Oulun oikeustalo: Oulun uuden oi­keus­ta­lon ves­sas­ta kuu­lu­nut ku­mah­dus johti siihen, että kaikki wc-ti­lat pitää tar­kis­taa

Sosiaalinen media: Jaakko ja Niina Polon pa­ri­suh­de­huu­mo­ri kerää jopa mil­joo­nia näyt­tö­ker­to­ja Ins­ta­gra­mis­sa

Jääkiekko: Kärpät on noussut maan joh­ta­vak­si maa­li­vah­ti­kas­vat­ta­mok­si Roope Kois­ti­sen an­sios­ta

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Toimiva sote

Mitä kuntalainen ja veronmaksaja odottaa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelulta? Todennäköisin vastaus on: saada apua silloin kun sitä tarvitsee.

Meidän, alan ammattilaisten tehtävä on järjestää se saataville tehokkaasti ja mielellään ennakoiden.

Kuulimme valtuustossa Oulun terveysjohtajaa terveydenhuollon kustannuksista ja kysyin omalääkärijärjestelmään palaamisesta. Oulun tarvevakioidut terveydenhuollon kustannukset ovat nousseet Suomen kuudesta suuresta kaupungista toiseksi kalleimmaksi. Terveysjohtajan vastaus oli, että mallin ottaminen käyttöön vaatisi 50 uuden lääkärin palkkaamista.

Perusterveydenhuollossa tuttu potilas ja tuttu hoitava henkilö ovat tärkeä yhtälö. Jokainen kuntalainen ei kuitenkaan tarvitse nimettyä lääkäriä, mutta silloin, kun ihmisellä alkaa olla uhka pitkäaikaissairauksiin tai elämänhallinnan ongelmia, asiakas kannattaa ohjata itselleen nimetyn hoitohenkilöstön ja/tai sosiaalisen tuen ohjaukseen.

On raskasta ja aikaa vievää selittää samoja asioita jatkuvasti eri henkilöille. Huomio pitää saada sosiaalisten ja terveysongelmien ratkaisemiseen mahdollisimman pitkälle ennakoiden.

Myös potilastietojärjestelmien tulee tukea tätä onnistumista. Hyvinvointijohtajaltamme toivoin, että hän ehdottaisi hyvinvointialueen uuteen potilastietojärjestelmään näkymää, johon päivitetään potilaan viimeaikainen ja tärkeä aiempi sairaushistoria sekä lääkitys, allergiat ja huomioitavat riskitekijät, tuen tarve ja asumismuoto.

Lisäksi toiveenani oli saada tietoihin tapahtumakuvaus ja tavoite tulossa olevaa käyntiä varten, mieluiten niin että potilas voi ne itse täyttää ennen vastaanottoa, jolloin lääkärikäynnillä päästään suoraan asiaan ja ongelmien ratkaisuun.


Työrauha ja työhyvinvointi sote-alojen työntekijöille tulee turvata. Henkilöstön tulee pääosin tehdä koulutustaan vastaavaa työtä. Työnjako ammattilaisten kesken tulee järjestää sujuvaksi. Työhyvinvointi tulee hyvin johdetusta ja organisoidusta työstä, jonka tulokset ovat sitä tekevälle ammattilaisille näkyviä. Sote-ala ja pelastustoimi ovat edelleen useille meistä kutsumustyötä, jota kannattaa johtamisella vaalia.


Saija Hyvönen,

työterveyshuollon erikoislääkäri,

väitöstutkija,

kaupunginvaltuutettu (ps.)