Tv-ko­lum­ni: It­se­iro­ni­nen Com­mu­ni­ty-ko­me­dia nauraa meille kai­kil­le

Community on ensivilkaisulla tavanomainen 2010-luvun vaihteen komediasarja.

Suomessa myös nimellä Paluu pulpettiin esitetty sarja vetää pian maton katsojan jalkojen alta parhaalla mahdollisella tavalla. Lopputulos on mielestäni yksi parhaista komediasarjoista koskaan.

Kuusi omalla tavallaan vinksahtanutta ja epäonnistunutta ihmistä perustaa lukupiirin community collegessa. Hahmot ovat eri-ikäisiä ja erilaisista taustoista, mutta lopulta joukko ystävystyy.

Sarja on jäänyt harmittavan vähälle huomiolle Suomessa, mutta vihdoin kaikki kuusi kautta ovat saatavilla Netflixillä.

Toisen tason sarjaan tuo draama kulisseissa

Sarjan edetessä lisääntyvät metavitsit televisiosta ja populaarikulttuurista. Itseironisen huumorin kohteena ovat itse sarja, myös me katsojat. Sarjan pohjavire on niin sydämellinen, etteivät absurdit tilanteet koulun värikuulasodasta vaihtoehtoisiin aikalinjoihin tunnu päälle liimatuilta.

Pääosakuusikon lisäksi loistavia ovat sivuhahmot ylidramaattisesta dekaanista sekopäiseen espanjanopettajaan. Hahmot ovat epätäydellisiä ja itsekkäitäkin, mutta tuntuvat siksi aidoilta. Jokaiselle on samaistuttavaa.

Toisen tason sarjaan tuo draama kulisseissa. Vain yksi esimerkki on se, kun isojen riitojen päätteeksi sarjan luoja Dan Harmon heivattiin ulos kolmannen kauden jälkeen. Neljättä kautta kutsutaan fanien keskuudessa kaasuvuotovuodeksi, koska se tuntuu olevan muuhun sarjaan verrattuna kuin toiselta planeetalta.

Intohimoisista faneista huolimatta lopetusuhka häämötti jokaisen kauden lopussa. NBC näytti sarjalle viimein ovea viidennen kauden jälkeen, vaikka Harmon oli palannut puikkoihin palauttamaan Communityn entiseen loistoonsa.

Sisäpiirivitsiksi nousi hokema "kuusi kautta ja elokuva", ja kuudes kausi saatiinkin verkkoversiona Yahoo!:lla vuonna 2015.

Viiden vuoden aikana huhut elokuvasta eivät ole laantuneet, ja nyt ne ovat kiihtyneet entisestään. Niin paljon paukkuja striimausoikeudet ostanut Netflix on laittanut sarjan promoamiseen.