Analyysi: Sinnikäs ja le­veä­har­tei­nen mes­ta­ri­jouk­kue – Suomi on juhlinut alle 20-vuotiaiden maa­il­man­mes­ta­ruut­ta kolme kertaa kuudessa vuodessa

Suomi voitti nuorten MM-kisojen loppuotteluun lauantaina. Suomen vastustajana oli Yhdysvallat, ja ottelu päättyi Suomen 3-2-voittoon. KUVA: Pasi Mennander
Urheilu 7.1.2019 20:44
Teemu Wilenius
Teemu Wilenius.

Maailmanmestaruus on seurausta uuden sukupolven vahvasta itsetunnosta, tinkimättömästä määrätietoisuudesta ja saumattomasta yhteistyöstä.

Suomalainen häviää aina. Suomalainen päästää kiekon omaan maaliin ratkaisevalla hetkellä. Joku muu maa juhlii mestaruutta.

Ei pidä paikkansa.

Viimeistään 2010-luvulla nuoret kiekkosankarit ovat murtaneet myytin.

Suomi on juhlinut alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruutta kolme kertaa kuudessa vuodessa.

Rasmus Ristolainen ratkaisi jatkoajalla 2014, Kasper Kapanen toisti tempun 2016 ja Kaapo Kakko sinetöi nyt kultajuhlat 86 sekuntia ennen varsinaisen peliajan loppua. Onnistumiset kriittisillä hetkillä, panosten ollessa korkeimmillaan, eivät ole sattumaa. Ne ovat seurausta uuden sukupolven vahvasta itsetunnosta, tinkimättömästä määrätietoisuudesta ja saumattomasta yhteistyöstä.

Pelirohkeus on ottanut vihdoin tukevan niskalenkin häviämisen pelosta.

Laadukas juniorityö näkyy myös porrasta alempana. Suomi on pelannut neljänä vuotena peräkkäin alle 18-vuotiaiden poikien MM-finaalissa ja on tälläkin hetkellä ikäluokan hallitseva maailmanmestari.

Suomen historian viides alle 20-vuotiaiden MM-kultajoukkue oli kapteeninsa Aarne Talvitien näköinen ryhmä: riittävän vahva ja leveäharteinen.

Nuorilla Leijonilla riitti ratkaisijoita häikäisevistä häkkipäistä sihiseviin kärppiin. Tolppien välin tilkitsi turnauksen paras maalivahti, poikkihuilua vapaa-ajallaan taidokkaasti soittava Ukko-Pekka Luukkonen.

Mestariryhmä oli joukkue isolla J:llä. Yhteissuorituksen arvoa korostaa se, ettei Suomi saanut kisoihin läheskään parasta nippuaan. Kärkipelaajista Miro Heiskanen sekä Jesper Kotkaniemi tuikkivat NHL:ssä, ja Kristian Vesalainen asetti etusijalle Jokerien KHL-pelit.

Voi olla, että Vesalaista kaduttaa näin jälkikäteen.

Mestaruus tuo virkistävää vaihtelua historiankirjoihin.

Nuoret Leijonat ei ollut koskaan aikaisemmin juhlinut kultaa Pohjois-Amerikassa, saati voittanut pohjoisamerikkalaista vastustajaa finaalissa.

Päävalmentaja Jussi Ahokas oli oppinut vuodentakaisesta. Tällä kertaa Suomi ei tullut kumartelemaan ja nöyristelemään pieneen kaukaloon, vaan luotti alusta loppuun saakka omaan pelitapaansa.

Menestysreseptin pohja rakentui tilanteiden tunnistamisen ympärille. Nuoret Leijonat osasi rytmittää peliä esimerkillisesti sekä puolustaa ja hyökätä yhtenäisesti. Joukkue pystyi kontrolloimaan kiekkoa ja ylittämään keskialueen vauhdilla.

Ahokas oli oivaltanut, ettei pienessä kaukalossa ole pakko pelata nopeaa pystysuunnan lätkää. Meidän pelilläkin voi tehdä tulosta.

Peli on rehellinen, eikä tulos valehtele.

Nuoret Leijonat kasvoi mestariksi koettelemusten kautta: alkusarjan vaikeudet, puolivälierän onnekas tasoitusmaali ja sitä seurannut jatkoaikaratkaisu. Onni hymyili oikeaan aikaan, mutta loppujen lopuksi Suomi oli myös turnauksen paras joukkue.

Mestarijoukkueessa ei ollut tällä kertaa ainuttakaan Oulun alueen kasvattia. Tilanne on aikaisempiin turnauksiin nähden poikkeuksellinen.

Kärpät saa olla silti ylpeä Nuorista Leijonista, sillä kotkalainen Rasmus Kupari ja tamperelainen Aleksi Heponiemi ovat kehittyneet kovan tason pelimiehiksi seuran edustusjoukkueessa.

Nuorten Leijonien ykköspakin Henri Jokiharjun syntymäpaikan kohdalla lukee Oulu. Hänen isänsä Juha Jokiharju pelasi Kärppien divarijoukkueessa kaudet 1997–1999.

Juonikas Heponiemi iski MM-turnauksessa tehot 3+6=9 ja sijoittui pistepörssissä toiseksi. Ykkössentteri Kupari (1+4) nousi johtavaksi pelaajaksi loppua kohden.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Olikos vähän liian kärppälasien läpi katsottu, Heponiemi on Ilveksen kasvatti joka kasvoi kiekkoilijaksi Pohjois-Amerikassa ja Kupari on lahjakkuus jonka Kärpät on poiminut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luitko jutun oikeasti? Siinähän nimenomaan mainittiin, että ei ollut omia kasvatteja tällä kertaa mukana. Ja nimenomaan kuitenkin Kärpissä Kotkan Titaanien kasvatti Kupari ja Ilveksen kasvatti Heponiemi ovat nousseet miesten tasolle koviksi tekijöiksi. Sen verran saadaan krediittiä ottaa jälleen kerran Kärpillekkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:00
Limingan työllisyystilanne parantunut – kunnassa 5,1 prosenttia työttömiä, koko Pohjois-Pohjanmaalla 9,4 prosenttia
14:59
Epäilys harvinaisesta vieraasta sai muoniolaisen luontoharrastajan kulkemaan metsässä viikkoja – lopulta riistakamera tallensi kuviin mäyrän
14:44
Pääministeri Rinne painotti EU:n globaalia ilmastojohtajuutta esitellessään Suomen puheenjohtajakauden tavoitteita
14:16
Puheenjohtaja Mika Kari: Tiedusteluvalvontavaliokunnassa ei ole mystiikkaa - me valvomme, emme tiedustele
13:41
Yhdysvaltojen rajavartiolaitoksen johtajan vaihtuminen ei takaa parannusta rajalla jumissa olevien lasten elinoloihin
13:38
Suviseuralaiset jonottivat Muhoksen Matokorpeen jo ennen alueen aukeamista ­– pahimpien ruuhkahuippujen ennustetaan ajoittuvan iltoihin
13:04
Mies tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä vankeuteen – puukotti Oulussa leipäveitsellä
50
Työministeri Timo Harakka tarjoaa lempiveroaan vaihtoehdoksi, jos julkista taloutta tarvitsee vaalikauden lopulla tasapainottaa
30
Kaikkonen sai haastajan – elinkeinoministeri Katri Kulmuni hakee keskustan puheenjohtajaksi
29
Poliisi tehnyt virka-apupyynnön Luonnonvarakeskukselle Kuusamon Rautakarhusta: "Ensin selvitetään Luonnonvarakeskuksen kanssa, onko karhun auttaminen mahdollista"
26
19-vuotias sotki Rotuaarilla tussin kanssa – poliisi tutkii vahingontekona
24
Katuruokafestivaali täyttää Oulun torin kansainvälisillä mauilla – kolmannen kesän uutuudet tulevat Italiasta ja Ranskasta
23
Paloauto suistui ojaan Suviseura-alueella Muhoksella
21
Apulaisoikeusasiamies pitää kaupunginvaltuutettu Moilasen ihmisroskapuheenvuoroa "epäasiallisena, epäkunnioittavana ja loukkaavana"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

152 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image