LIIKENNE: Poliisi py­säyt­ti yli 200 ki­lo­met­riä tun­nis­sa ajaneen kul­jet­ta­jan Li­min­gas­sa

MAASTOPALOT: Py­hä­jär­ven maas­to­pa­lo saatiin sam­mu­tet­tua – paloa epäil­lään ihmisen ai­heut­ta­mak­si

Tilaajille

Tokion päi­vä­kir­ja: To­kios­ta äk­ki­läh­tö Kar­ja­sil­lan kirk­koon

Tokion päiväkirjassa valotetaan sitä, miten olympialaiset saadaan vietyä läpi tiukkojen koronarajoitusten keskellä.

Kalevan urheilutoimittaja Kai Nevala on paikan päällä Tokion olympialaisissa koko kisojen ajan. Miltä poikkeusajan olympialaiset näyttävät kisoissa työskentelevän toimittajan silmin? Tokion päiväkirjassa käydään läpi arkisia havaintoja tiukkojen rajoitusten keskellä.

Sunnuntai 25.7.

Taksi toi, taksi vei

Tänään ei ollut aikaa turhaan vatulointiin, sillä tyttären rippijuhlia ei passannut missata. Siksi turvauduin mediabussien sijasta erityiseen kisojen sisäiseen taksipalveluun, jossa pirssi pitää tilata etukäteen ja se maksetaan isäntien jakamilla vouchereilla. Matka-aikaa voimisteluareenalle säästyi melkein tunti suuntaansa, mutta miinuksena oli tietenkin kahden kupongin menettäminen. Niitä on enää jäljellä 12 ja kuplassa pitäisi pysyä vielä puolitoista viikkoa.

Vouchereista huolimatta takapenkiltä pääsi kurkistamaan tokiolaisen taksin hintatasoon. Aloitustaksa näytti olevan 420 jeniä eli noin kolme euroa. Kahdeksan kilometrin matka kesti noin 20 minuuttia ja hinnaksi tuli 3300 jeniä eli rapiat 25 euroa.

Äkkiä Karjasillan kirkkoon

Pääsin hotellille taksin ansiosta ajoissa ja ehdin tehdä työt lähes valmiiksi ennen kuin piti lähteä Karjasillan kirkkoon. Teknologia eli se kuuluisa nykytekniikka on niin ihmeellistä, että istuin seurakunnan striimin kautta kuin kirkon takaosassa seuraamassa konfirmaatiota. Sen jälkeen rupattelin kodin pihamaalla vieraiden kanssa videoyhteyden avulla. Oulussa oli oikein nätti juhlasää.

7500 kilometriä on nykyään käsitteenä hyvin venyvä.

Jos vuoden 1964 Tokion kisavieraalle olisi kerrottu, miten 57 vuotta myöhemmin pystyy toimimaan, olisi hän katsonut puhujaan oudosti.