IAAF jatkoi ve­nä­läi­sur­hei­li­joi­den sulkua val­tio­joh­toi­sen dopingin takia

Urheilu 9.6.2019 21:00
STT, AFP

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF päätti sunnuntaina jatkaa marraskuusta 2015 voimassa ollutta Venäjän sulkua kansainvälisistä kilpailuista valtiojohtoisen dopingin takia. IAAF:n dopingtutkintayksikön johtaja Rune Andersen kertoi suositelleensa sulun jatkamista IAAF:n hallitukselle.

Syinä sulun jatkamiseen ovat kesken oleva tutkinta siitä, oliko Venäjän yleisurheiluliitto osallisena korkeushyppääjä Danil Lysenkon dopingrikkomuksen peittelemisessä.

Sunday Times kertoi kesäkuun alussa, että Venäjän yleisurheiluliiton virkailijat olivat väärentäneet dokumentteja, joiden mukaan Lysenko oli liian sairas voidakseen päivittää olinpaikkatietonsa. Lysenko oli olinpaikkatietojen puuttumisen vuoksi jäänyt pois kilpailun ulkopuolisesta dopingtestistä.

Lisäksi julkisuuteen on tullut viime aikoina uusia tietoja siitä, että dopingin takia toimintakiellossa olevat valmentajat ja lääkärit ovat jatkaneet toimintaa urheilijoiden parissa.

– Jos näin on, on kyseenalaista pystyykö Venäjän yleisurheiluliitto toimeenpanemaan toimintakieltoja ja ovatko kaikki venäläisurheilijat ottaneet todesta liiton julistaman toimintakulttuurin muutoksen, Andersen sanoi.

Venäjä on rahoittanut tutkintayksikön toimintaa 2,8 miljoonalla eurolla. Myös Moskovan antidopinglaboratorion testaustiedot ja vanhat testausnäytteet saatiin pitkän viivyttelyn jälkeen lopulta antidopingtutkijoiden käyttöön tämän vuoden tammikuussa, mutta nämä edistysaskeleet eivät riittäneet kuittaamaan takapakkeja.

– Tutkintayksikkö jakaa hallituksen turhautumisen siitä, että edistys kahdessa asiassa on nollautunut siksi, että kahdessa asiassa on menty taaksepäin. Toivottavasti avoimet asiat saadaan pian ratkaistua, Andersen sanoi.

Kansainvälinen olympiakomitea KOK vapautti venäläiset viime vuonna, ja Wada palautti Venäjän aseman viime syyskuussa, mutta molempia päätöksiä on arvosteltu voimakkaasti. IAAF on pysynyt tiukempana, vaikka dopingepäilyistä vapautetut venäläiset voivat kilpailla kansainvälisissä kisoissa neutraaleina.

MAINOS

Kommentoi

Tässä asiassa toimii sotatuomari Tapanaisen kertoma periaate. "Ne, jotka tietävät eivät puhu eivätkä kirjoita. Ne, jotka eivät tiedä puhuvat sekä kirjoittavat."
Mutta sanon kuin Vänrikki Stoolissa, "jotakin ehkä tietäisin, olinhan siellä minäkin." SVUL:n julkaisuja vuodelta 1973 Nuorten valmennuksesta, toteaa anabolien käytön muuttavavan naisten voimaharjoittelua. Kirjan annoin pojalleni ja sanoin katsohan noin sitä silloin toimittiin. Hänellä on nyt omia liikunnallisesti lahjakkaita lapsia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

N-liitto tuli mukaan olympialaisiin 1952 ja silloin siellä oivallettiin kisojen suuri julkisuusarvo. Urheilusta tehtiin poliittinen, asetelmalla sosialistinenjärjestelmä - vastaan kapitalistiset länsimaat. Seuraaviin olympialaisiin Melbournessa N-liitto tulikin joukkueella, jossa dopingin keinot olivat täysimääräisesti käytössä. Se on jatkunut siellä ja muissa totalitarismin maissa tähän päivään asti. Kerran omaksuttua asiaa ei saada käytöstä pois.

Länsimaat vastasivat N-liiton dopngin käytttöön yksityisyrittelijäisyydellä ja pienillä valmennusryhmillä. Kun itse kilpailin siellä 1970 luvulla, olivat anabolit käytössä nopeutta ja voimaa kysyvissä lajeissa. Se oli aivan julkista toimintaa siellä esiripun takana. Samoin tiesimme kuinka Itäblokki käyttää dopingia, mutta urheilu oli politisoitu, ei siihen uskallettu käydä käsiksi. Länsimaat vastasivat siihen omin doping keinoin. Katsellessani tämän päivän huippu-urheilijoita nopeutta ja voimaa vaativissa lajeissa, niin huomaan kuinka anabolien ajan urheilijat ovat heiveröisiä verrattuna nykyisiin kilpaurheilijoihin. Millä keinolla tahdään nämä häränniskaiset lihaskimput, ei ainakaan normaalilla ruokavaliolla. Samoin kestävyyslajeissa tulokset tehdään tohtorisedän antamin ainein, Koko huippu-urheilujärjestelmä on dopingin kyllästämä johtoportaista aloittaen, Kaikissa huippu-urheilun lajeissa liikkuu niin suuret rahamäärät, raha estää tästä taudista paranemisen. Vain ne, jotka poikkeavat "rivistä" suljetaan dopingin käytön takia ulos järjestelmästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

3
Oulussa löydetyn hylyn tutkimukset etenevät, mutta ongelmana on miten jäännös säilytetään – "Hylky tuhoutuu helposti nostettaessa kuiville"
3
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
2
Kainuun prikaatin varusmies nosti tuvassa aseen toista varusmiestä kohti ja laukaisi – Sakkoja myös kertausharjoituksen väliin jättäneelle reserviläiselle
2
Oulun kaupungin ympäristöohjelma hyväksyttiin – tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2040
1
Runssilla: Puistolassa tarjoillaan oman talon herkkuja sekä yltäkylläisesti uusia ja yllättäviä makuja
1
Maakaasuputki Viroon valmistuu etuajassa – Näin rakentajat ratkaisivat risteyskohdan Venäjältä tulevan putken kanssa
1
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image