Ete­lä­af­rik­ka­lai­nen Ode Fulutudilu jätti Kapkaupungin ja muutti Ouluun pelaamaan jalkapalloa

Ode Fulutudilu muutti Ouluun pelatakseen jalkapalloa ammattilaisstatuksella. Kotimaassaan Etelä-Afrikassa hän työskenteli pelaamisen lisäksi sosiaalityöntekijänä. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Urheilu 22.4.2018 21:52
Kai Nevala

Sitä pitkän matkan tehdä saa, kun on pakko kauas matkustaa.

Kapkaupungista Ouluun voi vetää lähes suoran viivan etelästä pohjoiseen. Linnuntietä matkaa tulisi melko tarkalleen 11 000 kilometriä, läpi koko Afrikan ja Euroopan.

Ode Fulutudilu teki reissunsa toki lentokoneella Lontoon ja Helsingin kautta. 28-vuotias eteläafrikkalainen matkusti Suomeen päästäkseen pelaamaan jalkapalloa ammattilaisstatuksella.

Sunnuntaina – vasta reilun viikon pohjoisessa maassa asuneena – hän teki debyyttinsä ONS:n liigajoukkueen riveissä. Keskenkuntoinen hyökkääjä pelasi 71 minuuttia vasempana laiturina.

– Olen matkalla täyteen kuntoon. Kapkaupungissa oli vasta harjoituskausi menossa, mutta se ei ole siellä kovin hyvin järjestetty, joten olen joutunut tekemään fyysisiä harjoitteita paljon yksinään. Minulla ei ole vielä pelikuntoa, Fulutudilu myöntää.

Hänellä on takanaan viisi palloharjoitusta ONS:n kanssa. Sunnuntain ottelussa hän pääsi pari kertaa testaamaan PK-35:n kovatasoista puolustusta nopeudellaan, mutta haastoissa ei ollut vielä viimeistä terävyyttä.

Kun vastassa on joku muu kuin kuusinkertainen mestarijoukkue, myös Fulutudilun voi olettaa nousevan näkyvämmin esiin.

– Vastustaja oli äärimmäisen hyvä. Uskon, että pystymme parantamaan seuraavissa peleissä. Toivottavasti pystyn auttamaan jatkossa joukkuetta enemmän.

Suomen maajoukkue on Fifan rankingissa 28:s, Etelä-Afrikka sijalla 53. Sama tasoero näkyy Fulutudilun mukaan myös maiden pääsarjoissa – ainakin yhden ottelun perusteella.

– Pelin taso oli mielestäni erittäin korkea, ehdottomasti korkeampi kuin Etelä-Afrikan liigassa. Kilpailullisuus ja ammattimaisuus ovat Suomessa eri tasolla.

Ode Fulutudilu pelasi sunnuntaina ensimmäisen kerran ONS:n paidassa. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen

Naisten jalkapallo on ottanut valtavia loikkia 2000-luvulla ympäri maailmaa, mutta ammattilaisuus tai edes puoliammattilaisuus toteutuu täysimittaisena edelleen vain harvoissa huippuliigoissa. Esimerkiksi Etelä-Afrikan liiga toimii täysin amatööripohjalta.

– Kenellekään ei makseta mitään. Ihan joka ainoa pelaaja tekee muita töitä tai opiskelee.

Fulutudilu on työskennellyt Kapkaupungissa sosiaalityöntekijänä. Hän sanoo, että paikallisessa liigassa on tapahtunut edistystä viime vuosina.

– Öljy-yhtiö Sasol on alkanut satsata rahaa naisten liigaan, joten se on alkanut kasvaa. Pudotuspelien aikaan liigaotteluissa saattaa olla kelvollisia yleisömääriä, mutta usein tavallisissa otteluissa on vain alle 50 katsojaa.

Fulutudilun matka Suomeen on paljon pidempi kuin lasketut kilometrit. Hän on syntynyt Kongon demokraattisen tasavallan (tuohon aikaan Zaire) pääkaupungissa Kinshasassa aikana, jolloin maa oli erittäin epävakaa. Fulutudilu pääsi maasta pois nelivuotiaana ennen ensimmäistä sisällissotaa.

Kapkaupungissa hän harrasti yleisurheilua, kunnes pääsi pelaamaan jalkapalloa poikien kanssa vasta 14-vuotiaana.

– Kaupungissa ei ole kuin ehkä kolme tai neljä naisten joukkuetta, Fulutudilu sanoo.

Myöhään aloittaneeksi pelaajaksi hän on edennyt urallaan hyvin. Fulutudilu on pelannut kymmenkunta ottelua Etelä-Afrikan maajoukkueessa ja saanut stipendin amerikkalaiseen yliopistoon. Hän pelasi neljä vuotta Leen yliopistossa Clevelandissa ja opiskeli sosiologiaa.

Oulussa hän asuu amerikkalaispelaaja Katrina Guilloun kanssa. Jalkapallon ulkopuoliset tavoitteet liittyvät kieliopintoihin. On mahdollista, että Fulutudilu asuu tulevaisuudessa Alankomaissa.

– Olen ihminen, joka haluaa oppia. Aion opiskella hollannin kieltä, koska sulhaseni on hollantilainen.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

20:21
Aerobic-mestari Tuuli Matinsalolla riittää yhä kysyntää – fyysisestikin rankka Selviytyjät oli mieleenpainuva kokemus
19:20
Aalto hyppäsi maailmancup-kauden parhaan sijoituksensa – Puolan Kubacki voitti kireän kärkikamppailun
19:15
Lämpötila sahaa ensi viikollakin nollan molemmin puolin – maanantai-iltana Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa myrskyää
19:10
Suomen kahtiajako talven osalta syvenee – Utsjoella tehtiin pakkasennätys, etelässä tarvotaan marraskuisessa harmaudessa
19:00
Rakennukset aiheuttavat kolmanneksen kasvihuonepäästöistä, talopaketin ostajatkin kaipaavat ekologisia ratkaisuja – "Hiilijalanjäljessä suurin merkitys on käytön ajalla" Tilaajille
18:41
Haukkuminen, halventaminen ja nöyryyttäminen valmennuskeinoina raastavat – henkistä väkivaltaa käyttävä valmentaja voi aiheuttaa nuorelle ongelmia aikuisikään asti
18:28
Tero Mäntykangas nosti Sky Ounasvaaran ravintolan huipputasolle, nyt hän johtaa Laplands Hotelsin keittiöitä – "Inttikaverit lähtivät juhlimaan, mutta minä menin Pohjanhoviin kysymään, olisiko hommia" Tilaajille
152
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
68
Pimeät katuvalot ovat kulkijoiden riesana Oulussa – ledeissä ongelmia aiheuttaa lamppujen huolto
37
Oululaiset eivät ole ottaneet kultuuripääkaupunkihanketta omakseen Lukijalta
26
Mikko Rautalin opettaa nuoria sairaalakoulussa – Aknestikin ex-rumpali antaa kaikille perheille yhden vinkin: "Voisi olla ihan hyvä, että kotona keitetään pottuja neljän aikaan"
20
Kärpät palasi voittojen tielle, mutta Ässät järjesti Porissa hikisen ja stressitasoja nostaneen puhteen – ykkösnyrkki piti vieraat pelissä mukana, Kristof ja Koblizek voittolaukauskilpailun sankarit
20
Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää valtion varoja – Kuningatar Elisabet: "Tuen heidän toivettaan itsenäisemmästä elämästä"
20
Suomessa rekisteröitiin joulukuussa uusia henkilöautoja 33,2 prosenttia edellisvuotta enemmän

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus suunnittelee uutta aktiivimallia

140 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei ihan normaali nainen, enkä sellaista kaipaa

Tuskin susta on miehetkään kiinnostuneet. Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image