Älä laske toistoja kuntoilussa - kultainen keskitie on oikea suunta

Urheilu 31.10.2017 0:00 | Päivitetty 12.11.2017 19:24
Outi Suoranta

Haluatko olla nopeampi, tehokkaampi ja parempi? Unohda painojen päämäärätön nykimien ja toistojen alituinen laskeminen. Keskity tuntemaan vartalosi.

 

Tuettu yhden jalan kyykky. Tuhansia kyykkyjä toteuttaneen välineen myötä pystytään tehostamaan keskivartalon ja lantion yhteistyötä, jonka pohjalta hallinta kehittyy.

Ne tekee töitä, ne tekee töitä... Cheek huutaa ämyreissä kenties suorituskykyä parantavaa teesiä, ja Juho Nousiainen vain virnistää, kun kysyn, kenen laatima soittolista on. Ehkä fysiikkavalmentaja haluaa saada tehot pintaan yhtä nopeasti kuin Tiihosen ulos korvista?

- Mitään en myönnä, mutta en kielläkään.

Urheiluvalmennuskeskuksen yrittäjänä Nousiainen käy päivittäin läpi tilanteita, joissa hänen apuaan kaivataan suorituskyvyn parantamiseen. Halutaan olla nopeampia ja tehokkaampia, tehdä paremmin. Merkitsevin työ tehdään kaukana painoista opiskellen liikkumista tilanteen tai tavoitteen mukaan.

- Yksi iso tekijä kohti parempaa suorituskykyä on tunnistaa oikein vartalon asennot ja liikkeet. Saatat tehdä oikeaa liikettä mutta väärässä asennossa, jolloin teet lähinnä hallaa itsellesi.

Nousiaisella on jääkiekkotausta, mutta hän valmentaa kaikkia kuntopohjasta ja lajista riippumatta. Loukkaantumisten myötä Nousiaisen kiinnostuspiste siirtyi itse koneistoon: miten keho saadaan toimimaan paremmin, miksi kroppa jumittaa ja menee rikki? Samoja kysymyksiä olisi syytä esittää itselleen niin kuntoliikkujan kuin ammattiurheilijankin.

 

Talja. Kokeneena mailamiehenä Miska Kukkonen iskee kuvitteellisia kiekkoja maaliin. Liikerata parantaa alaraajojen ja kierteisliikkeen hallintaa, mutta todellinen harjoitteen taika tulee jarruttavassa työvaiheessa.

- Suorituskyvyn parantamisessa ei tuijoteta lihasta, vaan päinvastoin: toistojen määrä on todella vähäinen. Ei maksimivoimaa, mutta silti äärettömän raskasta, ja juuri siksi tehokasta. Syy ja seuraus -suhteet painavat enemmän kuin järjetön ja päämäärätön nykiminen.

Arjen kiireissä moni haluaa hakea maksimitehot nopeasti tai ei ehdi liikkua juuri lainkaan. Kultaiselle keskitielle on vaikea löytää, mutta juuri se on Nousiaisen mukaan oikea suunta, jos halutaan parantaa suorituskykyä ja arjessa jaksamista.

- Kuinka palkitsevaa onkaan nähdä, kun liikkuvuus parantuu pienillä liikemuutoksilla ja sillä, että oppii tunnistamaan oikeat asennot. Eräskin asiakas ei taipunut juuri lainkaan, mutta muutamilla liikeharjoitteilla notkeus kasvoi silminnähden. Onnistumisen riemu oli molemminpuolista.

Nokialla sijaitsevassa Hyve Urheiluvalmennuskeskuksessa Nousiaisen asiakkaina on yksilöiden lisäksi ryhmiä. Esimerkiksi 14-vuotiaiden kiekkojunioreiden ryhmille suorituskyvyn parantaminen on lähinnä ohjaavaa ja herättävää valmennusta.

Hyppäätkö yhdelle pallolle seisomaan? Lihasstabiliteetti ja kehonhallinta saa lähentäjien ja pakaroiden lihaksiston huutamaan hoosiannaa. Pallon päällä ei voi seisoskella aivan missä asennossa tahansa, vaan Juho Nousiainen tarkistaa pienetkin liikekulmat oikein.

Työikäiset valmennettavat ovat jo kulkeneet oman polun ennen kuin haluavat syventää tietotaitoa. Valmennusryhmissä koetaan kehittyminen nopeammin. Nousiainen kertoo, että valmennettavat haluavat tietää yhä vahvemmin, miten voisivat tehdä nykyistä enemmän, motivoitua ja tutkia.

Valmennettavat nauttivat, kun heidän suorituskykyä ja kehon toimintaa seurataan mittareilla ja saadaan ulos konkreettista datatietoa kehittymisestä.

- Fyysinen suorituskyvyn parantuminen ruokkii myös henkistä puolta, ja mahdollistaa tekemään uusia asioita. Kuntoliikkujalla se vie kohti parempaa jaksamista ruuhkavuosiin, ammattiurheilijalla haluttua mestaruutta.

MAINOS

Kommentoi

Oikeaa harjoittelua on levytanko ja rautaa..Narujen vetelyn voi jättää naisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pentti penat erikseen, esim. jääkiekossa on nykyään ihan eri meininki kuin ennen ja ukot on vain entistä vahvempia :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

74
JHL:n lakko Oulussa: Liikuntapaikkoja ja henkilöstöruokaloita suljettuna, ikäihmisten ja vammaispalvelun ruuat toimitetaan
27
Eläkeläisten nöyryytys saa loppua – taloudellinen turva on hyvän vanhuuden yksi iso tekijä Lukijalta
13
Oulu kilpailuttaa lastensuojelun toimijoita, jatkossa palveluntuottajilta edellytetään aiempaa enemmän laatua
10
Ulkomailla rötöstelevälle on lottovoitto syntyä Suomeen - Suomi ottaa lähes kaikki ulkomailla vankilatuomion saaneet vastaan, haluaisi muiden toimivan samoin
9
Tutkimus: Media kertoo yhteiskunnallisista asioista selkeästi, virkamiehillä ja poliitikoilla reilusti parannettavaa
9
Monessa kaupungissa yrittäjien avuntarjouksiin lakkopäivinä suhtaudutaan varauksella
8
Oululaisen Jukka-Pekka Metsävainion astrokuva valittiin Vatikaanin observatorion vuosikalenterin kanteen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

En ymmärrä mitä valtionvelka on. Ei siinä mitään ei nimittäin ymmärrä monikaan. Valtion velkaa ei ole tarkoituskaan maks... Lue lisää...
y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.10.

Fingerpori

22.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image