Ari-Pekka Nikkolan hyppääminen perustui tunteeseen – Keski-Euroopan mäkiviikot painuivat mäkihyppääjän mieleen

KUVA: Timo Hartikainen
Urheilu 15.5.2019 20:04
Juhana Unkuri

Ari-Pekka Nikkola muistuttaa, että huipulle pääsyyn tarvitaan kovaa työntekoa.

– Hypyn ollessa kunnossa ei tarvitse miettiä, sitä vaan menee ja tekee. Perustan asioita muutenkin tunteeseen, ja siihen myös hyppäämiseni perustui. On saatava ahaa-elämys, 50 vuotta huomenna torstaina täyttävä Ari-Pekka Nikkola pohtii.

Mäkihyppy on tunnetusti herkkä laji. Ponnistus kestää 0,3 sekuntia.

– Suurta klikkiä ei tarvita. Hyppy voi mennä sekaisin, vaikka olisi harjoitellut hyvin.

KUVA: Timo Hartikainen

Tekniikan kadotessa Nikkola suuntasi pienempiin, esimerkiksi 50 metrin mäkiin. Suurin haaste oli vuonna 1992 esiin noussut, lajin mullistanut V-tyyli.

– Ensin yritin omaksua uutta tyyliä isommissa mäissä, mutta ei se niin helppoa ollutkaan. Päätin, että V-tyylikin opitaan. Muutaman vuoden harjoittelulla sen myös oppi.

Nuorempana myös yhdistettyä ja jalkapalloa harrastanut A-P Nikkola voitti mäkiurallaan muun muassa kaksi olympiakultaa ja neljä maailmanmestaruutta joukkuemäessä, henkilökohtaisen MM-hopean ja -pronssin sekä maailmancupin kokonaiskilpailun.

Mäkihyppy vei Nikkolan eri puolille maailmaa.

– Nuorena ajattelin reissaamisen olevan vaan osa hommaa. Jälkikäteen ajatellen oli kyllä antoisaa nähdä erilaisia maita.

Erityisen hyvin Nikkolalle ovat jääneet mieleen Keski-Euroopan mäkiviikot.

– Kisoissa oli 30 000–40 000 katsojaa. Yleisömeri lisäsi hyppääjän tunnelmaa.

Nikkolan mukaan suomalaishyppääjillä oli hyvä yhteishenki ja muidenkin maiden hyppääjien kanssa oli mukavaa kanssakäymistä.

– Olin paljon tekemisissä esimerkiksi itävaltalaisten Andi Goldbergerin ja Stefan Horngacherin kanssa. Jälkimmäisen kanssa olen ollut tekemisissä myös urheilu-uran jälkeen.

Nikkola lopetti hyppäämisen keväällä 1998. Kolme kuukautta myöhemmin hän meni Kuopion Puijolle morjestamaan leirillä olleita itävaltalaishyppääjiä. Tällöin Puijon Hiihtoseuran valmentaja Pekka Niemelä kysyi, olisiko Nikkola kiinnostunut valmennushommista. Nikkola vastasi myöntävästi.

Nikkola on toiminut Suomen A-maajoukkueen apuvalmentajana ja B-maajoukkueen valmentajana, Puijon hiihtoseuran valmentajana sekä Sloveniassa A-maajoukkueen päävalmentajana ja B-maajoukkueen valmentajana. Henkilökohtaisia valmennettavia ovat olleet muun muassa Matti Hautamäki, Jernej Damjan ja Arttu Lappi.

– Valmennusurani edetessä oivalsin, että asioita kannattaa lähestyä enemmän yksilön kuin ryhmän kautta. Jokaiselle on löydettävä parhaimmat polut.

Nikkolan työ Suomen A-maajoukkueen apuvalmentajana loppui Hiihtoliiton talousvaikeuksien myötä vuonna 2012. Sittemmin hän on keskittynyt muihin töihin.

– Ei valmentaminen ole jatkossa täysin poissuljettua. Ikää alkaa tosin olla sen verran, että pitää miettiä tarkasti, mitä tekee, Nikkola naurahtaa.

Suomen viime vuosien vaisun mäkimenestyksen syinä Nikkola näkee esimerkiksi rahan puutteen ja yleisen liikunnan vähenemisen.

– Vuonna 2007 Suomessa lopetettiin taloussyistä nuorten mäkimaajoukkueen toiminta, mikä heijastuu vielä nykytilanteeseenkin. Lisäksi ennen lapset liikkuivat ja urheilivat enemmän. Massan vähetessä eri lajien huippuja tulee vähemmän.

Nikkolan mukaan kotimaisen mäkihypyn tilanne ei ole kuitenkaan lainkaan surkea. Monissa seuroissa on vireää toimintaa ja harrastajamäärä edelleen kohtuullinen.

– Huipulle pääsyyn tarvitaan kovaa työntekoa. Joukkueena Suomella on matkaa huipulle, mutta yksittäisiä onnistumisia voi tulla nopeastikin. Antti Aalto esitti päättyneellä kaudella lupaavia otteita.

Ari-Pekka Nikkola

Syntynyt Kuopiossa 16.5.1969.

Asuu Siilinjärvellä, jossa vietti myös lapsuutensa.

Perhe: avovaimo, 19- ja 15-vuotiaat tytöt.

Seurat: Puijon Hiihtoseura, aiemmin Toivalan Urheilijat.

Nuorten henkilökohtainen MM-kulta 1987. Joukkuemäen olympiakulta 1988, 1992. MM-kulta 1987, 1989, 1995, 1997 ja -hopea 1991. Normaalimäen MM-hopea 1989, MM-pronssi 1991. Voitti maailmancupin kaudella 1989–1990.

Valmentanut Suomessa ja Sloveniassa.

Nykyään Kuopion Scanialla asiakaspalvelupäällikkönä (korjaamo- ja varaosatoiminta).

Koulutus: ajoneuvoasentaja.

Cameorooli Studio Julmahuvi -sketsisarjassa. Saksalaisia dekkarisarjoja parodioivissa Die Kühe -sketseissä selvitettiin kadonneen mäkihyppääjän A-P Nikkolan arvoitusta.

Juhlii merkkipäiväänsä perhepiirissä ulkomailla.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

22:00
Lumotut sanat -festivaali kokoaa oululaisia lapsia ja perheitä kirjallisten asioiden äärelle kuukauden ajan
20:47
Lyonissa kirjepommi haavoittanut useita ihmisiä – kukaan ei ole kuollut
20:47
Talon lunastus ja purku tiehankkeen alta aiheuttivat haikean mielen – Iin ohitustiehanke saattaa alkaa toteutua luultua nopeammin, jo kymmenen vuoden päästä Tilaajille
20:00
Kysyimme, ehtiikö vielä varata kampaajaa ensi viikon lopun valmistujaisia varten – "Muutamia vapaita aikoja on"
19:42
Kumpi tienaa enemmän euroedustaja vai kansanedustaja? – Brysselissä tilille voi kilahtaa kuukausipalkkioiden ja kulukorvausten lisäksi tuhansien eurojen veroton päiväraha
19:40
Sakari Mannisen Minna-äiti pyrkii seuraamaan poikansa jokaisen pelin, puolivälierän suoritus liikutti kyyneliin – Kaapo-koira kaipaa kotona isäntänsä rapsutusta
19:21
Seta huolestui translain kohtalosta hallitusneuvotteluissa – Rinne sanoo ihmisiä auttavia muutoksia olevan tulossa
66
Hamal tekee kahta työtä ja yrittää ansaita nettona 2 600 euroa kuussa, jotta saisi perheensä Suomeen – Korkea tuloraja on vähentänyt perheenyhdistämisiä
53
Nuoret jalkautuivat toisen kerran kaduille ympäri maailmaa ilmaston puolesta – missä ovat aikuiset?
38
Näin asianajajat ja muut oikeusavustajat törttöilevät – "Tuomarilla on persiljaa korvissa aina, kun minä puhun"
38
Fennovoima: Kaikki lupa-asiakirjat STUKille viimeistään keväällä 2021 – "Viime kesän jälkeenhän koko hankkeen aikataulu on muuttunut"
34
Jupakka sai uuden käänteen – Heinäluoman rypsiöljyerä myyty loppuun
29
Osaajapula voi olla ratkaiseva isku yksittäisen yrityksen maailmanvalloitukselle – miksi ict-alan työvoiman tarve ja tarjonta eivät kohtaa? Lukijalta
23
Leijonat kaatoi Ruotsin ja etenee mitalipeleihin! Ratkaisu haettiin jatkoajalta – seuraavaksi vastaan Venäjä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Pyörätiellä jalankulkijalla on oikeus valita kumpaa reunaa kulkee, oli koira tai ei. Lue lisää...
Tämä fakta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image