastustajan kanssa ja kamppailemaan, jotta se olisi parhaimmillaan.

Pelitapaa viilattiin aktiivisempaan suuntaan pelien edetessä ja hedelmiä korjattiin USA-ottelussa, jossa Leijonat pystyi turnauksen ainoaan ehyeen kokonaissuoritukseen.

Mihin suuntaan, Leijonat?

Jo ennen turnausta kävi selväksi, ettei Suomi saa MM-jäille aivan parhaimpia pelaajiaan. Tämä kuuluu pelin henkeen MM-kisoissa. Kieltäytymisiä tulee aina - osin loukkaantumisien takia ja osin muiden syiden takia. Tästä on oikeastaan turha mieltään pahoittaa niin kauan kuin MM-kisojen systeemi on sellainen, etteivät absoluuttisesti parhaat pelaajat siellä NHL:n pudotuspelien takia kiekkoile.

Yhden MM-turnauksen perusteella ei voikaan vetää pitkälle meneviä johtopäätöksiä Suomi-kiekon tilasta. Kokonaiskuvaa on katsottava tarkemmin. Tosin syksyinen World Cup -turnauskaan ei jättänyt kovin mairittelevaa käsitystä Leijonista.

Etenkin Marjamäelle pääsy neljän joukkoon MM-kisoissa oli suuri helpotus, vaikka hän muuta julkisuudessa väittäisikin. MM-turnauksen neljäs sija ei ole maailmanloppu, mutta toisaalta Leijonien esitykset jättivät kosolti miettimisen aihetta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Marjamäen pahin möhläys oli loppuottelun aloittaminen väärällä maalivahdilla, Säterin tullessa maaliin peli oli jo käytännössä
pelattu hänen olisi pitänyt olla veräjällä alusta asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:21
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
20:48
Hildur Larsson ikuisti Lappia upeisiin kuviin yli sata vuotta sitten – tekoälyn ansiosta ne loistavat nyt myös väreissä Tilaajille
20:40
Jesse Puljujärven esimerkki houkuttaa – jääpallo ja jääkiekko sopivat yhteen ja tekivät yhteistyötä Oulussa pidetyssä turnauksessa Tilaajille
20:36
Sodankylässä on kolmannes koko maan malminetsinnästä – etsintäinvestoinnit ovat 20–25 miljoonaa euroa ja maanomistajakorvaukset yli miljoona euroa Tilaajille
20:31
Tämä tiedetään Saksan yliajajasta: 29-vuotias Saksan kansalainen, epäillään tapon yrityksistä – 30 loukkaantunutta, heistä osa lapsia
19:30
Pohjois-Pohjanmaan museon sisäilmatulokset saadaan viikkojen päästä
19:00
Korvausehdoissa on merkittäviä eroja vakuutusyhtiöiden välillä – osa korvaa keski- ja toiset puuskatuulen perusteella myrskyvahinkoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono seuraavissa Lapin kunnissa: Sodankylä, Savukoski ja Inari lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

212 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ihminen on loppupeleissä aina yksin

Ikävä jos noin huonosti on tilsnne. Mutta turha on yleistää, sillä monella on kyllä kavereita ja ystäviä ympärillä. Mutt... Lue lisää...
Kuka vei nimimerkin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image