Tositarinoita talvisodasta

Talvisodan henki syntyi jo läh­tö­tun­nel­mis­sa

Jussi Pietikäinen oli hyvillään, kun pääsi talvisodasta kotitöihin esimiehen virheen ansiosta.
Tositarinoita talvisodasta 9.1.2010 0:01
Liisa Lehto-Peippo
Jussi (Juho) Pietikäinen, 96, ehti jo ajatella, miksei miestä huolita muiden mukaan, kun kutsua ylimääräisiin harjoituksiin ei tullut. "Tunsin, että olisi pitänyt päästä sinne, missä muutkin ovat, vaikka en sotahullu olekaan. Itsenäisyyspäivänä 1939 kortti viimein tuli."

Yleisöä oli kerääntynyt paljon Haapajärven asemalle lähtöpäivänä.

"Junaa Iisalmen suunnasta odoteltaessa Viljami Niinikoski piti isänmaallisen lähtöpuheen. Kun juna saapui, yleisö viritti virren Jumala ompi linnamme. Virren sanojen vielä kaikuessa juna lähti Ouluun, jossa komppaniat laitettiin kuntoon jatkamaan matkaa kohti Kemijärveä."

"Sanoisin, jos pystyisin, kuinka vaikuttava hetki Haapajärven asemalla oli. Syntyiköhän se kuuluisa talvisodan henki jo siellä asemalla?" on Pietikäinen kysynyt itseltään.

Kemijärveltä matka jatkui autoilla kohti Pelkosenniemeä, jota Puna-armeija oli saamassa haltuunsa. "Paikat olivat polttovalmiina ja miinoitetut."

Pietikäinen oli niin lähellä rintamaa, että konekiväärin papatus kuului.

Talvisodan ajan Pietikäinen oli konepistoolimiehenä Sallan rintamalla. Hän muun muassa kuului 15 miehen partioryhmään, jossa kaksi konepistoolimiestä teki vuorollaan päivän partioretkiä jalkaisin ja suksilla. "Monet kerrat tuli kipakat lähdöt, ettemme jääneet luotien omaksi."

"Onnisti. Yhtään ei kaatunut 15 miehen ryhmästä", Pietikäinen toteaa.

Sodan päätyttyä ja kotiutusta odottaessaan Pietikäinen sai huomata joutuneensa komppanian kirjuriksi. "Se harmitti kovasti, koska toimistohenkilökunta pääsisi siviiliin vasta viimeksi. Kotona odottivat kylvötyöt."

Pietikäinen päätti olla rohkea ja laittaa omatkin paperinsa vetämään.

"Komppanianpäällikkö allekirjoitti paperit huomaamattaan. Sain litterat. Päällikkö kirosi ja uhkasi ensin, ettei päästäisi minua lähtemään, mutta pyörsi sanansa."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Kemi, Keminmaa ja Tornio.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Olet varmaan kateellinen, jos joku on osannut ymmärtää elämän syvimmän olemuksen. Katkeroituminen johtuu usein siitä pel... Lue lisää...
taivaanrannan sijoit...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image