Haukkuminen, halventaminen ja nöy­ryyt­tä­mi­nen val­men­nus­kei­noi­na raastavat – henkistä väkivaltaa käyttävä valmentaja voi aiheuttaa nuorelle ongelmia aikuisikään asti

Valmentajan halventava ja alistava käytös voi vaikuttaa valtavasti nuoreen urheilijaan. Arkistokuva. KUVA: HEIKKI RISSANEN
Urheilu 19.1.2020 18:41 | Päivitetty 19.1.2020 18:44
STT

Haukkuminen, halventaminen ja nöyryyttäminen valmennuskeinoina syövät urheilijaa – ja heikentävät harjoitusmotivaatiota. Valmentajat tarvitsevat opastusta, katsovat asiantuntijat.

–  Ikävä kyllä urheiluvalmennukseen sisältyy henkistä väkivaltaa, joka siirtyy valmennettavalta ja valmentavalta sukupolvelta toiselle. Urheilijat kuvittelevat, että tämä on asiaankuuluvaa. Valmentajakollegoilla taas on korkea kynnys puuttua toistensa toimintaan, sanoo yliopistonlehtori, psykologian tohtori Marja Kokkonen Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.

Kansainvälisten tutkimusten mukaan valmennuskulttuuri käy painostavammaksi siinä vaiheessa, kun siirrytään harrasteurheilusta kilpaurheiluun. Huippu-urheilussa ongelmat ovat kärjistyneimmillään.

– Urheilussa on paljon hyvää. Siihen liittyy myös ilmiöitä, joita muissa elämänpiireissä ei hyväksyttäisi, sanoo Kokkonen.

Tuorein Suomessa ilmi tullut tapaus on muodostelmaluisteluvalmentaja, joka Ylen tietojen mukaan muun muassa käski joukkueensa tyttöjä yhdessä haukkumaan ja halventamaan ringin keskelle asetettua joukkuetoveriaan. Haukkuminen ja nöyryyttäminen ovat Ylen mukaan jatkuneet vuosien ajan.

– Nämä tapaukset ovat aina vakavia, tällainen on henkistä väkivaltaa, sanoo Marja Kokkonen.

Valmentaja on määrätty vuoden kilpailukieltoon, mutta häntä ei ole kielletty jatkamasta valmentamista.

– Tämä kuulostaa erittäin riittämättömältä. Minulla on sellainen käsitys, että näihin tapauksiin ei usein puututa tarpeeksi tiukasti, sanoo Kokkonen.

Ongelmia on kaikissa lajeissa

– Jos valmentaja paiskoo esineitä, kommentoi toisen ulkonäköä alentavasti, halventaa, vähättelee – kaikki tällainen on henkistä väkivaltaa. Toivoisin, että kaikki valmentajat katsoisivat peiliin, sanoo Kokkonen.

Jotta valmennuskulttuuri muuttuisi nopeammin, valmentajat tarvitsevat koulutusta ja opastusta. Osa valmentajan kasvua on Kokkosen mukaan se, että oppii itse säätelemään omia tunteita ja käsittelemään pettymyksiä.

Henkistä väkivaltaa urheilun parissa on ylipäätään tutkittu vasta viitisentoista vuotta. Siksi Kokkosen mukaan on vaikea arvioida, onko se vielä vähenemään päin.

– Tietoisuus ongelmista on kyllä lisääntynyt, sanoo Kokkonen.

Kokkosen mukaan nöyryyttämistä ja muuta henkistä väkivaltaa esiintyy kaikissa urheilulajeissa: sekä tyttöjen että poikien ryhmissä, niin joukkue- kuin yksilölajeissakin. Mannerheimin Lastensuojeluliiton MLL:n kartoitus vuodelta 2018 toi samansuuntaisia tuloksia.

Vahinko voi olla pitkäaikainen

Nöyryyttävä ja halventava valmennustapa voi johtaa siihen, että nuori kärsii ahdistuksesta, masennuksesta, heikosta itsetunnosta, jopa syömishäiriöistä. Ohjelmajohtaja Marie Rautava MLL:stä toteaa, että itsetunnon haavoittuminen voi tuoda pitkäaikaista vahinkoa.

– Se voi vaikuttaa siihen, miten myöhemmin uskaltaa luottaa ihmisiin. Esimerkiksi opiskelemaan lähtevä nuori voi olla epävarma siitä, voiko hän luottaa opettajien hyväntahtoisuuteen, sanoo Rautava.

Rautavan mukaan urheilulajien piirissä tarvitaan selkeitä pelisääntöjä valmennukseen ja kirjallisesti kuvattuja malleja siitä, miten tulee toimia. Kun ohjeet ovat olemassa, niistä poikkeamiseen on helpompi puuttua. Hän uskoo, että urheilun lajiliitot ottavat valmennuksen ongelmat tosissaan.

– On hyvä, että ongelmatapaukset tulevat esille, sanoo Rautava.

MAINOS

Kommentoi

Urheiluseuratoiminnassa epäasiallinen käytös on yleistä muutenkin , siinä riittäisi tutkimusta jos joku uskaltaisi sen Pandoran lippaan avata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin on. Urheilu on pyramidihuijaus, jossa lapset pistetään maksamaan omalla psyykkisellä ja fyysisellä jaksamisellaan pyramidin huipulla olevien palkat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menkääpä kenttien ja kaukaloiden laidoille kuuntelemaan pikkupelaajien isien huutelemia kommentteja jälkikasvulleen ja muillekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viime kesänä Raatissa nuorten tyttöjen valmentaja puhui siihen malliin, että olin vähällä puuttua asiaan, vaikka olin täysin ulkopuolinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mm. haukkuminen, halventaminen ja nöy­ryyt­tä­mi­nen ovat rikollista henkistä väkivaltaa ja sellaisia käyttävä on itse tasapainoton.

Väkivaltaa - varsinkaan henkistä, koska sen haavat eivät parane - ei voi koskaan sallia missään mistään syystä. - Ja se ON aina rikos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa, niinkö se on, enpä olisi arvannutkaan. Hyvä että lähimmäiset auttaa ja sivistää kanssaeläjiään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti hieno laji jääkiekko myös syyllistyy jo aivan liian nuorissa ikäluokissa itsetuntoa vääristäviin joidenkin pelaajien aliarvostamiseen ja alaspainamiseen ja toisien nostamiseen. Siellä vallitsee liksäksi tosi pitkälle mennyt hyvä veli järjestelmä muutoin ei olisi lähes kaikkiien NHL menossa olevien juniorien isät entisiä liiga tai nhl pelaajia, oletteko huomanneet tämän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liikuntaharrastuksissa halventaminen on arkipäivää, paino, ulkonäkö, sitoutuneisuus, suoritukset jne. otetaan jo ensi tapaamisilla puheeksi. Liikuntakerhot eivät toimi enää terveellä ja kaikkia osallistujia kunnioittavilla ohjeilla. Nykyisin on parempi harrastaa liikkumista ja liikuntaa yksin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuori ei mitään valmentajaa tai urheiluja kaipaa. Onko silloin urhea kun urheilee. Ajattelija

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:36
Oululaisen lähiöpubin omistajat harjoittivat alkoholin ohimyyntiä eivätkä merkinneet omia juomia kirjanpitoon – käräjäoikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen
6:00
Kysyimme Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien paikallisyhdistysten uusilta puheenjohtajilta, miten he aikovat toimia luottamustoimessaan Kaupallinen yhteistyö
6:00
Karjasillan asemakaavamuutosta vauhditettava – tilanne on kohtuuton alueella asuville ja sinne kodin haluaville Lukijalta
6:00
Talvilomaksi lumen keskelle? Useassa hiihtokeskuksessa on vielä tilaa, mutta kannattaa olla nopea Tilaajille
24.2.
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
24.2.
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
24.2.
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

211 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lentoaseman vastuu koronaviruksen tarttumisessa

tuo korona virus hysteria ampuu yli ja kovasti enemmän tappaa normaali infulenssa kausi ihmisiä.pitäs kävellä suojain s... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image