"Bella Ciao", laulavat Salvinia vastustavat sardiinit Italian toreilla – oi­keis­to­joh­ta­jaa vastaan protestoi viikonloppuna kym­me­niä­tu­han­sia ihmisiä

Sardiinit osoittivat mieltään Milanossa sunnuntaina. KUVA: Nicola Marfisi
Urheilu 2.12.2019 11:20
Daniel Wallenius

Kymmenettuhannet sardiinit pakkautuivat viikonloppuna Firenzen keskustaan osoittamaan mieltä oikeistopuolue Legaa ja sen puheenjohtajaa Matteo Salvinia vastaan.

Kyseessä on lähes tyhjästä ilmestynyt löyhä liike, joka syntyi Bolognassa marraskuun puolessavälissä.

Yksi järjestäjistä, Mattia, kertoi italialaismedialle, että hän söi kolmen ystävänsä kanssa päivällistä, kun he päättivät ryhtyä protestiin Salvinin Bolognan-vierailun alla.

Halu vastustaa Salvinia juuri nyt johtuu siitä, että hallituksesta ulos alkusyksystä heitetty Lega vahvistaa kannatustaan pohjoisen maakunnissa, joissa vasemmisto on hallinnut vuosikymmeniä.

– Legan ajamia ajatuksia ei voi hyväksyä, liikkeessä vaikuttava valokuvaaja Paolo Ranzani sanoi Facebookissa.

Ensimmäinen tapahtuma jättimenestys

Ryhmä päätti järjestää protestinsa Bolognan Piazza Maggiorella ja kielsi liput, poliittiset puolueet ja loukkaukset. Se pyysi, että kaikissa kylteissä olisi vain heidän symbolinsa, sardiini.

– Halusimme välittää viestin, että olemme kuin sardiinit purkissa, koska meitä on paljon, Mattia sanoi.

Ryhmä kertoi tapahtumasta Facebookissa ja toivoi, että Piazza Maggiore saataisiin täyteen. Aukiolle mahtuu 6 000 ihmistä.

Tunnelma oli säilykepurkkimaisempi kuin järjestäjät osasivat odottaa, sillä aukiolle ja sen lähikaduille pakkautui kaatosateisena iltana arviolta 12 000–15 000 ihmistä.

Salvinin omassa kampanjatapahtumassa yleisöä oli vaatimattomat 3 000.

Seuraavana maanantaina noin 7 000 ihmistä osoitti mieltään Modenassa ja lauloi antifasistista Bella Ciao -kappaletta.

Viikonloppuna heitä oli Firenzessä arviolta 40 000. Liike suunnittelee pitävänsä joulukuun puolessavälissä mielenosoituksen Italian pääkaupungissa Roomassa. Sinne se odottaa jopa miljoonaa sardiinia.

Salvini sanoi pitävänsä enemmän kissanpennuista

Sardiinit ajavat keskustavasemmistolaisia arvoja ja tekevät yhteistyötä ilmastolakkoilijoiden kanssa. Liike ei kuitenkaan tähtää poliittiseksi puolueeksi.

Se ajaa omien sanojensa mukaan ihmiskeskeistä politiikkaa, kattavia sosiaalilakeja ja sanoo kannattavansa maahanmuuttoa ja ympäristönsuojelua.

Tuoreen tutkimuksen mukaan 40 prosenttia italialaisista pitää sardiineja Salvinin vaarallisimpana vastustajana, kun hallituksessa istuvasta keskustavasemmistolaisesta demokraattipuolueesta samoin ajattelee vain 14 prosenttia.

Salvini ei ensin reagoinut liikkeeseen millään tavalla, mutta haukkui sen sitten Twitterissä. Hän sanoi pitävänsä kissanpennuista enemmän kuin sardiineista ja kissanpentujen syövän sardiineja, kun ne ovat nälkäisiä.

MAINOS

Kommentoi

Kyllähän nykyään kansallisuuksia lyhennellään muiden kielten vaikutuksesta. Esim. afganistanilainen on afgaani ja katalonialainen on katalaani. Mutta sardiinit, silakat ja muut kalat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja bella tarkoittaa kaunis ja ciao on terve tervehdys. Myös Jaffa tarkoittaa kaunis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Salvini on taas pian vallassa ja vahvempi kuin koskaan. Odottakaahan vain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11.12.
Oulussa perjantaina esiintyvä Take 6 hitsaa yhteen gospelmusiikkia ja pophittejä – "Olemme vanhan koulukunnan a cappella -yhtye"
11.12.
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
11.12.
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
11.12.
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
11.12.
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
11.12.
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
11.12.
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi maan itäosassa, Kainuun maakunnassa, Lapin itäosassa sekä Koillismaalla Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Kaupunkiin matkaa 20 km. Yleinen liikenne pelaa hyvin. Lentokentälle sentään on matkaa se 30 km jotta pääsee avartumaan.... Lue lisää...
OKT asukki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

12.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image