Suosituin tapa ylittää Atlantti

Kohti matkaa. KUVA: Sallmén Eljas
ARC-purjehduskilpailu 20.6.2006 15:20 | Päivitetty 2.8.2006 15:28
Kaleva
ARC-kisasta on vuosien varrella tullut suosituin tapa ylittää Atlantti. Joka vuosi siihen osallistuu yli 150 purjevenettä eri puolilta maailmaa.

Kisaan lähdetään aina marraskuussa Gran Canarian Las Palmasista, joka on jo Kolumbuksen ajoista alkaen ollut luonteva paikka aloittaa Atlantin ylitys. Ajankohta on myös tarkoin harkittu talvikuukausina alueella vallitsevien leppoisten pasaatituulten vuoksi.

Kilpailun maali oli alun perin Barbadoksella, mutta se siirrettiin vuonna 1990 Karibialla sijaitsevalle St.Lucialle. 2 700 merimailin, eli noin 5 000 kilometrin matkan taittamiseen kuluu veneiltä keskimäärin 12-- 24 päivää.

ARC kisaan saa osallistua yksirunkoisilla purjeveneillä, joiden pituus on vähintään 8,23 ja enintään 25,91 metriä (27--85 jalkaa) sekä katamariineilla, joiden pituus on 8.23--18.29 metriä (27--60 jalkaa). Miehistön vähimmäismäärä aluksissa on kaksi henkilöä.

Kisaan voi osallistua kahdessa eri luokassa. Racing-luokassa kilpaillaan enemmän tosissaan, sen sijaan cruising-luokka on vähemmän kilpailullinen ja siihen osallistuvat veneet saavat niin halutessaan käyttää myös apumoottoria matkan aikana, joskin se vaikuttaa heikentävästi lopputuloksiin.

Kilpailun luonteeseen ei kuitenkaan kuulu hampaat irvessä kilpaileminen vaan alkuperäisen idean mukaan Atlantin ylityksen pitää olla sekä hauska että turvallinen tapahtuma.

Ensimmäinen ARC (Atlantic Rally for Cruisers) purjehdittiin vuonna 1968. Kilpailun järjestäjien arvion mukaan siihen on tähän mennessä osallistunut noin sata suomalaisalusta. Vuoden 2006 ARC-kisaan on ilmoittautunut Suomesta kuusi venettä. Purjehduksen lisäksi tapahtumaan liittyy paljon oheisohjelmaa ja juhlia, sekä Las Palmasissa että kilpailun jälkeen St. Lucialla.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

21
MT: Berner suunnitteli isoa postiuudistusta, joka sisälsi muun muassa kilpailuttamisen – eduskuntaryhmä tyrmäsi
13
Ukkosmyräkkä vyöryi Oulun yli yön aikana – huomiseksi odotellaan Mauri18-myrskyä
12
Soinin omistakin joukoista soraääni: Sinisten Tiina Elovaara ei tue ulkoministerin aborttikantaa – "Naisten oikeudet ovat minulle ohittamattomat"
11
Vammaisten pysäköintilupia käytetään jatkuvasti väärin – lupa voi olla vainajalta tai se on väärennetty alkuperäisestä
7
Hollannin Leeuwarden vakuutti Oulu2026-hankkeen puuhahenkilöt – oppia haetaan parhaillaan Ouluun
6
Humala kasvaa Pyhäsalmen kaivoksessa 660 metrin syvyydessä – maan alla vuodenajalla tai vuorokaudenajalla ei ole väliä
6
Kärpät viikonlopuksi Itä-Suomeen – Kanadalaispuolustaja Shaun Heshka liittyi taas joukkueen mukaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on vaarallisen voimakasta aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa sekä Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa, Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

121 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Verohallituksen sivuilla lukee: "Kotitalousvähennyksen tarkoitus on parantaa työllisyyttä kannustamalla kotitalouksia te... Lue lisää...
JLow

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image