3000 juok­sijaa hikoilee viikonloppuna Oulangan kan­sal­­lis­­puis­ton vael­­lus­­rei­­til­lä NUTS Kar­hun­kier­rok­sel­la

Juumasta lähtee NUTS:in 34 kilometrin kisamatka. Arkistokuva viime vuodelta. KUVA: Jani V‰is‰nen
Urheilu 24.5.2019 10:21
Petri Markkanen

Tuhannet polkujuoksijat lähtevät tänään puoliltapäivin kiertämään kilometri toisensa perään Karhunkierroksen mahtavia maisemia, kun NUTS Karhunkierros starttaa käyntiin.

Suositulla vaellusreitillä juostava ultrajuoksukilpailu koostuu neljästä eri matkasta. Lyhin kilpamatka on 34 kilometriä, pisin taas 166 kilometriä.

Seitsemättä kertaa järjestettävä NUTS Karhunkierros on myyty loppuun ja osallistujia on lähdössä yhteensä 3000. Yleisölle tapahtuman seuraaminen on ilmaista.

Kansainvälisyys tulee olemaan tänäkin vuonna iso asia, sillä polkuja tallataan kaikkiaan 18 eri kansallisuuden voimin.

Matkoilla on mukana monta lajin kotimaan kärkinimeä, kuten Henri Ansio, Antti Itkonen ja Saara Päätalo. Myös vasta viime kaudella lajin pariin menestyksekkäästi siirtynyt Oona Hilkamo on mukana juoksemassa.

MAINOS

Kommentoi

Yhtään roskaa ei jää juoksijoiden jäljiltä, sillä roskaaminen (tai muu epäurheilijamainen käytös) johtaa kilpailijan hylkäämiseen ja myös reittimerkinnät kerätään pois. Edes huoltopisteillä ei käytetä kertakäyttömukeja, vaan jokaisen täytyy kantaa oma muki mukanaan. Juoksureitit seuraavat kiinteitä vaellusreittejä, eli metsän puolelle ei mennä missään vaihessa, eikä eläimiä häiritä. Polkujuoksijat ovat hyvin fiksua ja luontoa kunnioittavaa porukkaa. Ainoa häiriö on parin päivän aikana kuuluva iloinen puheensorina ja kisakeskuksen musiikki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotenkin epäilen, että niitä energian geelipusseja löytyy sitten pilvin pimein, eikä niitä kaikkia siivouspartio löydä. Tämä on vain epäilys, ei tieto. Ovat sen verran heikkokuntoisia, etteivät jaksa roskia maaliin tuoda. Pölöhö kisa näin tähän vuodenaikaan. Talvella voisivat jollain kelkkareitillä juosta jolkuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä on taas luontoarvot kohdallaan ja juuri lintujen pesintäaikaan tuollainen älytön tempaus luonnon tuhoamiseksi.
Kyllä on taas maasto ja aluskasvillisuus kovilla, kun tuollainen lauma rymyää luonnossa turhan takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Karhunkierroksella on vuosittain 200 tuhatta kävijää. Ihanko oikeasti nämä 3000 kävelijää / juoksijaa (1,5% kävijöistä) "tuhoavat luonnon"?

Ihan samoja polkuja he kulkevat, ei siellä missään umpimetsässä rämmitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

He ovatkin kävijöitä jotka toimivat luonnonehdoilla ja tuntevat luonnon. Nämä 3000 turhan kuluttajaa eivät ole tuolla luontoa ihailemassa, vaan sotkemassa ja tuhoamassa luontoa, sekä häiritsemässä luonnon rauhaa.
Se sotku minkä jälkeensä jättävät on aivan jotain muuta, kuin mitä oikeat vaeltajat tekevät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ihan ammattieräoppaana ja polkujuoksuharrastajana voin sanoa: A) Ihan tarpeettoman paljon tulee nähtyä eri kansallispuistojen leiryitymis- ym. paikoilla roskia, joita ns. perinteiset retkeilijät ja vaeltajat eivät jaksa kantaa pois. Polkujuoksutapahtumassa on sentään sanktio roskaamisesta – kuten myös polulta poikkeamisesta ja oikomisesta. B) Kuten yllä mainittiinkin, niin valtaosa polkujuoksijoista todella fiksua porukkaa, joka kerää jopa toiselta vahingossa pudonneet roskat. C) Polkujuoksijat ympäri maata harrastavat suurimman osan ajastaan juoksua itsenäisesti eri reiteillä ja moni harrastaa ohessa ploggingia eli plocka upp joggingia, jossa ideana on samalla keräillä pois muiden luontoon jättämiä roskia. Eli kyllä tuntevat luonnon hyvin, harrastavat nimenomaan luontoliikuntaa ja ihailevat samalla luontoa. Kuka sen voi määrittää, millä kilometrivauhdilla luonnosta voi nauttia? Summa summarum: Katson kuuluvani sekä "oikeiden vaeltajien" viiteryhmään ihan jo ammattini puolesta että polkujuoksijoihin. Minusta roskaaminen ei riipu siitä kumpaan näistä ryhmistä kuuluu. Luontoa roskaavat idiootit ja roskansa (sekä jopa muiden roskat) siivoaa fiksut kansallispuistojen ja muun luonnon kävijät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liikuntahan on turhaa? Olen Kuusamossa seurannut lintujen bongauskisaa-siinä sitä kaahataan autolla pitkin pitäjää. Luontoarvot ja huoli ilmastosta on varmaankin kohdallaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös Karhunkierros ole tarkoitettu vaellusreitiksi ja luonnon tarkkailuun. Juoksukilpailut juoksuradalle. Luonto on herkässä vaiheessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No voi hyvänen aika! Etkö juuri muuta valittamista keksinyt? Tsemppiä osallistujille ja kevyitä kilometrejä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinä kommentteinesi tulit valittamaan, sillä ei todellakaan Karhunkierros ole tarkoitettu tuollaiseen pelleilyyn.
Toivottavasti menee tuokin pellesirkus mahdollisimman huonosti kaikilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina meistä löytyy mielensapahoittajia tehtiinpä niin tai näin. Jos se alue kuluu liikaa, niin eiköhän Metsähallitus kiellä käytön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ne sen kieltäisi, kun se on tarkoitettu vaeltamiseen, muttei kilpajuoksuun.
Liikaa tuokin tapahtuma häiritsee luonnon rauhaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kilpajuoksun luonnon rasituksestahan minä kirjoitinkin vai oliko ilmaus jotenkin epäselvä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et kirjoittanut, vaan kulumisesta ja soramaasto voi kulua ilman haittaa, mutta kaikki muu luonnonhäirintä on pahasta tuossa hölmöilyssä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:55
Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari uusista tiedusteluvaltuuksista: "Kestää aikansa ennen kuin kone käy kaikilla sylintereillä"
11:46
Jo yksi aktiivinen murtaja tai rikollisporukka voi kääntää asuntomurtojen määrän kasvuun – "Rajat ylittävä rikollisuus on suuri haaste", poliisi muistuttaa
11:00
Kahdeksan Kalevan yleisöarvijoijaa liikkuu Oulun juhlaviikoilla
11:00
Pihlajalinna aloittaa yt-neuvottelut – vähennyksiä tehdään 380 henkilötyövuoden verran
10:51
Kolme oululaismiestä kuuli syytteet teloitustyyliin tehdystä murhasta – Soramontulla surmatun ruumis löydettiin vasta kuukausien kuluttua
10:32
Oulu kasvaa keskimäärin 1 000 asukkaalla vuodessa – enemmistö poismuuttaneista voisi harkita palaavansa Ouluun
10:09
Rovaniemeläiselle mönkijäkaksikolle kultaa maailman suurimmassa Off Road -kilpailussa
22
Kaupunkiviljely siirtyy kohti Oulun keskustaa: Palstoja saatetaan jopa lakkauttaa, kun taas viljelylaatikot ovat täynnä vuodesta toiseen
19
Lipolta lipsahti piste Pöytyälle – voitto irtosi vasta kotiutuslyöntikilpailussa
17
Pohjantien remonttisumaan tulossa helpotusta: Alennettuja nopeusrajoituksia puretaan kesän aikana, siltatyömaa vaikuttaa liikenteeseen vasta syksyllä
16
Suomen muuttovoitto pieneni viime vuonna – maahanmuutto väheni ja maastamuutto kasvoi
13
Rinteen hallitus tekee paluun 1970-luvulle Lukijalta
12
Puolustusministeri Kaikkonen väläyttää 2-3 kuukauden kansalaispalvelusta – Päätökset kuitenkin jäämässä seuraavalle hallitukselle
8
Oulu kasvaa keskimäärin 1 000 asukkaalla vuodessa – enemmistö poismuuttaneista voisi harkita palaavansa Ouluun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntiin sekä seuraaviin Pohjois-Pohjanmaan kuntiin: Pudasjärvi,
Taivalkoski ja Kuusamo ja seuraaviin Lapin kuntiin: Posio, Kemi, Keminmaa ja Ylitornio. 
Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen,
Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan
maakunnan länsiosassa.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

onnea kaaharit nyt se on tullut

EVVK. Jos tavoitan hitaamman, menen ohi. Jos nopeampi tavoittaa minut, päästän edelle. Ei ongelmaa. Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image