Do­ping­pal­jas­tus: Maas­to­hiih­tä­jät ovat antaneet valtavat määrät epäilyttäviä ve­ri­näyt­tei­tä, joukossa myös suomalaisia

Datan perusteella Pyeongchangin talvikisoihin on osallistumassa yli 50 maastohiihtäjää, jotka ovat antaneet urallaan epäilyttävän dopingnäytteen. Kuvituskuva dopinglaboratoriosta. KUVA: Kimmo Penttinen
Urheilu 4.2.2018 12:03 | Päivitetty 4.2.2018 14:49
STT, Kaleva

Maastohiihtäjät ovat antaneet 2000-luvun arvokisoissa valtavat määrät verinäytteitä, joiden arvot ovat epäilyttäviä.

Paljastuksen tekivät sunnuntaina Sunday Times, saksalainen ARD-televisioyhtiö ja Ruotsin SVT, jotka ovat päässeet käsiksi yli 10 000 veritestin tietokantaan tietokantaan vuosilta 2001-2010.

Maastohiihdon arvokisamitaleista 46 prosenttia voittivat vuosien 2001-2017 arvokisoissa hiihtäjät, jotka olivat 2001-2010 antaneet epäilyttäviä arvoja sisältäviä näytteitä. Nämä hiihtäjät olivat voittaneet 313 arvokisamitalia.

Silti näistä urheilijoista vain noin viidesosa on saanut tuomion dopingista.

Venäläisten urheilijoiden näytteistä on paljastunut eniten poikkeamia. Epäilyttäviä näytteitä on löydetty myös lajin muiden suurmaiden kuten Suomen, Norjan, Saksan, Ruotsin, Italian, Itävallan ja Viron edustajilta. Viestimet eivät kerro jutuissaan urheilijoiden nimiä.

- Suurella joukolla mitalisteista on ollut poikkeavat tai suuresti poikkeavat veriarvot. Se viittaa siihen, että maastohiihdossa on suurella todennäköisyydellä käytetty dopingia, Kansainväliselle hiihtoliitolle FIS:lle työskennellyt yhdysvaltalainen lääkäri James Stray-Gundersen arvioi kertynyttä dataa.

Epäilyttäviä näytteitä antaneiden urheilijoiden joukossa on sekä uransa lopettaneita että yhä kilpailevia urheilijoita.

Datan perusteella Pyeongchangin talvikisoihin on osallistumassa yli 50 maastohiihtäjää, jotka ovat antaneet urallaan epäilyttävän dopingnäytteen.

"Näillä veriarvoilla sairaalaan, ei ladulle"

Tietokannasta on löytynyt näytteitä, joiden tulokset ovat hyvin poikkeuksellisia. Stray-Gundersenin mielestä näissä tapauksissa kyse on dopingista, koska luonnollisen selityksen todennäköisyys on häviävän pieni.

- Käytännössä olen varma, että kyse on dopingista, Stray-Gundersen ilmoitti loppupäätelmänsä SVT:lle.

Veriarvot ovat olleet joissain näytteissä niin korkeita, että urheilija olisi kuulunut asiantuntijoiden mielestä sairaalaan eikä hiihtokisoihin.

Sunday Timesin, ARD:n ja SVT:n paljastukset kohdistuvat maastohiihdon mitaliurheilijoihin. Lähes puoleen 2001-2017 arvokisojen mitaleista liittyy epäilyttävä veriarvo.

Mitalien ulkopuolelle jääneiden näytteistä vain 13,5 prosenttia oli poikkeavia.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (77)

Puijon Hiihtoseuran maineikkaalta mäkihyppääjä Matti Pietikäiseltä kysyttiin muinoin erään rouvashenkilön toimesta:" Mitenkä te Pietikäinen uskallatte hypätä noin suurista mäistä selvin päin ?"

Pietikäinen sanavalmiina savolaisena sutkauttti rouvalle: "Ka, en ou koskaan kokkeillu."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joku korkea urheilupomo sanoi hommaansa astuessaan valtakunnan urheilujohdossa kymmenenvuotta sitten, että urheilija on tuote. Niin tuote! Oli tullut yksityispuolelta hommaansa. Jonkinlainen älämölö siitä nousi. Kuvastaa vaan, mitä johdossa todella ajatellaan. Tämä pomo lienee edelleen hommassaan ja parhailla paikoilla urheilukatsomossa ensi viikolla alkavissa olympialaisissa. Montakohan kansanedustajaa siellä onkaan verovaroilla juhlimassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Norjalaiset ovat siellä tilastossa erittäin hyvin edustettuina ! Norjassa doping on viety paljon pidemmälle kuin monissa muissa maissa ja siksipä heillä on käynyt käryjä vähemmän ! Rahaa on norjassa tärvätty tuohon hommaan miljoonia koska kansa janoaa voittoja!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmettelen jos joku ei käytä kemiallista lääkitystä , nuortenkin hiihtolajeissa ja halli yleisyrheilu kisoissa ryystetään asmapiippuja yhtään häpäilemättä ja norjassa ammattikorkea koulussa jossa eri lajien huipuille haetaan oikeita asmasuihkeita , varsin voisitta googlata sivun monisairas maarit björgen menestys hiihtoon löytyy sieltä , valitettavasti , säälittää .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mieheni kävi verikokeessa noin 4 vuotta sitten ja tulokseksi tuli HB 191 ! Hän naureskeli, jotta ilman korkeanpaikan leiriä noin. No, lääkärit tutkivat, mistä johtuu ja totesivat vaikean verisairauden , joka aiheuttaa tukoksia ja hoitamattomana vie hautaan 18 kuukaudessa . Joten , pojat , älkääpä leikkikö korkeitten veriarvojen kanssa .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Urheilijat ovat vain välikappaleita tässä valtavassa bisneksessä. Urheiluväline- ja urheiluvaateliiketoiminta on niin käsittämättömän suurta että tottakai näkyvyyteen käytetetään kaikki keinot. Lisäksi kaikki televisiointi-ynnä mainosrahat vaihtavat omistajaa. Unohtamatta veikkaus ja vedonlyöntihommia. Nekin ovat suurelta osin rikollisten hallinnassa.Dopingtestaajat käräyttävät välillä silmänlumeeksi muutaman eimiellyttävän urheilijan jonka markkina-arvo on pieni. Jos Suomessa pesäpalloijlijat manipuloivat ottelujaan, niin mitä mahtaa olla maailmanlaajuisesti tilanne jalkapallossa. Jokainen voinee kuvitella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä näistä keinoista kannattaa välittää, tärkeintähän on bisnes ja kansalle "sirkushuveja"
Seksuaalinen häirintä, taloudelliset väärinkäytökset, doping ja korruptio kuuluu myös urheiluun, eikä ne koskaan lopu urheilustakaan.
Sinisilmäisyyttä on kuivitella muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä naispuolisilla perheenjäsenillä on hemoglobiinit 148 ja 159 ja miespuolisilla 168 ja 179. Ei ole kannattanut edes miettiä, että alkaisi harrastamaan kilpahiihtoa. Ruoka on aivan tavallista koriruokaa ja lisärautaa emme syö. Voihan toisillakin suomalaisilla olla samanlaiset perintötekijät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näytteet vuodesta 2001 alkaen. Onhan siellä ainakin ne kuusi suomalaista, jotka Lahdessa tempaisivat suoneensa hemohessiä! Kylläpä taas yritetään nostaa keskustelua itsestään selvästä asiasta. Tottakai lääketiedettä hyödynnetään muuallakin kuin terveyskeskuksissa ja sairaaloissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Usko huippu-urheilun puhtauteen ja rehtiyteen on mennyt jo ajat sitten. Nyt olisi korkea aika lopettaa pelleily ja valahtelu ja lyödä faktat pöytään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikille maille joiden urheilijoilta löytyy epäilyttäviä näyttetä nii osallistumiskielto. Pohjois korekin voisi sasha mitalin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tuo hieman ottaa päähän noiden puhtaina urheilevien puolesta, jotka eivät pääse mitaleille. Pois lukien tuo 13,5 %, jotka eivät osaa edes doupata oikein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uusi ilmiö tuo Venäjän trollien aktiivinen kommentointi. Eihän se venäjän valtiojohtoinen dopingohjelma sen hyväksytymmäksi muutu, vaikka muiden maiden urheilijat olisivat epoa omatoimisesti ottaneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuliko tämä jollekin muka yllätyksenä? Kukaan ei voi olla tänä päivänä niin sinisilmäinen, että uskoo huippu-urheilun olevan puhdasta koska ilman doupingia ei voi mitaleita saada ainakaan sellaisissa lajeissa joissa doupingista on vähänkään hyötyä. Aineita on käytetty aina ja tullaan aina käyttämään jos siitä suinkin on hyötyä. Ei niitä suomalaisten mitaleita silloin 30-60 luvulla mustikkasopan ja ruisleivän voimalla saatu vaan sillon käytettiin pervitiiniä ja tuon jälkeen jotain muuta mutta se oli silloin sallittua.
Elokuvassa Sinivalkoinen valhe eräs tulkki kertoi meidän nyt jo entisen huippuhiihtäjän sanoneen, että jos yhden voitetun kultamitalin arvo on seuraavana vuonna mainos- ja sponsorituloina miljoona markkaa, ehkä jopa kymmenen miljoonaa markkaa niin kyllä sen eteen ottaa mitä riskejä tahansa. Eli kyllä niin meillä kuin muuallakin doupingia käytetään ja on käytetty aivan yleisesti ja ei siinä mitään kunhan ei jää kiinni, eikä myöskään terveys mene ja siitäkin on esimerkkejä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli yli puolet arvokisamitaleista on mennyt urheilijoille, joiden verinäytteissä ei ollut mitään kummallista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (77)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Aikuset miehet ampuu sorsia niin kuin suuremmatkin sankarit

Joo, se on huvittavaa kun aikunen ukko tulee polleana jonkun sorsan rääpäleen kanssa. Aivan kuin olisi ollut jokin suuri... Lue lisää...
Tirsk

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image