Äiteen uskomaton kultakiri

Siiri Rantanen oli ladulla taistelija, joka varmisti Suomelle Cortinan kisoissa 1956 viestijoukkueen ankkurina yllätyskullan. Kuva vuoden 1958 Lahden MM-kisoista.
Urheilu 9.2.2006 0:00
Seppo Karppinen
Ensimmäiset Italiassa pidetyt talviolympiakisat järjestettiin Cortina d´Ampezzossa 50 vuotta sitten. Kilpailut alkoivat Suomelta parhaalla mahdollisella tavalla, kun Veikko Hakulinen hiihti avauspäivänä 30 km:llä lajin historian ensimmäisen olympiakullan.

Samoissa kisoissa alkoi Suomen mäkihypyn nousu, kun Antti Hyvärinen ja Aulis Kallakorpi ottivat kaksoisvoiton. Kaikkein yllättävin kultamitali tuli naisten 3x 5 km:n viestistä, jossa sankariksi nousi ankkuri Siiri Rantanen.

Kilpailun ennakkoasetelmat olivat sellaiset, ettei Neuvostoliiton voittoa pitänyt uhata mikään. 10 km oli siihen aikaan olympiakisoissa ainoa naisten henkilökohtainen kilpailu. Siinä paras suomalainen oli Siiri Rantanen viidentenä. Kaikki viestissä hiihtäneet venäläiset olivat suomalaisten edellä osin epäonnistuneen voitelun takia.

Ensimmäisellä osuudella Neuvostoliiton olympiavoittaja Ljubov Kozyreva jätti Suomen Sirkka Polkusta 24 sekuntia. Toisella osuudella kävikin niin, että Mirja Hietamies tavoitti vastoin odotuksia Neuvostoliiton Alevtina Koltshinaa; vaihdossa eroa oli vain kuusi sekuntia.

Ankkuriosuuden puolimatkassa Rantanen oli tavoittanut itänaapurin ankkurin Radja Jeroshinan. Sen jälkeen hiihtäjät kamppailivat vierekkäisillä laduilla viimeisen kilometrin loppunousuun saakka. Siinä Rantanen iski ratkaisun. Jeroshina jäi hetkessä ja tuli alppi-ilman uuvuttamana peräti 27 sekuntia Rantasen perässä maaliin.

"Huoltoporukka alkoi hoputtaa, että koeta jättää, koeta ratkaista. Siinä mie onnistuin."

"Eihän siihen voittoon itekkään uskottu. Valmentaja Veli Saarinenkin arveli, että te tytöt häviätte ainakin pari minuuttia. Päätimme kuitenkin näyttää, kun saimme sukset pelaamaan. Tuli siinä lopussa hyvä mieli, kun huonompi parempansa voitti" Siiri Rantanen muistaa 50 vuoden takaiset tunnelmat.

Siiri Rantasesta tuli sanavalmiina urheilijana ja peräänantamattomana taistelijana naisurheilun perikuva ja kansan suosikki. Äitee-nimityksen hän sai kilpasiskoiltaan.

"Minulla oli kaksi poikaa ja tytöt alkoivat leireillä puhutella minua äiteeksi."

Harjoitusolot olivat 1950-luvulla aivan toisenlaiset kuin nykyään. Töissä käytiin ja harjoiteltiin, kun ehdittiin. Siiri Rantanen teki kovaa verhoojan työtä.

"Veli Saarinen lähetti syksyllä kirjeen, miten pitää harjoitella, mutta ne oli miesten ohjeet. Onneksi älysin itse niitä itselleni soveltaa. Valmennusapu oli vähäistä eikä me tytöt kunnon tukeakaan saatu taloudellisesta tuesta puhumattakaan.

Äitee Rantanen huolehti myös perheestään. Cortinasta hän lähetti radiohaastattelussa aviomiehelleen terveisiä: elä Kalle niistä pyykeistä huolehi, pesen kun tulen kottiin."

Rantanen saavutti maastohiihdossa vuosina 1952-62 mitalin kaikissa olympia- ja MM-kilpailuissa. Hän jatkaa edelleen innolla liikuntaharrastustaan yli 80 vuoden iästään huolimatta. Tänä talvena hiihtokilometrejä on kertynyt jo 600.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

13:23
Päivän kotoiluvinkki: Puhdista kahvinkeitin marttojen ohjeilla
13:19
Ajokeli on paikoin erittäin huono Lapissa, puu kaatui talon päälle Kemijärvellä, Oulussa normaali kevättalven sää
13:13
Eduskunta hyväksyi ravintoloiden sulkemisen – pääministeri Marin tunnusti yritysten lisätukitoimien tarpeen
12:49
Toimittajamme seurasi tapahtumapaikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, tarkastukset sujuivat ripeästi – "Hyvävointisen näköistä väkeä maskit päässä"
11:41
Uusimaa on nyt eristetty muusta Suomesta – tältä tiesuluilla näytti yöaikaan
11:38
Suomen rajat sulkeutuivat äkillisesti – operaatioon osallistuvat kertovat, millaista on valvoa Suomen ja Ruotsin rajaa Torniossa
11:28
Aamuyhdeksään mennessä yli 120 käännytetty ja yksi sakko annettu – Uudenmaan rajojen valvonta on täydessä käynnissä
104
Presidentti Niinistö moittii Ilta-Sanomissa kovin sanoin kansalaisia, jotka eivät tottele koronaohjeita: "Minä en sellaista halua ollenkaan hyväksyä"
68
"Maailma ei palaa ennalleen", sanoo EU-komissaari Jutta Urpilainen – Eurooppa on komissaarin mukaan nyt joukkue, jolla on sama maali
48
Krabista Ouluun palaavat matkustajat joutuvat tarkkaan syyniin –  "Kukaan ei saa lähteä kentältä tai myöhemmin muualta Oulusta julkisilla liikennevälineillä"
42
Toimittajamme seurasi tapahtumapaikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, tarkastukset sujuivat ripeästi – "Hyvävointisen näköistä väkeä maskit päässä"
33
Mies kaahasi järjetöntä ylinopeutta Oulun Pohjantiellä, ylitystä liki sata kilometriä tunnissa – myös lukuisat rattijuopot työllistivät poliisia
30
Pohjois-Pohjanmaalla viisi uutta varmistettua tartuntaa – yksi henkilö tehohoidossa Oulussa
27
Halla-aho: Maahanmuuttajista apu maatilojen työvoimapulaan – "Sopivat kuin nyrkki naamaan"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Lapissa ja Koillismaalla luoteistuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ruohikkopalojen vaara on suuri maan etelä- ja länsiosassa sekä Etelä-Savon maakunnassa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maatilalle töihin

Aina nämä työnvieroksujat jotain keksii. Kaupungissa ei voi tietenkään myöskään töissä käydä kun tiet pölisee ja on auto... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image