Edis Tatli uhkaa jäädä kuihtuvan am­mat­ti­nyrk­kei­lyn ainoaksi kärjeksi

Edis Tatli tähtää Euroopan mestaruuteen. KUVA: Aleksi Poutanen
Urheilu 24.2.2020 17:28
STT

Eva Wahlström on lopettelemassa, ja Robert Heleniuksen jäljellä olevaa uraa voi laskea erissä.

Eva Wahlström on ehkä lyönyt viimeiset iskunsa nyrkkeilyn ammattikehissä. Robert Heleniuksen uran jatkoa kannattaa laskea erissä eikä otteluissa. Edis Tatli jatkaa, mutta uraa pönkitetään taas Euroopan mestaruuden suuntaan.

Suomessa ammattinyrkkeily uhkaa kuihtua, kun stadiontasoisista ottelijoista kaksi kolmasosaa eli Wahlström ja näillä näkymin myös Helenius alkaa olla uransa ehtoossa.

Wahlströmin, 39, lopetusilmoitus voi tulla milloin tahansa, mutta kokenut nyrkkeilyvalmentaja ja -vaikuttaja Pekka Mäki ei veikkaile ajankohtaa.

–  Eva on ollut mukana niin pitkään, että osaa arvioida tilanteensa, hallitsee ajoitukset sekä ymmärtää, mitä uralla on vielä saavutettavissa, Mäki muotoilee arvionsa.

Wahlströmin uraa Mäki paketoi rohkeammin.

–  Suhtaudun Evan uraan kaikella kunnioituksella. Hän on ammattilainen, josta moni voisi ottaa oppia. Hyvä esimerkki siitä, miten harjoitellaan sitkeästi, ammattimaisesti, eikä anneta missään vaiheessa periksi, vaikka uralla on ollut vastoinkäymisiä, loukkaantumisia ja sairastelua, Mäki jatkaa.

Aiemmin tässä kuussa maailmanmestaruutensa menettänyt Wahlström jättää ammattilaisiltoihin tyhjiön, jota ei täytä lähiaikoina kukaan.

Helenius joutuu puhuriin Puolasta

Heleniuksen, 36, urassa on riittänyt käänteitä, kärhämiä ja raskaan sarjan Euroopan mestaruus muttei MM-ottelua. Maaliskuun alkupuolella hän kohtaa New Yorkissa Adam Kownackin, jonka 20 ottelun listassa on vain voittoja ja 15 tyrmäystä.

Heleniusta uhkaa viime otteluiden perusteella tappio.

– Robben pitää olla rautaisessa kunnossa voittaakseen, Mäki ennakoi.

Helenius tarvitsisi ottelussa painavia osumia etäältä ja juonikasta taktiikkaa.

– Kownacki tulee matseissa duuniin. Hänellä on hyvä leuka, hän ei pysähdy ja hän on jo kohdannut ammattilaisena hyviä nyrkkeilijöitä, Mäki luettelee 30-vuotiaan puolalaisen ansiot.

– Robben kannattaisi otelle Klitshkojen tapaan eli lyödä vasen-oikea-yhdistelmiä, tarttua lyöntien jälkeen kiinni ja roikkua.

Helenius ei voi ryhtyä tappelemaan kuten Gerald Washington -ottelussa eikä astella siististi puolietäisyydelle kuten tappio-ottelussa Johann Duhaupas'ta vastaan.

Minkä tahansa taktiikan toteuttaminen menestyksekkäästi edellyttää silti myös hyvää kuntoa.

Tatlin tähtäin on Euroopassa

Kevytsarjan Euroopan mestari ja kerran MM-tittelistä iskenyt Edis Tatli, 32, kelpaa urheilullisesti esimerkiksi.

Tatli tähtää Euroopan mestaruuteen, mutta tuttu vastus Francesco Patera väisti kaksikon kolmannen kamppailun. Nyt kulisseissa neuvotellaan Euroopan nyrkkeilyliiton siunauksella hänelle ja italialaiselle Gianluca Ceglialle ottelua avoimesta EM-tittelistä.

Ceglia, 30, on EU:n mestari, jolla on 15 voittoa ja kolme tappiota.

– Neuvottelut ovat menossa. Olemme suunnittelemassa pääkaupunkiseudulle isompaa laadukasta ammattilaisiltaa, jossa Tatli iskisi Euroopan mestaruudesta, Mäki kertoo valmennettavastaan.

– Yksityiskohdat ratkeavat lähiviikkoina.

Tatlin jäljille pyrkivät ehkä nyrkkeilijät kuten Oskari Metz välisarjassa sekä Tomi Silvennoinen ja Antti Hietala ylemmässä välisarjassa. Pohjoismaiden mestari Satu Lehtonen on vasta aloittanut ammattilaisena.

– Tarvitaan rahaa ja resursseja. Pitää harjoitella ammattimaisesti, mutta on yhtä tärkeää, että uraa luodaan systemaattisesti, alkuvuodesta Nyrkkeilyliiton lajipäälliköksi valittu Mäki muistuttaa.

– Ammattinyrkkeily on tiimityötä.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

13:23
Päivän kotoiluvinkki: Puhdista kahvinkeitin marttojen ohjeilla
13:19
Ajokeli on paikoin erittäin huono Lapissa, Oulussa normaali kevättalven sää
13:13
Eduskunta hyväksyi ravintoloiden sulkemisen – pääministeri Marin tunnusti yritysten lisätukitoimien tarpeen
12:49
Toimittajamme paikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, palaajille luvassa tiukka vastaanotto lentoasemalla – yöpymispaikkoja varattu tarvitseville
11:41
Uusimaa on nyt eristetty muusta Suomesta – tältä tiesuluilla näytti yöaikaan
11:38
Suomen rajat sulkeutuivat äkillisesti – operaatioon osallistuvat kertovat, millaista on valvoa Suomen ja Ruotsin rajaa Torniossa
11:28
Aamuyhdeksään mennessä yli 120 käännytetty ja yksi sakko annettu – Uudenmaan rajojen valvonta on täydessä käynnissä
102
Presidentti Niinistö moittii Ilta-Sanomissa kovin sanoin kansalaisia, jotka eivät tottele koronaohjeita: "Minä en sellaista halua ollenkaan hyväksyä"
41
Krabista Ouluun palaavat matkustajat joutuvat tarkkaan syyniin –  "Kukaan ei saa lähteä kentältä tai myöhemmin muualta Oulusta julkisilla liikennevälineillä"
41
"Maailma ei palaa ennalleen", sanoo EU-komissaari Jutta Urpilainen – Eurooppa on komissaarin mukaan nyt joukkue, jolla on sama maali
28
Pohjois-Pohjanmaalla viisi uutta varmistettua tartuntaa – yksi henkilö tehohoidossa Oulussa
26
Mies kaahasi järjetöntä ylinopeutta Oulun Pohjantiellä, ylitystä liki sata kilometriä tunnissa – myös lukuisat rattijuopot työllistivät poliisia
21
Halla-aho: Maahanmuuttajista apu maatilojen työvoimapulaan – "Sopivat kuin nyrkki naamaan"
19
Raskaat tie­su­lut ko­hoa­vat jo Uu­den­maan ra­joil­le – Poliisi val­mis­tau­tuu his­to­rial­li­siin tar­kas­tuk­siin, kun Uusimaa suljetaan muusta Suomesta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Lapissa ja Koillismaalla luoteistuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ruohikkopalojen vaara on suuri maan etelä- ja länsiosassa sekä Etelä-Savon maakunnassa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maatilalle töihin

Aina nämä työnvieroksujat jotain keksii. Kaupungissa ei voi tietenkään myöskään töissä käydä kun tiet pölisee ja on auto... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image