Biologisesta passista odotetaan apua myös kas­vu­hor­mo­ni­jah­tiin

Urheilu 11.6.2019 22:49
STT

Nykyinen urheilijan biologinen passi tarkoittaa itse asiassa kahdenlaisia passeja. Vuonna 2009 käyttöön tullut hematologinen passi seuraa erityisesti kestävyysurheilijoiden veriarvoja, kun taas 2014 käyttöön otettu steroidipassi seuraa teholajien urheilijoiden hormonitasoja.

Muutaman vuoden sisällä käyttöön voi tulla kolmaskin malli. Maailman antidopingtoimisto Wada toivoo saavansa käyttöön endokrinologisen passin, joka auttaisi paljastamaan kasvuhormonin käytön. Kasvuhormonin löytäminen perinteisillä dopingtesteillä on hankalaa, koska se näkyy testeissä vain lyhyen aikaa käytön jälkeen.

Lasse Vestli Baekken kertoo odottavansa parannuksia myös hematologiseen passiin. Nykyisin siinä seurataan hemoglobiinipitoisuutta, mutta ei hemoglobiinin kokonaismassaa.

–  Tällä hetkellä hemoglobiinin kokonaismassan mittaaminen vaatii suuren tutkimuksen, mikä ei sovellu antidopingtyöhön. Etsimme tähän tarkoitukseen markereita. Toivottavasti tähän päästään tulevaisuudessa, ja silloin hematologisen passin sensitiivisyys kasvaa.

Pohjoismaissa dopingtestaus on maailman huippuluokkaa, mutta Euroopan ulkopuolella vähäiset testimäärät syövät dopingvalvonnan uskottavuutta. Otetaanko Pohjoismaissa tarpeeksi testejä biologista passia varten?

Baekken miettii ensin pitkään ja naurahtaa sitten.

–  Parasta olisi tietysti saada jokaiselta urheilijalta verikoe joka päivä lapsesta asti, mutta rahat ovat rajalliset. Ideaalitilanteessa meillä olisi enemmän resursseja, Baekken hymyilee lopulta.

MAINOS

Kommentoi

Ketkä odottavat? Näistä doping-kyttääjistä on tullut ihan oma ihmislajinsa ketä odotravat kuolaten milloin mitäkin ja tietenkin sellaisten rahoilla, ketä ei jonkun marginaslipullistelun virtsanäytteet erityisesti öitö valvota. Hoitakoon lajibisnikset asiansa miten huvittaa ja mistä suurimmat voitot käärivät mutra yhteiskunnan ei pidä olla tässä mukana yhtää. Ruveta nyt aikuiset ihmiset kilpailemaan jonkun Venäjän valtiodopingin kanssa tai kiistelemään hiihtonaisrn huulirasvoista vakavalla naamalla...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi Suomella menee niin kuin menee?

Suomella menee ihan hyvin ja suomalaiset ovat myös hyvin arvostettuja ihmisiä maailmalla. Osa aloittajan mainitsemista ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image