Iivo Niskanen etsii vielä kovan vauhdin valmiuksia ja sijoittui seit­se­män­nek­si Rukalla – Bolshunov oli hurjassa vireessä

Iivo Niskanen sijoittui seitsemänneksi Rukan maailmancupin kisassa. KUVA: Jussi Leinonen
Urheilu 25.11.2018 14:54 | Päivitetty 25.11.2018 16:34
STT

Iivo Niskanen on päässyt pariin kertaan tuulettamaan voittoa kuusamolaisen kotiyleisön edessä, mutta tällä kaudella Niskasen hiihto ei ole marraskuun lopussa vielä valmista palkintosijoituksiin. Olympiavoittaja ei ole silti huolissaan tämän kauden tuloskunnon löytymisestä.

– Matkavauhti ei tunnu pahalta, mutta minulla ei ole vielä valmiuksia hiihtää lujaa. Ei se kaukana ole, Niskanen kertasi hiihdettyään sunnuntaina seitsemänneksi perinteisen hiihtotavan 15 kilometrillä.

Niskanen oli Rukalla lähellä palkintosijataistelua, mutta taipui kolmen parhaan sakista runsaan 20 sekunnin päähän. Venäjän Aleksandr Bolshunovista tuli Rukan kaksoisvoittaja, sillä hän juhli lauantain sprintin lisäksi sunnuntaina. Bolshunov jätti 15 kilometrillä Norjan Emil Iversenin toiseksi 19,5 sekunnin erolla, ja lopun kovaa tullut Ruotsin Calle Halfvarsson oli kolmas.

Linnan juhlat jäävät väliin

Niskanen huomasi etenkin ladun helpoissa kohdissa, ettei ole vielä terävimmillään. Päivien vire vaihtelee, mutta Niskanen arvioi, että meno paranee jo joulukuun koittaessa.

– Pieni herkkyys tulee varmasti kisojen kautta.

Rukalla käytetty perinteinen hiihtotapa on Niskasen leipälaji, mutta hän on parina viime vuonna kokenut kehittyneensä myös vapaalla hiihtotavalla. Luisteluhiihdon edistymisen mittareja Niskanen saa jo Lillehammerin minikiertueella ensi viikonloppuna ja etenkin Beitostölenissä kahden viikon kuluttua, kun miehet hiihtävät siellä 30 kilometriä vapaalla hiihtotavalla. Väliaikalähtö mittaa hiihtäjän osaamisen yhteislähtöä paremmin, kun hiihtäjä ei saa etua ryhmässä hiihtämisestä.

– Odotan mielenkiinnolla. Olen tehnyt paljon hommia vapaan hiihtotavan eteen, Niskanen ennakoi Norjan kisoja.

Maailmancupin kaksi peräkkäistä norjalaiskisapaikkaa merkitsevät Niskaselle sitä, että hän ei matkusta itsenäisyyspäivän juhliin Helsinkiin. Kollega Krista Pärmäkoski piipahtaa Linnan juhlissa Norjasta, mutta Niskanen päätti toisin. Kuusamossa hän vahvisti myös kauden suunnitelmiaan sen verran, että Tour de Ski -kiertue jää kokonaan väliin.

Ojansivu sai oikeat pisteet

Niskanen toivoi ennakolta, että suomalaiset yltäisivät Rukalla vahvaan kokonaispanokseen. Se jäi vähän vajaaksi, vaikka Ristomatti Hakola oli 17:s ja Antti Ojansivu 28:s. Ojansivu koki saaneensa ensimmäiset oikeat maailmancupin pisteensä, sillä aiemmin hän oli päässyt pisteille vain Pyeongchangin olympialaisten esikisoissa ja Tour de Ski -kiertueen kisassa, jossa kaikki parhaat eivät ole olleet mukana.

Rukalla hän koki yltäneensä siihen tason nousuun, jota hän on pari vuotta hakenut. Pieni yllätys onnistuminen oli.

– Olen sairastellut aika paljon ja olin alkuviikostakin vielä kipeänä. Tänään oli hyvä päivä ja pystyin vielä viimeisellä kierroksella tekemään yksin töitä, Ojansivu iloitsi.

Ojansivun seurakaveri, Jämin Jänteen Hakola jäi Niskasen vauhdista vajaat 20 sekuntia ja kuvasi hiihtäneensä "perushiihdon". Lauantain sprintti tuntui kankaanpääläisen kintereissä.

– Harvoin minulla loppuvat kädet, mutta tänään ne loppuivat, Hakola myönsi.

Voittaja Bolshunov tarjosi radan raskaimmalla kohdalla Hakolalle peesiapua ohitettuaan suomalaisen, mutta Hakola kertoi kestäneensä vauhdissa vain kaksi metriä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Täysi floppi Iivoa lukuunottamatta MC avaus suomalaisilta, niin naisten kuin miesten puolelta, tosi vaisun näköistä menoa mutta hope the best.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:28
Tulivatko helteet jäädäkseen? Pekka Pouta vastaa
9:23
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
9:00
Työllisyysasteen nousu hiipui, työttömyys väheni hieman – Kevään aikana työllisyyden kasvua nähtiin enää hyvin vähän
8:40
Britannian uusi pääministeri selviää tänään – tulos kerrotaan alkuiltapäivästä Suomen aikaa
8:35
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
7:49
Elokuvallisia albumeita ja mystinen M - Oulun Musiikkivideofestivaalien koko ohjelmisto on julkaistu
7:19
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
64
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
27
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
13
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
12
Lokkisiimat pyritään saamaan Kauppurienkadulla valmiiksi ennen Qstock-viikonloppua – "Nyt on positiivisen odottava fiilis"
12
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
11
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
7
Britannia haluaa eurooppalaiset joukot turvaamaan merenkulkua Hormuzinsalmella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image