Huikka hurjan hyvälle ololle

Tutoris Oy:n naiset kipaisivat kympin lenkin. Maalissa maistui ansaittu janojuoma.
Urheilu 25.5.2008 0:00
Kimmo Siira
Nallikarin rantamaisemassa raikuvat kannustushuudot ja aplodit. Puolimaratonin juoksijat taivaltavat iltapäiväpuhteensa viimeisiä metrejä. Ilmeet vaihtelevat tuskaisen ja onnellisen välimaastossa.

Reitin varrella menoa ihmettelee arviolta parivuotias tyttö. Tämä havahtuu salamannopeasti ajatuksistaan ja hihkaisee spontaanisti miehelle, joka on tuttuakin tutumpi:

"Isi!"

Juoksijan kasvoille leviää hymy ja näyttää kuin askel keventyisi entisestään. Aurinkoinen iltapäivä on täynnä ohikiitäviä hetkiä, joiden ainutlaatuisuutta ei voi kuvailla sanoin.

Tapahtuman ilmapiirissä on jotain, mikä vetoaa erityisesti naisiin. Kauniimman sukupuolen edustajien määrä kasvoi viime vuodesta erityisesti puolimaratonilla ja kympillä.

Kaverukset Terhi Heikkilä, 32, ja Marjo Innanen, 27, osallistuivat Terwahölkkään ensimmäisen kerran. Tunnelma teki kaksikkoon heti lähtemättömän vaikutuksen.

"Oli vähän sellainen ajatus, että onkohan täällä tiukkapipoisia tyyppejä, jotka pyörivät vain nestepussiensa kanssa. Mutta ei se niin ollutkaan. Oli kaikkiaan mahtava juosta. Reitilläkin riitti kannustusta", Heikkilä ja Innanen ihastelivat kymppinsä jälkeen.

"Ensi vuonna tulemme varmasti uudestaan."

Kehut ovat paras mahdollinen lahja järjestelyistä vastaavalle Asko Vääräniemelle.

"Juuri tähän on pyritty. Olemme halunneet eroon turhasta tiukkapipoisuudesta."Kuka sitä yksin puurtaisi


Juuri nyt juoksuharrastus on kova juttu. Moni juoksua kammoksunut on kaivanut lenkkitossut esiin ja aloittanut kadonneen kunnon metsästyksen.

"En puhuisi trendistä tai muoti-ilmiöstä. Ihmiset ovat heränneet huolehtimaan itsestään. Juoksu on hyvä laji, koska kynnys aloittamiselle on matala", maan eturivin kestävyysjuoksijoihin kuuluva Maija Oravamäki tietää.

Jos haluaa juosta, ei pururadoilla ja pyöräteillä ole pakko puurtaa yksin. Juoksukoulut elävät uuden kukoistuksen aikaa.

Myös Oravamäki on mukana yhden juoksukoulun toiminnassa. Lauantaina numerolappu niitattiin kahdeksan juoksukoululaisen rintaan.

"Yksi juoksukoululainen kannusti muita pyörän selästä", Oravamäki lisää.

Tyypillinen juoksukoululainen on noin kolmekymppinen nainen, joka on aloittanut tavoitteellisemman juoksemisen vasta varttuneemmalla iällä. Oravamäen suojatteihin kuuluva Tytti Kaijanen sopii profiiliin täydellisesti.

31-vuotias Kaijanen nautiskelee maalialueella elämänsä ensimmäisen maratonin tunne- ja endorfiinikuohusta.

"Väsynyt mutta onnellinen", Kaijanen puuskahtaareilun neljän tunnin huhkimisen jälkeen.

Kyseisessä juoksukoulussa on niin sanottu akkavalta. Asetelmassa ei ole mitään ihmeellistä.

"Jos juoksuharrastusta miettii, niin aika usein miehet juoksevat mieluummin itsekseen. Naisille yhteisöllisyys on tosi tärkeä juttu", Oravamäki selittää.

Yksi iltapäivän pirteimmistä ilmestyksistä on Tutoris Oy:n kahdeksanhenkinen iskuryhmä. Päivän motto on "yksilöllisesti yhdessä".

"Tarkoitus oli tehdä jotain yhdessä. Lähdimme tänne kohottamaan tiimihenkeä", porukan puhenainen Laura Suorsa summaa.

Iloisista ilmeistä päätellen tehtävä myös onnistui.Tiimihenki tapissaan


Ihmisruuhkassa näkee harvoin yhtä nauravaisia naamoja kuin Nallikarissa lauantaina. Juoksutapahtumassa sopu antaa kaikille sijaa - niin maratoonareille kuin rennommin urakkaansa suhtautuville kympin kiertäjillekin.

"Oli hyvä, ettei tapahtumaa rajattu vain yhdelle sukupuolelle Naisten Kympin tapaan. Maisemat olivat välillä todella upeita", Tutoriksen naiset viittaavat sekä tapahtuman miljööseen että miesmaratoonarien treenattuihin vartaloihin.

"Ensi vuonna tulemme uudestaan - ja vähän kovemmilla urheilullisilla tavoitteilla."

Puhe pulppuaa ja nauru helisee, kun ryhmä suuntaa Edenin edustalta kohti vuokramökkiään. Päivän huippuhetket taitavat olla vielä edessäpäin.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon kuntaa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi luoteistuuli on voimakasta yöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono Kainuun maakunnassa, Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Inarin ja Utsjoen kuntia sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Taas SUOMI onnellisin maa.

180 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Taas SUOMI onnellisin maa.

YK:n Onnellisuusraportissa on tutkittu sitä, miten yhteiskunta tarjoaa erilaisia palvelujaan kansalaisilleen, EI SITÄ, m... Lue lisää...
Sinttu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image