Analyysi: Sinnikäs ja le­veä­har­tei­nen mes­ta­ri­jouk­kue – Suomi on juhlinut alle 20-vuotiaiden maa­il­man­mes­ta­ruut­ta kolme kertaa kuudessa vuodessa

Suomi voitti nuorten MM-kisojen loppuotteluun lauantaina. Suomen vastustajana oli Yhdysvallat, ja ottelu päättyi Suomen 3-2-voittoon. KUVA: Pasi Mennander
Urheilu 7.1.2019 20:44
Teemu Wilenius
Teemu Wilenius.

Maailmanmestaruus on seurausta uuden sukupolven vahvasta itsetunnosta, tinkimättömästä määrätietoisuudesta ja saumattomasta yhteistyöstä.

Suomalainen häviää aina. Suomalainen päästää kiekon omaan maaliin ratkaisevalla hetkellä. Joku muu maa juhlii mestaruutta.

Ei pidä paikkansa.

Viimeistään 2010-luvulla nuoret kiekkosankarit ovat murtaneet myytin.

Suomi on juhlinut alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruutta kolme kertaa kuudessa vuodessa.

Rasmus Ristolainen ratkaisi jatkoajalla 2014, Kasper Kapanen toisti tempun 2016 ja Kaapo Kakko sinetöi nyt kultajuhlat 86 sekuntia ennen varsinaisen peliajan loppua. Onnistumiset kriittisillä hetkillä, panosten ollessa korkeimmillaan, eivät ole sattumaa. Ne ovat seurausta uuden sukupolven vahvasta itsetunnosta, tinkimättömästä määrätietoisuudesta ja saumattomasta yhteistyöstä.

Pelirohkeus on ottanut vihdoin tukevan niskalenkin häviämisen pelosta.

Laadukas juniorityö näkyy myös porrasta alempana. Suomi on pelannut neljänä vuotena peräkkäin alle 18-vuotiaiden poikien MM-finaalissa ja on tälläkin hetkellä ikäluokan hallitseva maailmanmestari.

Suomen historian viides alle 20-vuotiaiden MM-kultajoukkue oli kapteeninsa Aarne Talvitien näköinen ryhmä: riittävän vahva ja leveäharteinen.

Nuorilla Leijonilla riitti ratkaisijoita häikäisevistä häkkipäistä sihiseviin kärppiin. Tolppien välin tilkitsi turnauksen paras maalivahti, poikkihuilua vapaa-ajallaan taidokkaasti soittava Ukko-Pekka Luukkonen.

Mestariryhmä oli joukkue isolla J:llä. Yhteissuorituksen arvoa korostaa se, ettei Suomi saanut kisoihin läheskään parasta nippuaan. Kärkipelaajista Miro Heiskanen sekä Jesper Kotkaniemi tuikkivat NHL:ssä, ja Kristian Vesalainen asetti etusijalle Jokerien KHL-pelit.

Voi olla, että Vesalaista kaduttaa näin jälkikäteen.

Mestaruus tuo virkistävää vaihtelua historiankirjoihin.

Nuoret Leijonat ei ollut koskaan aikaisemmin juhlinut kultaa Pohjois-Amerikassa, saati voittanut pohjoisamerikkalaista vastustajaa finaalissa.

Päävalmentaja Jussi Ahokas oli oppinut vuodentakaisesta. Tällä kertaa Suomi ei tullut kumartelemaan ja nöyristelemään pieneen kaukaloon, vaan luotti alusta loppuun saakka omaan pelitapaansa.

Menestysreseptin pohja rakentui tilanteiden tunnistamisen ympärille. Nuoret Leijonat osasi rytmittää peliä esimerkillisesti sekä puolustaa ja hyökätä yhtenäisesti. Joukkue pystyi kontrolloimaan kiekkoa ja ylittämään keskialueen vauhdilla.

Ahokas oli oivaltanut, ettei pienessä kaukalossa ole pakko pelata nopeaa pystysuunnan lätkää. Meidän pelilläkin voi tehdä tulosta.

Peli on rehellinen, eikä tulos valehtele.

Nuoret Leijonat kasvoi mestariksi koettelemusten kautta: alkusarjan vaikeudet, puolivälierän onnekas tasoitusmaali ja sitä seurannut jatkoaikaratkaisu. Onni hymyili oikeaan aikaan, mutta loppujen lopuksi Suomi oli myös turnauksen paras joukkue.

Mestarijoukkueessa ei ollut tällä kertaa ainuttakaan Oulun alueen kasvattia. Tilanne on aikaisempiin turnauksiin nähden poikkeuksellinen.

Kärpät saa olla silti ylpeä Nuorista Leijonista, sillä kotkalainen Rasmus Kupari ja tamperelainen Aleksi Heponiemi ovat kehittyneet kovan tason pelimiehiksi seuran edustusjoukkueessa.

Nuorten Leijonien ykköspakin Henri Jokiharjun syntymäpaikan kohdalla lukee Oulu. Hänen isänsä Juha Jokiharju pelasi Kärppien divarijoukkueessa kaudet 1997–1999.

Juonikas Heponiemi iski MM-turnauksessa tehot 3+6=9 ja sijoittui pistepörssissä toiseksi. Ykkössentteri Kupari (1+4) nousi johtavaksi pelaajaksi loppua kohden.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Olikos vähän liian kärppälasien läpi katsottu, Heponiemi on Ilveksen kasvatti joka kasvoi kiekkoilijaksi Pohjois-Amerikassa ja Kupari on lahjakkuus jonka Kärpät on poiminut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luitko jutun oikeasti? Siinähän nimenomaan mainittiin, että ei ollut omia kasvatteja tällä kertaa mukana. Ja nimenomaan kuitenkin Kärpissä Kotkan Titaanien kasvatti Kupari ja Ilveksen kasvatti Heponiemi ovat nousseet miesten tasolle koviksi tekijöiksi. Sen verran saadaan krediittiä ottaa jälleen kerran Kärpillekkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:53
Tyrnävä täydentää Murron alueen kaavaa
21:52
Oulun kaupunki esittää viisivuotiaiden varhaiskasvatuskokeiluun reilut miljoona euroa lisämäärärahaa
21:17
Tyrnävä kokeilee palkattomia vapaita
20:51
Mayn vaihtoehto kaatuneelle brexit-sopimukselle oli pelkkää hienosäätöä – brittipääministeri ei halua pidentää neuvotteluaikaa eikä toista kansanäänestystä
19:37
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
19:00
Täydellinen kuunpimennys herätti keskustelua Kuun vaikutuksesta ihmiseen – unettomuudesta ja kuuhulluudesta puhutaan, mutta tutkittua tietoa on vain vähän Tilaajille
18:34
Asukas säilytti puita hiljan lämmitetyssä leivinuunissa – kytevät puut puskivat omakotitalon täyteen savua
200
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
31
Pohjois-Suomeen annettu talven ensimmäinen pakkasvaroitus: pakkanen voi kiristyä yli 30 asteeseen – katso miten kiehuva vesi kiteytyy kylmässä
29
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
28
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
27
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
23
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
22
Intercityjunan mystisestä pamauksesta jäi jäljet junan pohjaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

170 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image