1981 mestaruus ei unohdu

Veikko Torkkeli oli Kärppien mestarijoukueen kapteeni. Torkkeli oli parhaina vuosinaan todellinen palloilulajien moniosaaja. Hän pelasi pääsarjaa jääkiekon lisäksi myös jääpallossa ja jalkapallossa.
Jääkiekko 25.2.2011 18:56 | Päivitetty 25.2.2011 19:01
Jouko Vuorjoki

Oulu Vieläkö muistat historiallisen numerosarjan 5-2, 6-1, 13-2, 6-1, 2-5? Näillä numeroilla Kärpät nujersi Tapparan viisiosaisessa liigafinaalissa lähes 30 vuotta sitten 1981.

Neljä ensimmäistä ottelua päättyivät kotivoittoon. Mestaruuden ratkaissut viides ottelu pelattiin Tampereella, ja oli sarjan ainoa vierasvoitto.

Kun Tappara johti otteluvoitoin 2-1 ja oli voittanut kolmannen ottelun 13-2, tuskin kukaan uskoi Kärppien nousevan - paitsi Kärpät itse.

Tappara tuli Ouluun voitonvarmana. Se oli varannut hotelli Vaakunan yökerhon mestaruusjuhlia varten. Liigan johtoporras kiikutti Ouluun Kanada-maljan.

Kärppien valmentaja Kari Mäkinen liimasi pukukopin seinälle valtakunnan päälehdestä revittyjä lehtileikkeitä, joissa kirjoitettiin, että Tappara on varma mestari. Eipä ollutkaan.

Kärpät voitti 6-1.

Viidennessä finaaliottelussa Tappara meni avauserässä Jorma Sevonin maaleilla menojaan ja johti 2-0. Mestaruus oli valumassa Tampereelle.

Sitten Kärpät heräsi.

20.07 Kai Suikkanen (Kari Jalonen - Pekka Arbelius) 2-1, 20.39 Kari Suoraniemi (Jalonen) 2-2, 36.34 Suoraniemi (Suikkanen) 2-3, 43.56 Arbelius (Jalonen) 2-4, 54.47 Jouko Kämäräinen (Arbelius) 2-5.

Tappara oli lyöty. Kari Jalonen iski tehopisteet 0+4, Pekka Arbelius 1+2 ja Kari Suoraniemi puolustajan tontilta hyvin hyökkäyksiä tukeneena 2+0.

Tapparan silloinen valmentaja Rauno Korpi on useaan otteeseen todennut ja tunnustanut, että tuona maaliskuisena iltana (22.3. 1981) hän on kokenut valmentajauransa karmeimman pettymyksen.

Se on paljon sanottu, sillä Korpi oli leijonien aitiossa myös Moskovan MM-jäällä 1986, jolloin Ruotsi tuli viimeisen minuutin aikana 4-2-tilanteesta tasoihin 4-4. Molemmat maalit iski Anders "Masken" Carlsson.

Kärpät voitti mestaruuden "koulupoikajoukkueella", jonka nestori oli 30-vuotias Veikko Torkkeli - viime kesänä 60 vuotta täyttänyt palloilun multilahjakkuus. Joukkueen tähdet olivat parikymppisiä, joista kirkkaimmin loisti Reijo Ruotsalainen, joka loi kahteen Stanley cupiin johtaneen komean uran NHL:ssä. Nykyään Ruotsalainen toimii itävaltalaisen Salzburgin toisena valmentajana.

Mestaruus oli Kärppien pelaajille kova juttu. Niin kova, että osa pelaajista kulki kaupungilla kultamitalit kaulassaan vielä pitkälle huhtikuun puolelle.

Mestaruus on on SM-liigan kaikkien aikojen omavaraisin. Kärppien oman juniorityön ulkopuolelta olivat vain MoDo:sta tullut Tapparan kasvatti Mikko Leinonen sekä Ilveksen kasvatti Ari Hellgren, joka tuli Ouluun Jyväskylän kautta.

Ja jotta totuus ei unohtuisi kultaiset kärpät - elävät legendat - ovat tässä:
Mikko Leinonen, Reijo Ruotsalainen, Kari Jalonen, Markku Kiimalainen, Kai Suikkanen, Pekka Arbelius, Jarmo Tauriainen, Jouko Kämäräinen, Juha Huikari, Juha Tuohimaa, Veikko Torkkeli, Pekka Tuomisto, Jouni Koutuaniemi, Kari Suoraniemi, Arto Ruotanen, Hannu Jalonen, Jorma Torkkeli, Seppo Tenhunen, Hannu Hiltunen, Pentti Perhomaa, Pekka Myllylä, Ari Hellgren ja Ari Timosaari. Valmentajat: Kari Mäkinen ja Olli Lahtinen. Joukkueenjohtaja Veikko Käyhkö. Huoltajat Eero Peltomäki ja Pentti Kinnunen. Lääkärit: Tapani Linna ja Timo Myllylä. Liigakärppien puheenjohtaja Pertti Huhtela.

Kärpät kohtaa SM-liigan ottelussa Tapparan kello 18.30. Ottelussa ovat kunniavieraina Kärppien 1981 mestarit, joita on ilmoittautunut paikalle 26 kappaletta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

62
MT: Lidlin salmonellaa sisältänyt jauheliha havaittiin Oulussa – "Takaisinvedossa on kyse kuluttajan varoittamisesta"
53
Viime kesän kuivuus toi noin 10 prosentin korotuksen sähkölaskuun – sadekesä pudottaisi sähkön hintaa, muttei sähkölaskun loppusummaa
48
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla 16 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna – työttömien määrä laski 3 800 hengellä
32
Qstock yhteistyöhön design-yritys Vallilan kanssa – muun muassa Pikisaari, Rautasilta ja toriaitat koristavat festivaalikassia
31
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
30
Hailuodon kiinteän yhteyden rakennustyöt voisivat alkaa loppukesästä 2020 – "Valtio alkaa maksaa, kun liikenne menee yli"
24
Pohjantuuli puhaltaa – Oulunsalon Riutunkarin tuulivoimalat halutaan korvata uusilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

244 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Myynti ikäihmisille

Eiköhän ne tiedot rauhanyhdistyksellä vaihda omistajaa. Sopivasti uskonveljet töissä paikoissa, jossa pääsee käsiksi tie... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image