Analyysi: Seurojen ta­lous­vai­keu­det varjostavat miesten su­per­pe­sis­kau­den alkua – Oulun Lippo Pesiksen tilanne on lähes ka­ta­stro­faa­li­nen

Lippo Pesis ei ole ainoa talousongelmien kanssa painiva superpesisseura. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Urheilu 11.4.2018 19:29
Joonas Hentilä
Kirjoittaja Joonas Hentilä on Kalevan urheilutoimittaja. KUVA: Pekka Peura

Vuonna 2012 Oulun Lippo Pesis ry:n hallituksen jäsen Jari Viitasalo vakuutti Kalevan haastattelussa seuraavaa: ”Nyt kuljetaan järki kädessä ja talous edellä. Budjetti ohjaa toimintaamme.”

Konkurssiin menneen Oulun Lipon rauniolle perustettu seura oli ollut pystyssä tuolloin vajaan kahden vuoden ajan.

Vuonna 2014 Lipon puheenjohtajaksi tullut Kari Helanen sanoi ensimmäisessä lehdistötilaisuudessaan seuran taloustilanteesta Kalevan haastattelussa seuraavaa: ”Tarkoitus on mennä talous edellä, eikä alkaa hullutella.”

Keväällä 2018 tilanne on se, että Oulun Lippo Pesis ry on korviaan myöten veloissa.

Seuran johtokunnassa ovat ovet käyneet vielä aivan viime viikkoina.


Seuralla on asiakastietorekisterin mukaan tilittämättömiä veronpidätyksiä ja arvonlisäveroeriä reilut 34 000 euroa. Yhteensä maksuhäiriömerkintöjä yhdistyksellä on hieman vajaat 70 000 euroa.

Lipon entiset pelaajat hakevat palkkaturvan kautta 33 000:ta euroa. Näistä saatavista Uudenmaan ely-keskus on pannut ulosottoon reilut 9 500 euroa. Kaikkia tapauksia ei ole vielä ratkaistu.

Lipolla on ollut talven ajan porttikielto kaupungin liikuntapaikkoihin vanhojen rästien vuoksi. Summa on noin 20 000 euroa, eikä sitä ole lyhennetty tämän vuoden aikana.

Seura on aikonut kuitata velkansa ennen kauden alkua. Jos Lippo ei pysty kuittaamaan rästejään kaupungille, Raksilan kentän ovet pysyvät lukossa, eikä maailman suurimmalla pesäpallostadionilla pelata miesten pääsarjaa ensi kesänä.

Sotkamon Jymy on lainannut täksi kaudeksi Lipolle kolme nuorta pelaajaansa, joista kainuulaiset ovat velvoitettuja saamaan 3 000 euron kasvattajakorvauksen per pelaaja. 9 000 euron kokonaissummasta 6 000 erääntyy maksettavaksi toukokuussa ja 3 000 kesäkuussa.

Edellä mainittujen lisäksi kassavajetta on aiempina vuosina Kalevan tietojen mukaan paikattu puheenjohtaja Helasen pääomalainalla.


Lippo ei 
ole ainoa joukkue, jonka tulevaisuus voisi näyttää valoisammalta.

Tammikuussa verottaja haki Kouvolan Pallonlyöjiä konkurssiin. KPL selvitti ainakin toistaiseksi suurimmat vaikeutensa, mutta seuran nimi on ollut protestilistalla konkurssiuhan poistumisen jälkeenkin.

Hyvinkään Tahko on tehnyt edellisen neljän tilikauden aikana yli 600 000 euroa tappiota. Tänä talvena seuran edustusjoukkueen toiminta on siirtynyt uuden velattoman osakeyhtiön alle.

Pattijoen Urheilijoiden puheenjohtaja Harri Tuomikoski kertoi tammikuussa Raahen Seudulle, että seuran kassa oli tuolloin miinuksella. Raahessa tilanteeseen on jo totuttu, sillä seura on tanssinut talouden trapetsinarulla jo monta vuotta, mutta pysynyt pystyssä.

Myöskään kalenterivuosi 2018 ei ole taloudellisesti helppo PattU:lle, ellei Rännärin lehtereillä nähdä huomattavasti enemmän katsojia kuin aiempina kesinä. Siirtomarkkinoilta napatut Timo Kallio ja Ossi Meriläinen eivät pelaa Raahessa pelkällä talkookorvauksella.

Samaan aikaan Pesäpalloliiton sikarikerho on talven mittaan keskittynyt lajin maailmanvalloitukseen. Kenties kyseessä on viestintäkikka. Huomio on hyvä kääntää Intiaan ja Nepaliin, kun oma pesä on likaisempi kuin Gangnes sadekauden jälkeen.

Monen Superpesiksessä pelaavan joukkueen taustahenkilön tyytymättömyys liiton toimintaa kohtaan on kasvanut talven ja kevään aikana.


Pesäpalloliitto 
antoi Lipon lisenssin ehdoksi 350 000 euron kumppanimyynnin huhtikuun puoliväliin mennessä ja 50 000 euron plustuloksen kaudesta 2018. Ensimmäisestä ehdosta luovuttiin jo maaliskuussa, koska lisenssi annettiin etuajassa.

Kumppanimyynti ei yltänyt noin muikeaan lukuun, eikä sitä välttämättä olisi kerännyt edes itse Juha Junno , mutta joka tapauksessa liitto ei pitänyt ehdostaan kiinni.

Pesäpalloliitto on talven mittaan vakuuttanut, että Lipon toiminta on kaikesta huolimatta tervehtymään päin, minkä vuoksi heille on annettu superpesislisenssi. Myös Liposta vakuutetaan, että laivan suunta on kääntynyt. Se on tieto ja lupaus, jonka kanssa yleisö ja pesäpalloyhteisö saavat tulla toimeen.

Aika näyttää, miten käy.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Syksyllä Lipon likviditeetti loppui huonon menestyksen vuoksi, pelaajat sen tietää. Markkinointinimi on tehnyt ainakin 400 000 euroa sponsorisopimuksia. Se riittää Pesäpallo liitolle.
Laskemalla Kalevan luvut yhteen Lippo on kuivilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä oli Kalevassa epäasiallinen kirjoitus taas vähän ennen Superpesis kauden alkua.
Lippo sai lisenssin ensi kesäksi koska myynti toteutui etuajassa ja lisäksi 1200-1500 kausikorttia on tilattu 50 euron hintaan, mihin sen voisi maksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei, eihän Jari Viitasalo ole ollut moneen vuoteen Lippo Pesiksen johtokunnassa, vaan toimiii LippoJunioreiden puheenjohtajana! Hieman tarkkuutta kirjoitteluun nyt eletään v 2018..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Kaleva! Hienoa että tuotte näitä luettaviksi. Niin kumppanien kuin myös katsojien on hyvä tietää missä lippo pesis menee. Vaikuttaa ettei seuran johto anna oikeata kuvaa taloustilanteesta vaan kerrotaan aivan palturia. Hienoa että Kaleva tarkistaa tietoja ettei mene aivan tuulesta tempomiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelaajapalkkiot ajoi Lipon tähän tilanteeseen. Kun kausi kestää sen reilut 2kk, ei tuloja liikoja ole. Helanen teki pari kautta aivan tolkuttomia sopimuksia pelaajien kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelaajat ovat hoitaneet asiat palkkaturvan kautta ja Lippo maksaa ne kovalla korolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan Suomessa nurinkurinen tilanne, siinä missä ay-liike voi tehdä yleishyödyllisyyden nimissä bisnestä ja nostaa verottomasti osinkoja, niin urheiluseurat jotka tekee sanan varsinaisessa merkityksessä yleishyödyllistä toimintaa jotuvat verolle pienimästäkin toimesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikesta kiitos niille jotka järjestivät aikanaan sopupelejä. Asia ei unohdu ihan heti. Ja toisaalta, kyllä tuo johtaminen vaatii osaamista muutenkin, kuten Kärpillä Junno on osoittanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se varmaan kovin paljon helpota sitä rahatilannetta jos lähdetään pelaamaan avauskierros Fuengirolaan, Espanjaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi yleensäkkin maksaa pelaajille palkkaa, harrastustahan tämä on eikä mitään muuta, ei niistä kuulu maksaa palkkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lipon johtokunnassa oli jokin aika sitten kaksi yrittäjää mukana muttei ole enää. On varmaan yrittäjille tullut selväksi minkälainen pohjaton kaivo tämä kyseinen seura on. Hirveitä on nuo jutussa mainitut lukemat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tuossa eilisessä välierässäkään ollut kuin 5100 katsojaa. Alkaa oleen liian iso Kärpille jo tuo vanha jäähallikin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pesis-stadionin tilalle uusi monitoimiareena. Pesistä voi palloilla tekojääkentällä, katsomokin on valmiina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin se menee markkitaloudessa, kun on toimijat jotka ovat tottuneet "yritystukiin" kustannusrakenteissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi voi.. Miten kukaan voi uskoa, että Lippo selviää tästä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edes takavuosien pahimpana kiistakumppanin Sotkamon Jymyn kannattajana Lipon tilanne ei naurata. Ilmeisesti Ouluun ei mahdu kahden palloilusarjan huippujoukkuetta. Silloin kun Lippo oli kuumimmillaan Kärpät kynti maata

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

22.11.
Kärppien voittoputki venyi jo yhdeksään – Lukko hallitsi peliä, mutta Kärpät onnistui maalinteossa
22.11.
Kärpät otti vierasvoiton Lukosta - katso ottelukooste
22.11.
Kuvagalleria: Lumo toi iloa ja valoa marraskuiseen pimeyteen, tältä valofestivaalin teokset näyttävät
22.11.
Kaksi suomalaista mäkihypyn maailmancupin kauden avauskilpailuun – Eetu Nousiainen ja Andreas Alamommo selvittivät tiensä karsinnasta kilpailuun
22.11.
Junttilan tehoilta takasi Kärpille yhdeksännen perättäisen voiton – Rybarille kauden kolmas nollapeli
22.11.
Kalevan entinen päätoimittaja Markku Mantila palaa Vaasaan Ilkka-Pohjalaisen päätoimittajaksi – "En olisi muuten tullutkaan näihin hommiin, jos en luottaisi tulevaan"
22.11.
Kärpät tekee 0-2 maalin Lukkoa vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kaikissa tilanteissa, nyt ja tulevaisuudessa, AY-liike rakentaa Suomea paremmaksi ja toimii suomalaisten yhteiseksi hyvä... Lue lisää...
Yhdessä enemmän

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.11.

Fingerpori

23.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image