Tut­ki­mus: Met­sä­ko­ne­yh­tiö Ponsse on Suomen mai­neik­kain yritys – ko­ro­na­krii­sis­sä vä­hit­täis­kaup­pa ja elin­tar­vi­ke­ala pa­ran­si­vat mai­net­taan

Metsäkonevalmistaja Ponsse pärjäsi taas mainetutkimuksessa.
Metsäkonevalmistaja Ponsse pärjäsi taas mainetutkimuksessa.
Kuva: Vesa Joensuu

Vieremäläinen metsäkoneyhtiö Ponsse jatkaa kolmatta vuotta peräkkäin Suomen maineikkaimpana yrityksenä, selviää Luottamus&Maine-tutkimuksesta. Toiseksi sijoittui peliyhtiö Supercell ja kärkikolmikon uudeksi tulokkaaksi kiilasi Fazer. Viime vuonna kolmospaikalla oli Kone.

Tiedotteen mukaan huomionarvoista on, että kymmenen maineikkaimman yrityksen joukossa on aiempaa enemmän vähittäiskaupan ja elintarvikealan yrityksiä. Niiden kerrotaan onnistuneen parhaiten vastaamaan koronatilanteeseen ja jopa ylittämään odotukset.

– Kysymys ei ole tässä tilanteessa mistään mainetempusta, vaan absoluuttisesta suorituskyvystä, joka yrityksistä tiukan paikan tullen löytyi. Jos tarjonnasta olisi ollut pulaa tai kaupoista olisi tullut koronalinkoja, niin tilanne olisi varmasti erilainen. Nyt tavaraa riitti ja kaupoissa asioiminen koettiin turvalliseksi, sanoo T-Median kehitysjohtaja Riku Ruokolahti tiedotteessa.

Suurimman nousun mainepisteissä teki kolmanneksi kivunnut Fazer. K-ryhmä ja Ikea nousivat kärkikymmenikköön nyt ensimmäistä kertaa. S-ryhmä palasi Suomen maineikkaimpien yritysten listalle vuoden tauon jälkeen. Aiemmin kymmenen kärjessä ollut Lidl ei mahtunut enää tänä vuonna maineikkaimpien yritysten listalle.

Tiedotteen mukaan huonomaineisten listalle paluun tekivät vähittäiskaupoista Stockmann, Kärkkäinen ja H&M. Huonomaineisten listalta löytyvät myös muun muassa hoivayritykset Attendo ja Esperi Care sekä kaivosyhtiö Terrafame.

Finanssialan organisaatioista Nordea ja Danske Bank puolestaan onnistuivat nostamaan itsensä pois kymmenen huonomaineisimman yrityksen listalta.