Hyllytetty luis­te­lu­val­men­ta­ja sanoo olevansa "äärimmäisen järkyttynyt ja pahoillaan" – syytetään muun muassa val­men­net­ta­vien­sa hal­ven­ta­mi­ses­ta ja nöy­ryyt­tä­mi­ses­tä

Urheilu 21.1.2020 20:51
STT

Useat entiset valmennettavat ovat kertoneet epäasiallisesta käytöksestä ja nöyryytyksestä. Asianajajan mukaan syytökset ovat keskeisiltä osin virheellisiä.

Muodostelmaluistelujoukkue Team Uniquen päävalmentajana toiminut Mirjami Penttinen sanoo, ettei ole valmennustoiminnallaan halunnut loukata tai satuttaa yhtään urheilijaa tai vanhempaa. Penttinen sanoo STT:lle lähettämässään lausunnossa olevansa äärimmäisen järkyttynyt, surullinen ja pahoillaan tilanteesta.

–  Olen aina halunnut antaa sydämestäni kaiken urheilijoilleni. Tiedostan suhtautuvani työhöni suurella intohimolla, hän kirjoittaa.

Penttistä on syytetty valmennettaviensa halventamisesta ja nöyryyttämisestä sekä henkisestä väkivallasta ja asemansa väärinkäytöstä. Useat entiset valmennettavat ovat kertoneet Ylelle valmentajansa epäasiallisesta käytöksestä, joka on aiheuttanut pahimmillaan nuorten urheilijoiden mielenterveysongelmia ja syömishäiriöitä.

Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunta ilmoitti perjantaina asettaneensa valmentajan vuoden kilpailukieltoon. Penttisen edustama Helsingfors Skridskoklubb -seura eli Helsingin Luistinklubi (HSK) kertoi maanantaina vapauttaneensa Penttisen tehtävistään toistaiseksi.

Penttisen mukaan tapahtumien käsittelyn yhteydessä on kuultu useita todistajia, jotka ovat tulkinneet tilanteet toisin. Hän sanoo, että tapahtumien selvittäminen jatkuu, ja lisäksi hän kertoo tarkastelevansa tilannetta nyt omalla tahollaan.

Penttinen kertoo pyrkineensä kehittämään toimintatapojaan palautetta saatuaan.

Asianajaja arvostelee mediaa ja kurinpitolautakuntaa

Penttisen asianajaja Petteri Sotamaa kutsuu STT:lle syytöksiä keskeisiltä osin virheellisiksi.

Sotamaa kirjoittaa lausunnossaan, että joukkueita ja urheilijoita koskeneet päätökset on tehty joukkueen edun mukaisesti, mikä ei aina ole välttämättä miellyttänyt kaikkia. Asianajajan mielestä mikään ei oikeuta tapaa, jolla asiaa on viime päivinä käsitelty. Hän luonnehtii sitä noitavainoksi ja sanoo, että oikeusvaltion keskeiset periaatteet ja hyvä journalistinen tapa, kuten lähdekritiikki, "on tyystin unohdettu".

–  Asiaan ovat ottaneet poikkeuksellisen voimakkaasti kantaa sellaiset tahot, joilla ei voi olla asiasta oikeaa ja objektiivista tietoa, hän kirjoittaa.

Asianajajan mukaan Suomen Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunnan tekemä päätös kilpailukiellosta on yksipuolinen ja oikeudellisesti kestämätön, eikä siinä ole huomioitu Penttistä tukevaa näyttöä.

Taitoluisteluliiton päätös johti hyllytykseen

Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunta perusteli päätöstään vuoden kilpailukiellosta sillä, että valmentaja syyllistyi urheilun eettisten sääntöjen rikkomiseen muun muassa käyttämällä toistuvasti valmennettaviaan kohtaan epäasiallista kieltä, huutamalla ja nöyryyttämällä.

HSK teki päätöksensä valmentajan hyllyttämisestä kurinpitolautakunnan päätöksen jälkeen.

–  Päätökseen tutustumisen jälkeen (seuran) hallitus päätyi kokouksessaan vapauttamaan valmentajan työntekovelvoitteistaan, HSK:n puheenjohtaja Pirjo Hellä kertoi STT:lle lähettämässään tiedotteessa maanantaina.

Penttinen valmensi Team Unique -joukkueen maailmanmestaruuteen vuonna 2013.

MAINOS

Kommentoi

Millainen prosessi laitetaan pystyyn näille Helsingin Luistinklubin (HSK) ja Suomen Taitoluisteluliiton toimitsijoille, vastuullisille ja hallitusten jäsenille, jotka hyväksyivät hiljaisesti tämän epäasiallisen käytöksen, halventamisen, nöyryyttämisen, henkisen väkivallan, häpäisyn, sakinhivutuksen ja kiusaamisen?

Siellä on satoja taitoluistelun vastuullisia valmentajissa, joukkueiden hallinnossa ja vanhemmissa, jotka ylläpitivät sisäistä väkivaltaa vuosien ajan. Näitä ei pidä päästää yhden kiinniotetun vuoksi, vaan tämä suuri ja yhtenäinen joukko väärintekijöitä on nimettävä, asetettava vastuuseen ja irtisanottava.

Vasta näin taitoluistelu puhdistuu normaalitilaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakai valmentaja pyytää anteeksi, mitä muuta hän voi tehdä? Tietenkään hän ei ole tarkoittanut pahaa, ei tietenkään. Taitolajeissa, kuten voimistelussa ja taitolusitelussa elää se vanha itäblokin valmennushenki, jossa valmentaja on auktoriteetti. Lisäksi mukana on suorittajahenkisiä tyttöjä, jotka haluavat eteenpäin ja eivät kyseenalaista mitään. Sama ilmiöhän on ollut aiemmin myös jalkapallossa ja jääkiekossa, mutta nyt siellä on tutltu tähän päivään. Hyvä, että asia nousi esiin ja muutosta tapahtuu. Muutos ei kuitenkaan tapahdu jollain pelisäännöillä vaan valmentajien omassa mielessä, johon ensin pitää vaikuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa olla hieman kriittinen,kaikkeen uutisointiin tästä jutusta. Oman kertomuksen mukaan, tämä valmentaja on valmentanut yli 2000 lasta.
Joukkoon mahtuu myös useita pettyneitä vanhempia,koska oma lapsi ei menestynytkään. Silloin yleensä syytetään valmentajaa,hieman kaikesta.
Helppo myös syyttää valmentajan persoonaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä suhtaudun todella kriittisesti taitoluisteluun tämän uutisen jälkeen. Ei ole todellakaan normaalia touhua. Ja vanhemmat rahoittavat vielä tuollaista touhua. Pois kaikki yhteiskunnan tuet kyseiseltä lajilta jos valmennuskulttuuriin ei tule muutosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli pahoillaan jos joku koulukaveri oli aikoinaan kokenut kiusaamisen kiusaamiseksi. Sanattomaksi veti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harrastus puolella syyllistytään tuohon samaan kiusaamisen mitä tapahtuu arjessa työpaikalla esimiehen toimesta. Ne lakaistaan vaan kylmän rauhallisesti maton alle. Kun niistä mainitsee eteenpäin niille kuuluville henkilöille. Eli kiusaaminen vaan saa jatkua ..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tämä on todella huolestuttavaa. Kyse on lapsista ja nuorista jotka eivät todellakaan ole vielä aikuisia. Taitoluistelussa vallitsevalle kiusaamiskulttuurille täytyy tehdä jotain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

24.2.
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
24.2.
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
24.2.
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille
24.2.
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
24.2.
Hildur Larsson ikuisti Lappia upeisiin kuviin yli sata vuotta sitten – tekoälyn ansiosta ne loistavat nyt myös väreissä Tilaajille
24.2.
Jesse Puljujärven esimerkki houkuttaa – jääpallo ja jääkiekko sopivat yhteen ja tekivät yhteistyötä Oulussa pidetyssä turnauksessa Tilaajille
24.2.
Sodankylässä on kolmannes koko maan malminetsinnästä – etsintäinvestoinnit ovat 20–25 miljoonaa euroa ja maanomistajakorvaukset yli miljoona euroa Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

211 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lentoaseman vastuu koronaviruksen tarttumisessa

tuo korona virus hysteria ampuu yli ja kovasti enemmän tappaa normaali infulenssa kausi ihmisiä.pitäs kävellä suojain s... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image