Heiskanen: Luovutin Janne Immoselle hormoneja

Urheilu 20.11.2003 18:29
STT
Aktiiviuransa lopettanut hiihtäjä Sami Heiskanen kertoi keskusrikospoliisin (KRP) esitutkinnassa luovuttaneensa hiihtäjä Janne Immoselle hormoneja kahdesti vuosina 1998-1999. Heiskanen on jo aiemmin kertonut käyttäneensä itse aktiiviaikoinaan muun muassa epo-hormonia.

Heiskasen mukaan hän luovutti Immoselle 1998 kerran kasvuhormonia ja 1999 kerran epo-hormonia. Tiedot käyvät ilmi valtionsyyttäjän syyttämättäjättämispäätöksistä.

Neljä todistajaa kertoi myös, että Immonen kyseli heiltä hormoneja. Yksi todistajista kertoi hänen kyselleen kasvuhormonia vuonna 1996 ja kolme todistajaa raportoi 1999 tapahtuneista epo-kyselyistä.

STT ei onnistunut torstaina tavoittamaan Immosta kommentointia varten.

Immosen ja usean muun suomalaishiihtäjän on todettu käyttäneen kiellettyjä plasmanlaajentajia Lahden MM-kisoissa helmikuussa 2001. Heiskasen ja hiihtäjä Kaisa Variksen lisäksi muiden suomalaishiihtäjien ei tiedetä käyttäneen epo-hormonia.

KRP kuulusteli plasmanlaajentajista kärähtäneitä hiihtäjiä rikoksista epäiltyinä, koska plasmanlaajentajien ja epo-hormonin käytöllä voi olla yhteyttä keskenään. Plasmanlaajentajilla on nimittäin mahdollista alentaa epo-hormonin vuoksi kohonneita hemoglobiiniarvoja.

Hormonien käyttö ei ole rikos. Rikos olisi voinut olla se, jos käyttäjät olisivat etukäteen sopineet hormonien käytöstä ja rahoittaneet aineiden hankintaa ulkomailta tai vastaanottaneet hormoneja tietäen ne salakuljetetuiksi.

Ei tietoa hormonien vastaanottajista

KRP kuulusteli muiden epäiltyjen ohella rikoksista epäiltyinä Lahden A-maajoukkueeseen kuuluneita hiihtäjiä Janne Immosta, Jari Isometsää, Milla Jauhoa (nykyinen Saari), Harri Kirvesniemeä, Virpi Kuitusta ja Mika Myllylää. Valtionsyyttäjä Pekka Koposen mukaan ei ole näyttöä siitä, että yksikään heistä olisi syyllistynyt rikokseen.

Hiihtäjien entistä valmentajaa Kari-Pekka Kyröä syytetään laittomien aineiden salakuljettamisesta ja petoksesta. Kaikki hiihtäjät ovat kiistäneet vastaanottaneensa Kyröltä hormoneja. Esitutkinnassa ei pystytty yksilöimään sitä, kenelle Kyrö valmisteita mahdollisesti luovutti.

KRP epäili hiihtäjiä avunannosta salakuljetukseen ja laittomaan tuontitavaraan ryhtymisestä vuosina 1999-2000.

Keskustelu harmaan alueen aineista

Valtionsyyttäjän mukaan esitutkinnassa paljastuneet tiedot tukevat ajatusta, että Hiihtoliitossa on ollut kiinnostusta ja valmiutta kiellettyjen aineiden käyttöön.

Tästä kertoo Koposen mukaan osaltaan todistajana kuullun hiihtäjä Sami Revon kertomus. Repo kertoi silloisen päävalmentajan Antti Leppävuoren kyselleen hänen kiinnostustaan ns. harmaan alueen aineisiin. Leppävuoren tiedustelu oli vastaus Revon kysymykseen siitä, miten hän voisi kohottaa hemoglobiiniarvojaan.

Repo kertoi ilmoittaneensa Leppävuorelle, ettei ollut kiinnostunut näistä aineista. Hänelle Leppävuoren käyttäytymisestä ja puheesta jäi käsitys, että tämä tarkoitti pikemmin kiellettyjä kuin sallittuja aineita.

Leppävuoren mukaan tällainen keskustelu käytiin, mutta se tapahtui Revon taustajoukkojen aloitteesta. Leppävuoren mukaan hänen tarkoituksensa oli vain selvittää Revon asenne asiaan. Keskustelu käytiin ilmeisesti 1997.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image