Ex-an­ti­do­ping­joh­ta­ja: Venäjän koko ylei­sur­hei­lu­jouk­kue oli doupattu Pekingissä

Kansainvälinen olympiakomitea KOK on tutkinut uudelleen yli 400 dopingtestinäytettä Pekingin kisoista ja löytänyt yli 30 dopingkäryä, joista 14 oli venäläisurheilijoita. KUVA: HANNIBAL HANSCHKE / EPA
Urheilu 29.1.2018 10:10 | Päivitetty 29.1.2018 10:58
STT, Kaleva

Venäjän koko yleisurheilujoukkue oli doupattu Pekingin olympialaisissa 2008, sanoo Venäjän antidopingtoimiston entinen johtaja Grigori Rodtshenkov Ruotsin SVT:n haastattelussa. Rodtshenkovin haastattelu on kansainvälistä yhteistyötä, ja kokonaisuus lähetetään maanantai-iltana saksalaisella ARD-kanavalla.

Kansainvälinen olympiakomitea KOK on tutkinut uudelleen yli 400 dopingtestinäytettä Pekingin kisoista ja löytänyt yli 30 dopingkäryä, joista 14 oli venäläisurheilijoita. Rodtshenkov kertoo vastanneensa dopingohjelman suunnittelusta ja toteutuksesta.

– Ennen Pekingiä se oli hyvin helppoa, saatoimme tehdä, mitä halusimme. Ja kaikki venäläiset joukkueessa olivat doupattuja, hän sanoi.

Pekingin ja Lontoon 2012 kisojen välillä dopingseula tiukkeni ja venäläisten oli oltava varovaisempia.

– Pekingin ja Lontoon välillä muutimme strategiaamme salataksemme sen, mitä teimme. Kontrolloimme kaikkea.

Venäjä on suljettu yleisurheilun kansainvälisestä kilpailutoiminnasta ja ensi kuun talviolympialaisista valtiojohtoisen dopingin takia.

"Kuin sveitsiläinen kello"

Rodtshenkovin toukokuussa 2016 New York Timesille antamasta haastattelusta alkoi Sotshin 2014 talviolympialaisten testihuijausten paljastuminen. Rodtshenkov johti Sotshiin kisojen ajaksi perustettua antidopinglaboratoriota, jossa venäläisurheilijoiden testinäytteitä vaihdettiin puhtaisiin.

– Se toimi kuin sveitsiläinen kello. Ihmiset juhlivat olympiavoittajia, ja me vaihtelimme heidän virtsanäytteitään, Rodtshenkov kertoi tuolloin.

Tuoreeltaan yksikään venäläisurheilija ei kärynnyt Sotshissa, mutta tämän vuoden tammikuun alkuun mennessä KOK on asettanut 43 venäläisurheilijaa olympiapannaan ja mitätöinyt heidän saavutuksensa Sotshista dopingin takia. Venäjä on menettänyt viisi kultaa, kahdeksan hopeaa ja yhden pronssin Sotshin kisoista.

Rodtshenkov asuu nykyisin Yhdysvalloissa liittovaltion poliisin FBI:n todistajansuojeluohjelman turvaamana. Moskovalainen tuomioistuin antoi viime syksynä kansainvälisen pidätysmääräyksen Rodtshenkovista, jota Venäjä on syyttänyt dopingaineiden levittämisestä.

Linkki juttuun

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Me kilpaurheilijat sieltä 1960 - 70 luvuilta tiesimme sen missä dopingin käyttö oli valmennusmenetelmänä. Sen toteen näyttäminen silloin aukottomasti oli mahdotonta. Maailmanpoliittinen tilanne oli myös toinen siihen aikaan. Se tarkoitti sitä, että ideologinen taistelua käytiin myös kilpakentillä. Tästä olisi kerrottavissa lukuisia esimerkkejä, mutta olkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin pitää muistaa että puhtaana ei menesty ja itse en usko puhtaaseen urheiluun se on nähty hiihtourheilussa Suomen joukkueen osalta , Norjalaiset tuoreinpana , muistamme virolaisten hämärä puuhat , Itävaltalaisten töpinkit ja mitä tulee yleisurheilun suurmaihin Yhdysvaltoihin niin on sielläkin ollut omat pikajuoksijat että kuula mörssärit omissa totuuskomissioissa tuomittavana .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Urheilijat kärsii, kun jotkut johtoporrasta lähellä olevat vaihtelevat 'kusinäytteitä' itse urheilijan juhliessa. CASaan ei toimi rehellisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäpä ne lukuisat aiemmat neuvostoliittolaiset olympiavoittajat, jotka olivat omassa lajissaan ylivoimaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monen muunkin maan kuin Venäjän,
ovat olleet,mutta ovat vielä sisäisten kiistojen suojattuja. Norjan naisillahan oli tapana antaan suihketta suuhunsa tv-lähetysten aikanakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ole johtaja Grigori Rodtshenkovilla enää erityisen sankarillinen tulevaisuus venäläisten mielissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin kai se oli Norjankin joukkue mutta eivät ole vielä kärynneet kun on sopivat kaverit sopivissa hommissa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo Norjalla on varaa öljyrahoilla voidella antidopingtoimistot ja KOK. Kyllähän tuo on nyt varmmaa kun katseli noita hiihtokilpailuja niin kaikki Norjalaiset kymmenen parhaan joukossa. Enää ei kiinnosta koko talviolympialaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sotshin kisoissa Venäjän järjestelmällinen, suunniteltu dopinghuijaus oli äärettömän törkeä. On käsittämätöntä, että siellä voidaan pitää yhtään kansainvälistä suurkisaa kymmeneen vuoteen.
Ovatko ruplat liikkuneet?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjän valtiojohtoinen doping-ohjelma. Kyllä. Urheilussa ja niin monessa muussakin asiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image