Ella Junnilalle uusi Suomen ennätys kor­keus­hy­pys­sä Paavo Nurmen kisoissa: "Se oli tahtohyppy"

Ella Junnilan tiistain tulos on uusi korkeushypyn naisten Suomen ennätys. KUVA: KIMMO BRANDT / EPA
Urheilu 11.6.2019 20:30
STT

Toisen polven huippu-urheilija Ella Junnila ponnisti tiistaina Paavo Nurmen stadionilla täysosuman. Junnilalle tuli korkeudessa 194 ensin kaksi hutia, mutta kolmannella meni yli.

Tulos on naisten Suomen ennätys, 22-vuotiaiden Suomen ennätys ja se ylittää Dohan MM-kisojen tulosrajan. Se tarkoittaa käytännössä, että Junnilalla on tänä vuonna kahdet arvokisat, 22-vuotiaiden EM-kisat heinäkuussa ja aikuisten MM-kisat syys-lokakuun vaihteessa.

Junnilan äiti Ringa Ropo onnitteli Turun stadionilla itkien tytärtään. Tuore ennätysnainen otti tilanteen rauhallisemmin.

–  On hirveä jano. Ja nälkä, Junnila paljasti kysyttäessä päällimmäiset tunnelmansa.

Ennätysfiiliksiin Junnila arveli pääsevänsä vasta asiaa tovin sulateltuaan.

–  Voi mennä aamutunneille ennen kuin tajuan, mitä tuli tehtyä.

Junnila, 20, teki läpimurtonsa viime vuonna, kun hän paransi 22-vuotiaiden SE:n lukemiin 192 ja selviytyi Suomen EM-kisajoukkueessa Berliiniin.

Talvella hän kohensi halliennätyksensä lukemiin 190.

Ennätys rikkoutui tahtohypyllä

Junnilan kesä alkoi mallikkaasti tuloksella 190 toukokuussa. Lahden gp-kisoissa hän kärsi matkapahoinvoinnista ja jäi tulokseen 181 kesäkuun alussa. Se aiheutti pientä epävarmuutta ennen Turun kilpailua.

–  Ei ollut hyviä hyppyjä alla, joten en voinut aivan tietää, olenko ennätysvireessä. Mutta halusin ennätyksen nyt, koska olin sitä jo muutaman kerran yrittänyt, Junnila kertoi.

Junnila joutui tekemään kaksi yritystä korkeuksissa 179 ja 184. Korkeus 186 ylittyi kolmannella 191 ensimmäisellä ja 194 taas kolmannella.

–  Tahtohyppy, Junnila arvioi ennätysponnistustaan.

–  Siinä oli tarpeeksi tehoa, ja loppu oli teknisesti hyvä. Siinä oli hyvät kaarikallistukset, ja vauhti jatkui hyvin pönkälle.

Junnila on kertonut tavoitteekseen hypätä ensimmäisenä suomalaisnaisena kaksi metriä. Tavoite on ennallaan.

–  Se on nyt lähempänä, enää kuuden sentin päässä. Ei muuta kuin sitä kohti sentti kerrallaan, Junnila kaavaili.

Ura on vasta nupullaan

Junnila on noussut kansainväliselle tasolle ryminällä toivuttuaan jalkavaivoista. Viime kesänä hän kilpaili vielä fyysisesti vaatimattomin voimin, mutta hän on hankkinut kehoonsa voimaa viime syksystä.

Junnila on harjoitellut kahdesti päivässä loppusyksystä.

–  Koulu loppui lokakuussa, kun minulla oli viimeiset kirjoitukset. Sen jälkeen oli vielä ylimenokautta ennen kuin pääsin harjoittelemaan kahdesti päivässä, Junnila kertoi nopean kehityksensä taustoista.

Junnilaa valmentaa nykyisin Jouko Kilpi, joka ponnisti vuonna 1985 ennätyksekseen 224 ja voitti Suomen mestaruuden vuonna 1983.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image