CAS pidensi Johaugin kil­pai­lu­kiel­toa olym­pia­lais­ten yli – nor­ja­lais­hiih­tä­jä: "Olen täysin murtunut"

Therese Johaugia kuultiin dopingtapauksen yhteydessä tammikuussa Oslossa. KUVA: HEIKO JUNGE / EPA
Urheilu 22.8.2017 12:59 | Päivitetty 22.8.2017 15:17
Kaleva

Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS on pidentänyt norjalaisen maastohiihtäjä Therese Johaugin kilpailukieltoa 18 kuukauteen. Norjalaistähteä ei siis nähdä Etelä-Korean Pyeongchangissa järjestettävissä olympilaisissa helmikuussa.

Johaug sai kuulla CAS:n päätöksestä jo maanantaina.

– Olen täysin murtunut. Minulla oli unelma olympialaisista, itkuinen Johaug sanoi tiedotustilaisuudessaan.

Norjan hiihtoliiton puheenjohtaja Erik Röste pettyi siihen, että Therese Johaugin kilpailukielto piteni urheilun kansainvälisen välimiestuomioistuimen päätöksellä. Johaugin kilpailukielto päättyy vasta ensi vuoden huhtikuussa. Rösten mukaan dopingrangaistusten on oltava tiukkoja, muttei epäreiluja.

Myös Norjan tähtihiihtäjä Marit Björgen kertoi olevansa pettynyt Johaugin kilpailukiellon pituuteen.

Johaug on olympiavoittaja ja moninkertainen maailmanmestari. Hän kärysi klostebol-nimisen anabolisen steroidin käytöstä syksyllä 2016. Johaug sanoo, että aine oli päätynyt hänen kehoonsa huulirasvasta.

Johaugin tiedotteessa ihmetellään, miten hiihtäjä voidaan jättää lajin ulkopuolelle kahdeksi kaudeksi huulivoiteen käytön takia. Tiedotteessa sanotaan, että 18 kuukauden kilpailukielto on täysin käsittämätön ja liioiteltu.

Norjan urheilun keskusjärjestö tuomitsi hiihtäjän 13 kuukauden kilpailukieltoon helmikuussa. Kansainvälinen hiihtoliitto FIS ei ollut tyytyväinen Johaugin saaman kilpailukiellon kestoon ja valitti siitä CAS:iin.

Johaugille ensin langetettu 13 kuukauden kilpailukielto olisi päättynyt 18. marraskuuta tänä vuonna. Nyt kilpailukielto päättyy olympilaisten jälkeen 18. huhtikuuta.

– Therese Johaugin mukaan hän lääkitsi syyskuun alussa vuonna 2016 korkean paikan leirillä Italiassa auringon polttamia huuliaan Trofodermin-salvalla, jonka sai maajoukkueen lääkäriltä Fredrik S. Bendikseniltä.

– Johaugille tehtiin dopingtesti syyskuun puolivälissä, ja Norjan antidopingtoimisto ilmoitti hänelle lokakuun alussa, että näytteestä on löytynyt anabolisiin steroideihin kuuluvaa klostebolia. Johaug määrättiin lokakuussa kahden kuukauden väliaikaiseen kilpailukieltoon.

– Norjan antidopingtoimisto suositteli marraskuun lopussa Johaugille 14 kuukauden kilpailukieltoa. Norjan keskusurheilujärjestö päätti langettaa hiihtäjälle 13 kuukauden pannan vuoden 2017 helmikuussa.

– Kansainvälinen hiihtoliitto FIS päätti maaliskuussa valittaa Johaugin kilpailukiellon pituudesta urheilun kansainväliseen välimiestuomioistuimeen CAS:iin.

– CAS pidensi elokuussa Johaugin dopingtuomiota viidellä kuukaudella 18 kuukauteen. Johaugilta jää väliin kokonainen hiihtokausi 2017–2018 eikä hän näin ollen pysty osallistumaan helmikuussa 2018 pidettäviin talviolympialaisiin. Johaug vapautuu kilpailukiellosta 18. huhtikuuta 2018.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (34)

Jos olette lukeneet Norjalaisten hiihtäjien ja urheilupomojen kommentteja Johaugin tapauksessa, niin niistä voi tehdä vain yhden suuntaisen päätelmän. Dopingin hiljainen käyttäminen on syvällä Norjan hiihtourheilussa. Siitä on tullut osa valmennusmenetelmää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on täysin käsittämätöntä, miten norjalaisia kohdellaan aivan eri kriteereillä kuin muita. Johaug on itsekin myöntänyt, ettei tarkistanut käyttämänsä huulirasvan doping-statusta, jolloin voidaan puhua vähintäänkin selkeästä huolimattomuudesta. Tämä on CAS:n rangaistusluokituksessa siis väh. 2 vuoden rangaistuksen arvoinen. Nyt mentiin astetta alemmas "ei vakavasti otettavaa huolimattomuutta" eli 1-2 vuotta. Nyt toivon todellakin, että tästä lähtien kaikki, jotka käryävät, vetoavat siihen, etteivät ole tienneet, mitä heidän käyttämänsä huulirasvat ym. tilpehöörit sisälsivät. Näin kenellekään ei voi tämän linjauksen mukaan tuomita kuin maksimissaan 2 vuoden tuomio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuten varatuomari Olli Rauste
YLEN: n tv - uutisissa kertoi,
oikea tuomio olisi ollut 2 - vuotta eikä yhtään lyhyempi.
Lue Rausteen perustelut, jot -
ka perustuvat lakiin, ei "mus
ta tuntuu" - ajatteluun.
Ihmettelen norjalaisten kom -
mentteja, joiden mukaan tuo -
mio on liian kova. Ei ole !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johaug koki käsittämättömän vääryyden hyvin pienestä vahingonomaisesta virheestä !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos hiihto kulkee hyvin huulirasvalla, niin miehille on omat "voiteensa". Tärpättiä mu...n kuten entinen sonnin taluttaja, niin alkaa matka taittumaan. Pitää vain varoa, ettei laita liikaa, muuten voi joutua hiihtämään pari kierrosta ylimääräistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kertoo aika paljonNorjasta ja norjalaisista, että tämäkin päätös piti hakea neutraalilta maaperältä, kun ei sitä ymmärretty hoitaa jo sylttytehtaalla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti Johaugin oloa helpottaa se, ettei tarvitse syyttää muita kuin itseään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Norjalaisia saa lytätä vapaasti, mutta perussuomalaisten vetäjää ei saa kehua lehdessä. Taitaa olla keskustan medialla ketunhäntä kainalossa :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se kumma, että norskeilla on eri säännöt kuin muilla. Minimi rangaistus on sääntöjen mukaan 2 vuotta riippumatta siitä, että onko teko tahallinen vai ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

liian lyhyt tuomio elin ikäinen tuomio niin se havahduttais muitakin tai vapauttaa tooppinki kokonaan olokoon niin mömmöissä kun lystää..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt CAS teki oikean päätöksen. Muuten olisi ollut uskottavuus pois urheilusta. Onneksi näin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi CAS on itse sitten määritellyt tuomiot näin:
- ei selkeää tai vakavasti otettavaa laiminlyöntiä 1-2 vuotta (Johaugin tuomio)
- selkä laiminlyönti väh. 2 vuotta
- tahallinen väärinkäytös väh. 4 vuotta

Jatkossa kuka tahansa dopingista kärynnyt siis 1-2 vuoden tuomio, kun vain sanoo, etten tiennyt, mitä sain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väärä tuomio. Tahaton teko, josta ei ole mitään hyötyä suoritukseen. Vuosi olisi ollut riittävästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (34)

Uutisvirta

89
Vuokra-asunnot odottelevat asukkaita – "Oulussa on vuokralaisrintamalla hiljaisinta"
53
Esirippu laski, yksi aikakausi päättyi – alkaako Lipossa uuden rakentaminen lahjakkaiden juniorien varaan vai onko seuran taru lopussa?
51
Oulun tornitaloista ja muista korkeista rakennuksista tarkka selvitys - kaupunki aikoo perehtyä korkean rakentamisen hyödyntämiseen ja kehittämiseen
40
Kerro meille: Viillokkia, vatkulia, pinaattikeittoa – mikä kouluruoka oli herkkua, mikä ei mennyt alas millään?
37
Ruotsin autotuhopoltoista epäilty otettu kiinni Turkin rajalla
33
Metsokankaan koulun erityisryhmien taksikyydeistä tuli iso harmi: Lapset myöhässä, vanhemmat kyydittäjinä – ongelmat jatkuivat tiistaiaamunakin
33
Oulun kaupunki hyväksyi Hailuodon pengertien suunnitelman

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Ja harvassa maassa hallitus saa jatkaa, kun yksi puolue hajoaa ja hallitukselle jää roimasti alle 50% kannatus. Tämä maa... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image