Fluorivoiteet pakottavat huoltajat maskiin

Urheilu 27.2.2020 18:59
STT

Maajoukkueen rekalla tehdään Aki Hukan johdolla millintarkkaa työtä myös työterveysasioissa.

Suksihuoltaja Heikki Köykkä astuu maajoukkueen huoltorekkaan ja ottaa paikkansa lähimmästä työpisteestä. Kaikki ei ole kohdallaan. Köykkä kiepahtaa työpöydän päätyyn ja vetää pöydän sentilleen oikeaan kohtaan.

Katossa on punainen teippi ja pöydän yläreunassa toinen. Niiden pitää olla linjassa.

–  Kaiken täytyy olla tarkasti kohdallaan, että tila riittää kaikissa työpisteissä, huoltopäällikkö Aki Hukka selittää.

–  Hienot tilat ja sata neliötä työtilaa, mutta joka sentti on käytössä.

Antti Suoniemi asettaa kasvoilleen maskin, jossa on imuri. Selkäpuolelle on vyötetty suodattimet, jotka ovat kuin hernekeittopurkkeja. Maski-imuriin pukeudutaan fluorivoiteiden takia.

Suoniemi toimi torstaina mannekiinina. Perjantaina aamupäivällä kaikilla huoltorekan sisätiloissa työskentelevillä on maski-imurit kasvoillaan, kun hiihtäjille voidellaan kymmeniä suksipareja.

–  Kaasut ja pöly aiheuttavat terveysriskin. Fluorivoiteet eivät ole leikin asia, Hukka korostaa.

–  Perusparafiiniharjauksen yhteydessä irtoava pöly ei varmasti ole terveellistä keuhkoissa, mutta siinä työssä riittää kevyt suoja. Fluori edellyttää järeää maskia, kun niitä käsittelee ammatikseen.

Viesti viikonloppuvoitelijoille

Työtilan molemmissa päädyissä on tehokkaat ilmanpuhdistimet. Ne raikastavat ilman 5–10 minuutissa, kun fluoripulvereiden poltto on lopetettu.

–  Voiteesta irtoaa ilmaan fluoripölyä ja fluorikaasua. Kaasu vapautuu ilmaan, kun voiteen yli ajetaan 200-asteisella raudalla, Hukka kertoo.

Fluoreja on käytetty 1980-luvulta. Terveysriskiä ei heti ymmärretty, mutta sairastumiset herättivät. Ne aiheuttavat ainakin fluorikuumetta.

–  Jos aineille altistuu oikein kunnolla, niille herkistyy. Sen jälkeen kuume voi nousta, jos vain käy tilassa, jossa on käsitelty fluoria, Hukka vahvistaa.

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS kieltää fluorivoiteiden käytön ensi kaudeksi. Hukka valistaa silti pulvereiden haitoista edelleen, sillä ne kielletään väin FIS:n hallinnoimista tapahtumista.

Kansallisissa kisoissa ja laturetkillä saa jatkaa entiseen tapaan. Eikä pulverista luovuta, sillä fluorivoiteet parantavat tulosta jopa puolellatoista minuutilla miesten 15 kilometrillä.

–  Kaikkien pitäisi suhtautua vakavasti fluorivoiteiden terveyshaittoihin, mutta toki viikonloppuvoitelijalle riittää kevyempi suoja kuin ammattilaiselle. Kokonaamari riittää. Ei tarvitse hankkia tuhannen euron maski-imuria.

Edelläkävijän roolissa

Fluorikiellon taustalla on myös ympäristöajattelu. Ne ovat ongelmajätettä.

–  Olemme lajitelleet voitelujätteet kauden alusta, Hukka kertoo.

Siklausjäte ja pöly kerätään laatikoihin, muu roska jätesäkkeihin. Voidejätettä on kertynyt Salpausselän kisoihin mennessä 25–30 kiloa. Kauden päätteeksi törky viedään Riihimäen ongelmajätelaitokseen.

–  Saimme ensimmäiset jätteiden kierrätysohjeet pohjoismaisella kiertueella Meråkerissa ja nyt täällä Lahdessa. Eli olemme jätteiden käsittelyssä edelläkävijöitä, Hukka toteaa.

Hukka esittelee ylpeänä myös huoltorekan ovenpielessä olevan ohjeistuksen. Työturvallisuusohje on liiton ja huoltoryhmän oma idea.

Ohjeessa listataan työnantajan ja työntekijöiden velvoitteet. Jokaisen vastuulla on ilmoittaa havaitut puutteet ja epäkohdat.

Ohjeistus on ilmeisen toimiva.

–  Täytyy koputtaa puuta, sillä pienillä haavoilla on selvitty, Hukka sanoo tyytyväisenä.

MAINOS

Kommentoi

Fluoria laitetaan hammastahnaankin. Millaisia suojavarusteita pitäisi käyttää hammaspesussa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kilpaurheilussa ei järjen häivää. Kuntoliikunta on sen sijaan hyvä juttu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:41
Ensimmäinen koronakuolema Pohjois-Pohjanmaalla – OYS:n yhteispäivystyksessä 15 työntekijää ja kolme ensihoitajaa altistunut koronalle
13:23
Päivän kotoiluvinkki: Puhdista kahvinkeitin marttojen ohjeilla
13:19
Ajokeli on paikoin erittäin huono Lapissa, puu kaatui talon päälle Kemijärvellä, Oulussa normaali kevättalven sää
13:13
Eduskunta hyväksyi ravintoloiden sulkemisen – pääministeri Marin tunnusti yritysten lisätukitoimien tarpeen
12:49
Toimittajamme seurasi tapahtumapaikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, tarkastukset sujuivat ripeästi – "Hyvävointisen näköistä väkeä maskit päässä"
11:41
Uusimaa on nyt eristetty muusta Suomesta – tältä tiesuluilla näytti yöaikaan
11:38
Suomen rajat sulkeutuivat äkillisesti – operaatioon osallistuvat kertovat, millaista on valvoa Suomen ja Ruotsin rajaa Torniossa
104
Presidentti Niinistö moittii Ilta-Sanomissa kovin sanoin kansalaisia, jotka eivät tottele koronaohjeita: "Minä en sellaista halua ollenkaan hyväksyä"
68
"Maailma ei palaa ennalleen", sanoo EU-komissaari Jutta Urpilainen – Eurooppa on komissaarin mukaan nyt joukkue, jolla on sama maali
48
Krabista Ouluun palaavat matkustajat joutuvat tarkkaan syyniin –  "Kukaan ei saa lähteä kentältä tai myöhemmin muualta Oulusta julkisilla liikennevälineillä"
42
Toimittajamme seurasi tapahtumapaikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, tarkastukset sujuivat ripeästi – "Hyvävointisen näköistä väkeä maskit päässä"
33
Mies kaahasi järjetöntä ylinopeutta Oulun Pohjantiellä, ylitystä liki sata kilometriä tunnissa – myös lukuisat rattijuopot työllistivät poliisia
30
Pohjois-Pohjanmaalla viisi uutta varmistettua tartuntaa – yksi henkilö tehohoidossa Oulussa
27
Halla-aho: Maahanmuuttajista apu maatilojen työvoimapulaan – "Sopivat kuin nyrkki naamaan"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Lapissa ja Koillismaalla luoteistuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ruohikkopalojen vaara on suuri maan etelä- ja länsiosassa sekä Etelä-Savon maakunnassa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maatilalle töihin

Aina nämä työnvieroksujat jotain keksii. Kaupungissa ei voi tietenkään myöskään töissä käydä kun tiet pölisee ja on auto... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image