Reportaasi: Maail­man vaa­ral­li­sin vessa, ren­gas­rik­ko­ja ja odot­ta­ma­ton il­ma­len­to – hyppää kyytiin ja lähde ko­ke­maan, mil­lais­ta on ajaa läs­ki­pyö­räl­lä Kor­va­tun­tu­ril­le

Jääkiekko: Kärp­pien huip­pu­vi­rei­nen ve­nä­läis­vah­ti kertoo, kuka hän oikein on

Mainos: Kaleva Median ja­ka­ja­na saat vai­kut­taa omaan työ­mää­rää­si ja tienaat sen mu­kai­ses­ti. Klikkaa tästä täyt­tä­mään työ­ha­ke­mus.

Kolumni

Tuleen tui­jot­ta­va kansa

-

Puolitoista miljoonaa vuotta on kulunut siitä, kun esi-isämme oppivat hallitsemaan tulta ja myöhemmin sytyttämään sen itse. Nämä taidot ovat olleet ihmisen evoluutiossa merkittäviä, jopa ratkaisevia edistysaskelia.

Tuli on pitänyt esi-isämme lämpimänä, kypsentänyt ravinnon, mahdollistanut pimeällä toimimisen, pitänyt villieläimet loitolla ja koonnut heimolaiset yhteen.

Tulen äärellä ihminen on kehittynyt sellaiseksi kuin me olemme nyt.

Vaikka nykyihmiselle tuli on enemmän tunnelmantuoja ja elämys kuin elinehto, jotain hyvin alkukantaista se meissä herättää. Tiedäthän sen ihmeellisen hetken nuotiolla tai takkatulen ääressä, kun silmiä ei tahdo saada irti hypnoottisesti kiemurtelevista liekeistä. Sen rauhoittavan tunteen, kun tulen rätinä tyhjentää mielen ja laskee sykkeen.

Tulen aistiärsykkeiden vaikutuksista ihmisiin on tehty jopa tieteellisiä tutkimuksia. Niidenkin valossa tulen äärellä oleskelulla on selkeitä stressiä lievittäviä ja verenpainetta laskevia vaikutuksia.

Ei siis ihme, että vielä vuonna 2021 ihminen hakeutuu edelleen mielellään tulen äärelle. Tulipaikat ovat tärkeitä arjen pakopaikkoja, jotka ylläpitävät samalla urbaanin ihmisen luontosuhdetta.

Kaikkien yhteisessä käytössä olevat nuotiopaikat, kodat ja laavut ovat tuottamaansa hyvinvointiin nähden edullisia ja pitkäikäisiä investointeja ja niitä soisi löytyvän Oulun seudun lähiluonnosta enemmänkin.

Tänä syksynä tähän toiveeseen on vastattu. Esimerkiksi Hiukkavaaraan ja Metsokankaalle ollaan saamassa uudet nuotiopaikat osallistavan budjetoinnin tiimoilta marras-joulukuussa. Kaakkurin liikuntamaassa ensisavut päästi juuri ilmoille uusi kotalaavu ja tämän lehden sivulla 17 kerromme Liminganlahden luontokeskuksen uudesta pyörivästä laavusta.

Uusi verraton tulipaikkoihin liittyvä oululainen innovaatio oli myös viime viikolla Forum24:n uutisoima Hietasaaren halkoautomaatti. Juttu kiinnosti ja kirvoitti valtaisan, positiivisen palauteryöpyn.

Toivottavasti halkoautomaatteja nähdään tulevaisuudessa tulipaikoilla laajemminkin, sillä mikä onkaan retkeilijälle tympeämpi yllätys kuin puuttuvat polttopuut.