Analyysi: Sinnikäs ja le­veä­har­tei­nen mes­ta­ri­jouk­kue – Suomi on juhlinut alle 20-vuotiaiden maa­il­man­mes­ta­ruut­ta kolme kertaa kuudessa vuodessa

Suomi voitti nuorten MM-kisojen loppuotteluun lauantaina. Suomen vastustajana oli Yhdysvallat, ja ottelu päättyi Suomen 3-2-voittoon. KUVA: Pasi Mennander
Urheilu 7.1.2019 20:44
Teemu Wilenius
Teemu Wilenius.

Maailmanmestaruus on seurausta uuden sukupolven vahvasta itsetunnosta, tinkimättömästä määrätietoisuudesta ja saumattomasta yhteistyöstä.

Suomalainen häviää aina. Suomalainen päästää kiekon omaan maaliin ratkaisevalla hetkellä. Joku muu maa juhlii mestaruutta.

Ei pidä paikkansa.

Viimeistään 2010-luvulla nuoret kiekkosankarit ovat murtaneet myytin.

Suomi on juhlinut alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruutta kolme kertaa kuudessa vuodessa.

Rasmus Ristolainen ratkaisi jatkoajalla 2014, Kasper Kapanen toisti tempun 2016 ja Kaapo Kakko sinetöi nyt kultajuhlat 86 sekuntia ennen varsinaisen peliajan loppua. Onnistumiset kriittisillä hetkillä, panosten ollessa korkeimmillaan, eivät ole sattumaa. Ne ovat seurausta uuden sukupolven vahvasta itsetunnosta, tinkimättömästä määrätietoisuudesta ja saumattomasta yhteistyöstä.

Pelirohkeus on ottanut vihdoin tukevan niskalenkin häviämisen pelosta.

Laadukas juniorityö näkyy myös porrasta alempana. Suomi on pelannut neljänä vuotena peräkkäin alle 18-vuotiaiden poikien MM-finaalissa ja on tälläkin hetkellä ikäluokan hallitseva maailmanmestari.

Suomen historian viides alle 20-vuotiaiden MM-kultajoukkue oli kapteeninsa Aarne Talvitien näköinen ryhmä: riittävän vahva ja leveäharteinen.

Nuorilla Leijonilla riitti ratkaisijoita häikäisevistä häkkipäistä sihiseviin kärppiin. Tolppien välin tilkitsi turnauksen paras maalivahti, poikkihuilua vapaa-ajallaan taidokkaasti soittava Ukko-Pekka Luukkonen.

Mestariryhmä oli joukkue isolla J:llä. Yhteissuorituksen arvoa korostaa se, ettei Suomi saanut kisoihin läheskään parasta nippuaan. Kärkipelaajista Miro Heiskanen sekä Jesper Kotkaniemi tuikkivat NHL:ssä, ja Kristian Vesalainen asetti etusijalle Jokerien KHL-pelit.

Voi olla, että Vesalaista kaduttaa näin jälkikäteen.

Mestaruus tuo virkistävää vaihtelua historiankirjoihin.

Nuoret Leijonat ei ollut koskaan aikaisemmin juhlinut kultaa Pohjois-Amerikassa, saati voittanut pohjoisamerikkalaista vastustajaa finaalissa.

Päävalmentaja Jussi Ahokas oli oppinut vuodentakaisesta. Tällä kertaa Suomi ei tullut kumartelemaan ja nöyristelemään pieneen kaukaloon, vaan luotti alusta loppuun saakka omaan pelitapaansa.

Menestysreseptin pohja rakentui tilanteiden tunnistamisen ympärille. Nuoret Leijonat osasi rytmittää peliä esimerkillisesti sekä puolustaa ja hyökätä yhtenäisesti. Joukkue pystyi kontrolloimaan kiekkoa ja ylittämään keskialueen vauhdilla.

Ahokas oli oivaltanut, ettei pienessä kaukalossa ole pakko pelata nopeaa pystysuunnan lätkää. Meidän pelilläkin voi tehdä tulosta.

Peli on rehellinen, eikä tulos valehtele.

Nuoret Leijonat kasvoi mestariksi koettelemusten kautta: alkusarjan vaikeudet, puolivälierän onnekas tasoitusmaali ja sitä seurannut jatkoaikaratkaisu. Onni hymyili oikeaan aikaan, mutta loppujen lopuksi Suomi oli myös turnauksen paras joukkue.

Mestarijoukkueessa ei ollut tällä kertaa ainuttakaan Oulun alueen kasvattia. Tilanne on aikaisempiin turnauksiin nähden poikkeuksellinen.

Kärpät saa olla silti ylpeä Nuorista Leijonista, sillä kotkalainen Rasmus Kupari ja tamperelainen Aleksi Heponiemi ovat kehittyneet kovan tason pelimiehiksi seuran edustusjoukkueessa.

Nuorten Leijonien ykköspakin Henri Jokiharjun syntymäpaikan kohdalla lukee Oulu. Hänen isänsä Juha Jokiharju pelasi Kärppien divarijoukkueessa kaudet 1997–1999.

Juonikas Heponiemi iski MM-turnauksessa tehot 3+6=9 ja sijoittui pistepörssissä toiseksi. Ykkössentteri Kupari (1+4) nousi johtavaksi pelaajaksi loppua kohden.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Olikos vähän liian kärppälasien läpi katsottu, Heponiemi on Ilveksen kasvatti joka kasvoi kiekkoilijaksi Pohjois-Amerikassa ja Kupari on lahjakkuus jonka Kärpät on poiminut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luitko jutun oikeasti? Siinähän nimenomaan mainittiin, että ei ollut omia kasvatteja tällä kertaa mukana. Ja nimenomaan kuitenkin Kärpissä Kotkan Titaanien kasvatti Kupari ja Ilveksen kasvatti Heponiemi ovat nousseet miesten tasolle koviksi tekijöiksi. Sen verran saadaan krediittiä ottaa jälleen kerran Kärpillekkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

28
Kommentti: Hulevesilasku tulee, vaikka ei johtaisi vesitippaakaan ulos tontilta
21
Eläkeläiset osoittivat mieltään Pudasjärvellä pankin käteisnostojen rajoittamisesta – käteistä saa jatkossa vain neljän tunnin ajan viikossa
12
Sulamisvedet ja loska aiheuttavat ongelmia Oulun seudulla – lähetä kuva hankalista paikoista
12
Oulu toivoi paria miljoonaa seksuaalirikosten ehkäisyyn, mutta summa jäänee pienemmäksi – muut kaupungit eivät ole hakeneet yhtä isoja summia
9
Tuore laskelma väläyttää tuntuvia korotuksia työeläkemaksuihin tulevaisuudessa – Suomen eläkejärjestelmä voi kriisiytyä alhaisen syntyvyyden takia
9
Sdp:n etumatka kokoomukseen nähden kasvoi hieman
6
Sulamisvedet tulvivat kaduille viime vuotta pahemmin – yöpakkaset tuovat helpotusta loskainfernoon, mutta tekevät kaduista liukkaita

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Oulun Stora Enson tehdas onko seuraava?

121 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeiden OSTOvoimaa on korotettava

Eläkeläiset oli yksi valtavan suuri kansalaisryhmä, jota oikeistohallituksemme kohteli kaltoin. Meillä on yhtäjaksoisti ... Lue lisää...
korjaus helppoa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image