Tuttu tarina tuodaan 2020-lu­vul­le – An­na-Lee­na Här­kö­sen Hä­rän­tap­po­asees­ta tv-sar­ja

Uuden Häräntappoaseen näyttelijöitä: Romeo Lahti (vas.), Tuure Taskinen, Petra Lumioksa, Sulo Laukkanen, Elsa Brotherus, Oskari Sipola, Ofelia Hanttu, Noa Lange, Carola Hakola, Oona Haapaniemi ja Rebekka Baer.
Uuden Häräntappoaseen näyttelijöitä: Romeo Lahti (vas.), Tuure Taskinen, Petra Lumioksa, Sulo Laukkanen, Elsa Brotherus, Oskari Sipola, Ofelia Hanttu, Noa Lange, Carola Hakola, Oona Haapaniemi ja Rebekka Baer.
Kuva: Arttu Kokkonen

Anna-Leena Härkönen oli vasta 17-vuotias opiskelija Kempeleen lukiossa, kun hänen esikoisteoksensa Häräntappoase julkaistiin. Vuonna 1984 ilmestyneestä romaanista on nyt valmisteilla tv-sarja, jossa tuttu tarina nuorten elämästä tuodaan nykyhetkeen. Härösen kirjasta tehtiin Ylelle viisiosainen tv-sarja jo vuonna 1989.

Sarjan kuvaukset alkavat heinäkuussa Tampereella ja se saa ensi-iltansa Elisa Viihteessä keväällä 2021. Käsikirjoittajina ovat HasBeen-sarjan luoja Oskari Sipola sekä aiemmin Putousta käsikirjoittanut Oona Haapaniemi. Häräntappoaseen ohjaa aiemmin mainoksia, lyhytelokuvia ja musiikkivideoita ohjannut Petra Lumioksa.

Sarjan tähtinä nähdään joukko 16–19-vuotiaita näyttelijöitä, jotka valikoituivat lähes kahdensadan hakijan joukosta: Rebekka Baer, Elsa Brotherus, Carola Hakola, Ofelia Hanttu, Romeo Lahti, Noa Lange, Sulo Laukkanen ja Tuure Taskinen.

Klassikkoteos käsittelee nuoruuteen liittyviä kipukohtia rohkealla otteella. Sipola haluaa peilata ajatonta nuoruusteemaa 2020-luvun näkökulmasta.

– Uusi tulkinta Anna-Leena Härkösen klassikkoteoksesta tuo tutun tarinan nykyhetkeen ja tarkastelee sen teemoja z-sukupolven linssin kautta. Tyhjenevä maaseutu ja langattomien verkkojen yhdistämä maailma tarjoavat taustakankaan kysymyksille itsenäisyydestä, kasvamisesta, rakkaudesta, seksistä ja sukupuolista, jotka kaikki kohtaavat murrosiän kurimuksissa, Sipola kommentoi Elisa Viihteen tiedotteessa.

Härkönen hämmästyi kuullessaan uudesta sarjasta.

– Yllätyin kuullessani, että esikoisromaanistani suunnitellaan sarjaa. Kirjan ilmestymisestä on yli 30 vuotta, ja siitä oli tehty tv-sarja jo 90-luvulla. Alkuun epäröin, mutta kun minut on pienin askelin totutettu muutoksiin, olen innoissani, Härkönen kertoo.

Hänen mukaansa Häräntappoaseesta on kuitenkin mahdollista tehdä uusi, raikas versio, jossa tarinan perusasetelma pysyy samana: kahden nuoren ihmisen rakkaus ja itsensä etsiminen tässä maailmassa.