Carl Lewisin väitetään kärähtäneen dopingista

Urheilu 16.4.2003 18:45
STT
Carl Lewis kärähti kolme kertaa dopingista Yhdysvaltain olympiakarsinnoissa vuonna 1988, väittää Yhdysvaltain olympiakomitean dopingtestauksen johtajana 1991—2000 toiminut Wade Exum.

Exum on luovuttanut kopiot dokumenteistaan amerikkalaiselle urheilulehdelle Sports Illustratedille, joka kertoo asiasta 21. huhtikuuta ilmestyvässä numerossaan. Lehden verkkosivuilla asiasta kerrottiin jo keskiviikkona.

Virastaan katkerana lähtenyt Exum väittää, että Yhdysvaltain olympiakomitean testausohjelma oli tehoton ja että dopingista kiinni jääneet urheilijat välttyivät usein kilpailukielloilta. Exumin 30 000 sivun aineiston mukaan vuosina 1988—2000 yli sata amerikkalaisurheilijaa jäi kiinni kiellettyjen aineiden käytöstä. Kiinni jääneet voittivat vuosien 1984—2000 olympiakisoissa 19 mitalia.

Aineiston kuuluisin nimi on yleisurheilun legendoihin kuuluva Carl Lewis, joka voitti urallaan yhdeksän olympiakultaa ja kahdeksan maailmanmestaruutta. Exumin mukaan Lewis kärysi kolmesti vuoden 1988 olympiakarsinnoissa piristeiden (pseudoefedriini, efedriini ja fenylpropanolamiini) käytöstä. Yhdysvaltain olympiakomitea kuitenkin hyväksyi Lewisin selityksen, jonka mukaan kyse oli tahattomasta käytöstä.

Muita Exumin mukaan kiinni dopingista jääneitä urheilijoita olivat muun muassa Joe Deloach, 200 metrin olympiavoittaja Soulista 1988 ja Andre Phillips, 400 metrin aitojen olympiavoittaja samoista kisoista. Exumin aineisto ei kuitenkaan kerro laajamittaisesta steroidien käytöstä. Suurinta osaa testeissä löydetyistä kielletyistä aineista on reseptivapaasti myytävissä lääkkeissä.

Exum aikoi käyttää aineistoaan oikeudenkäynnissä Yhdysvaltain olympiakomiteaa vastaan. Exum syytti olympiakomiteaa rotuun perustuvasta syrjinnästä ja työsuhteen perusteettomasta lopettamisesta, mutta juttu ei edennyt oikeudenkäyntiin todisteiden puutteen takia.

Yhdysvaltain olympiakomitean mukaan Exumin syytteet ovat perusteettomia. Lokakuusta 2000 lähtien testaus on siirtynyt olympiakomitealta Yhdysvaltain antidopingtoimikunnalle.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

20:31
Ministeriö sai Trafilta ja Viestintävirastolta selvitykset, voiko joitain Trafin palveluja avata – johtopäätöksiä pian
20:29
Merkillinen tapaus jääkiekko-ottelussa Raahessa: Peli keskeytettiin, ja loput ottelusta pelataan Pyhäjoella vielä samana iltana
20:15
Pamela Tola ohjasi ihmissuhdekomedian parinvaihtoviikonlopusta – halu päästä tekemään pitkää elokuvaa oli kova
19:58
Terrorismin uhkaa ei voi poliittisilla päätöksillä kokonaan poistaa, sanoo Sirpa Pietikäinen – EU-parlamentti haluaa eurooppalaisen CIA:n
19:49
Röllimetsä sai uuden ilmeen – Rajakylässä juhlittiin asukkaiden aloitteesta siistittyä ostarin aluetta
19:47
Veikko Lesonen vie taas menestysyhtiötä pörssiin, sijoittanut Proventiaan jopa kymmeniä miljoonia euroja – "Hiomaton timantti vielä" Tilaajille
19:23
Lontoon joulutorilla terrorismi ei pelota – ”Jos sellaista tapahtuisi, ei sille sillä hetkellä mitään voisi”
67
Oulun jättiruuhkassa mateli niin paljon autoja peräkanaa, ettei liikennelaskuri erottanut niitä toisistaan – "Varmasti tuhansia autoja enemmän kuin tavallisesti"
61
Coca-Colan joulurekka villitsi oululaiset – tuhannet jonottivat ilmaista limsaa, liikenne ruuhkautui
61
Usealle Oulun keskustan katuosuudelle saa jatkossa pysäköidä vain toiselle puolelle katua – taustalla katujen kapeus
46
Pohjantien liikenne takkusi tuntikausia etelään päin menevillä kaistoilla – "Koin tänään pahimmat ruuhkat Oulussa ikinä"
45
Keskusta ei halua kieltää dieseliä – jyrkkää dieselpolttoaineen hinnannousua puolue ei pysty estämään
39
Uutissuomalainen: Oikeusministeri selvityttää lapsiasiavaltuutetun taksikulut - oululaistaustainen Tuomas Kurttila perustelee taksin käyttöään sujuvuudella ja työhyvinvoinnilla
33
Yhdyskuntalautakunta päätti: Oululaisten jätemaksuihin kolmen prosentin korotus

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Järjetön veropolitiikka

Väittääkö aloittaja että sosiaaliturvan taso on nyt alempi kuin ennen? Olisiko edes jotain lukuja tai muita todisteita e... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image