Brexit toisi haasteita Valioliigalle – ul­ko­maa­lais­pe­laa­jien määrä luultavasti vähenisi

Manchester United ja Liverpool kohtasivat Old Traffordilla Manchesterissa sunnuntaina Valioliigan pelissä. KUVA: PETER POWELL / EPA
Urheilu 21.10.2019 23:54 | Päivitetty 21.10.2019 23:57
STT

Ulkomaalaispelaajien ja -valmentajien määrä laskisi. Useiden ulkomaalaispelaajien olisi vaikeaa tai mahdotonta saada työlupaa. Brittiseurojen ostovoima heikkenisi. Englantilaispelaajien vastuu kasvaisi.

Britannian todennäköisen EU-eron mahdollisista vaikutuksista maan jalkapallolle ja etenkin Englannin Valioliigalle on esitetty useita arvioita.

Jalkapallo on Britanniassa niin iso asia, ettei kyse ole merkityksettömästä sivujuonteesta. Valioliigan mahtien kokoluokasta saa käsityksen tarkastelemalla talouslehti Forbesin listausta maailman arvokkaimmista jalkapalloseuroista.

Arvostettu talousjulkaisu arvioi Manchester Unitedin arvoksi noin 3,5 miljardia, Manchester Cityn 2,4 miljardia, Chelsean 2,3 miljardia, Arsenalin 2,1 miljardia, Liverpoolin 2,0 miljardia, Tottenhamin 1,5 miljardia euroa ja niin edelleen.

Syystäkin brexitin mahdolliset vaikutukset mietityttävät Valioliigaa ja seuroja, vaikka monet jalkapallopomot ovat olleet kommenteissaan varovaisia.

Useissa asiantuntija-arvioissa brexitin seurausten on uskottu olevan Valioliigalle lähinnä haitallisia. Toisaalta osa uskoo, että Valioliiga on niin iso asia, että se saa tarvittaessa jonkinlaisen poikkeusluvan elinvoimansa turvaamiseksi.

–  Jalkapallossa mukana olevat britit eivät ehkä pysty menemään ja työskentelemään vapaasti muualla Euroopassa. Vastaavasti pelaajat ja valmentajat eivät välttämättä voi tulla työskentelemään vapaasti Britanniaan, tohtori Borja Garcia tiivisti Loughborough'n yliopiston urheiluaiheisessa podcastissa.

Garcia työskentelee Loughborough'ssa urheilun johtamisen ja politiikan yliopistonlehtorina.

Irtoaako pelaajille työlupia?

Kenties keskeisin jalkapalloon vaikuttava asia olisi työvoiman vapaan liikkuvuuden mahdollinen poistuminen. Se tarkoittaisi, että myös EU-maista tulevat pelaajat tarvitsisivat työluvan.

Nykyään luvan tarvitsevat Euroopan unionin ulkopuolisista maista tulevat jalkapalloilijat. Luvan saamiseen vaikuttaa muun muassa, miten usein pelaaja on päässyt maaotteluihin kahden viime vuoden aikana sekä siirtosumman ja palkan suuruus.

Yksi esimerkki nykyisistä tähtinimistä, joka olisi jäänyt ilman työlupaa, on Chelsean N'Golo Kante. Hän nousi Ranskan miesten maajoukkueeseen vasta Valioliigaan tulonsa jälkeen.

Englantilaismediassa on esitetty arvioita, että Britannian pääsarjoissa pelaa jopa satoja jalkapalloilijoita, jotka eivät täytä nykyisiä työlupaehtoja.

Brexitin myötä myös alle 18-vuotiaiden ulkomaalaispelaajien tulo Britannian ammattikentille saattaisi muuttua mahdottomaksi. Seurojen kannalta kyseessä on iso asia, sillä brittiakatemioihin virtaa vuosittain runsaasti teini-ikäisiä huippulupauksia.

Sama pätisi myös toiseen suuntaan, ja englantilaispelaajien siirtyminen ulkomaiden sarjoihin hankaloituisi.

Kasvaako englantilaispelaajien vastuu?

Viime kaudella yli kaksi kolmasosaa aloituskokoonpanon paikoista meni Valioliigassa ulkomaalaispelaajille. Esimerkiksi Englannin maajoukkueen päävalmentaja Gareth Southgate on esittänyt huolensa englantilaisten peliajasta Valioliigassa.

Brexitin uskotaan lisäävän nuorten englantilaisten peliaikaa.

–  Se saattaa olla erittäin myönteinen asia, Englannin jalkapalloliiton FA:n tekninen johtaja Les Reed sanoi Independent-lehdelle viitaten nuorten englantilaisten mahdollisesti kasvavaan peliaikaan.

Toisaalta on esitetty, että EU:n ulkopuolisten ulkomaalaispelaajien suhteellinen määrä kasvaisi.

Laskeeko seurojen ostovoima?

Brexit vaikuttanee myös seurojen ostovoimaan, jos punta heikkenee euroon verrattuna selvästi.

Valioliigan seurat tienaavat niin massiivisia summia esimerkiksi tv-sopimuksista, että huoli niiden jäämisestä kilpailussa muiden jälkeen lienee yliampuvaa.

Sen sijaan ne saattavat joutua maksamaan suhteessa entistä kovempia palkkoja ja siirtosummia. Samalla kuilun jättiseurojen ja muiden välillä pelätään kasvavan.

Valioliigan maailmanlaajuisen vetovoiman taustalla on monia syitä: pelin taso, huippujoukkueiden suuri määrä, legendaariset seurat, tähtipelaajat ja brittijalkapallon sekä kannatuskulttuurin perinteikkyys.

Yksi syistä eittämättä on, että jalkapalloihmisiä kiinnostaa, miten oman maan pelaajat pärjäävät tarunhohtoisessa sarjassa. Siitä toimii hyvänä esimerkkinä Suomi ja Teemu Pukki.

Jos Valioliigan ulkomaalaispelaajien määrä laskee selvästi, pieneneekö sarjan maailmanlaajuinen kiinnostus? Sen näyttää aika.

MAINOS

Kommentoi

Ei haittaa vaikka palataan juurille jolloin brittipelaajat myös näyttävät briteiltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13.11.
Viljo-kissa haluaa saunan lämpimäksi kylmillä keleillä – saunoo lähes päivittäin
13.11.
Trump kertoi olevansa Erdoganin suuri fani – Turkin asekaupat Venäjän kanssa yhä "ratkaistavana"
13.11.
Poikkeuksellinen tulva peittänyt lähes puolet Venetsiasta
13.11.
Ministeri Paatero ripitti Postia "rikkurityövoiman" käytöstä
13.11.
Vuorineuvos uskoo aurinkoenergiaan ja penää vastuuta päättäjiltä: "Tämä on nurinkurista, sillä poliittisten päättäjien pitäisi näyttää esimerkkiä muille"
13.11.
Suomalaisasiantuntijat tekivät maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen selvityksen – suomenpystykorvien sukutaulut saatiin selville 1800-luvulle saakka
13.11.
Hiilijalanjäljestä uusi maidon hinnoitteluperuste – ravintoarvoilla mitattuna maidon hiilijalanjälki jää pienemmäksi kuin vaikkapa riisin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Lapin maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

263 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Nyt, jos koska pitäisi liittyä ammattiliittoihin. Ammattiliitojen tulisi olla vähintään maanosan kattavia, silla globaal... Lue lisää...
Syke

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.11.

Fingerpori

14.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image