Tukes va­roit­taa hui­ja­reis­ta, jotka väit­tä­vät te­ke­vän­sä säh­kö­tar­kas­tuk­sia vi­ras­ton mää­räyk­ses­tä – hui­jauk­sis­ta il­moi­tet­tu Oulun seu­dul­la

Kunto- ja saneeraustarkastuksia on kaupiteltu ovelta ovelle erityisesti pientaloalueilla, joissa on vanhoja rakennuksia.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes kertoo saaneensa tietoa tapauksista, joissa sähkötarkastuksia on markkinoitu vilpillisin keinoin ikäihmisille. Tukesin ylitarkastaja Ville Huurinaisen mukaan sähkötarkastushuijauksista on tullut hiljattain tietoa Oulun seudulta.

Oulun alueella ilmoitetussa tapauksessa mieshenkilö oli yrittänyt päästä tekemään sähkötarkastusta omakotitaloon ja väittänyt olevansa Tukesin asialla. Tarkastajiksi tekeytynyt mies oli väittänyt, että vanhoihin taloihin pitää tehdä sähkötarkastuksia Tukesin määräyksestä, mutta asukas ei ollut mennyt lankaan, vaan ottanut virastoon yhteyttä.

Tukes korostaa tiedotteessaan, ettei sillä ole tällaista toimintaa ja tapauksista kannattaa ilmoittaa virastolle. Virasto kertoo saaneensa myös aiemmin ilmoituksia, että vanhojen talojen kuntotarkastuksia on yritetty päästä tekemään aggressiivisesti.

Kunto- ja saneeraustarkastuksia on kaupiteltu ovelta ovelle erityisesti pientaloalueilla, joissa on vanhoja rakennuksia.

Sähkösaneerauksia on kaupiteltu myös antamalla virheellistä tietoa säädöksistä.

– Tukesin tietoon tulleissa tapauksissa on markkinoitu sähkösaneerauksia esittämällä virheellistä tietoa vanhojen asennusten laittomuudesta. Sähkötöitä on sitten myyty asiakkaalle näiden "laittomuuksien" korjaamiseen, Huurinainen kertoo.

Virasto kehottaa kiinteistöjen omistajia sekä esimerkiksi rivitaloyhtiöitä valppauteen kuntotarkastuksina markkinoitujen palveluiden kanssa. Tukes pitää yllä rekisteriä valtuutetuista tarkastajista ja kuntotarkastuksiin erikoistuneista urakoitsijoista, joilla on oikeudet tarkastustöiden tekemiseen.