Tervareitti

Ru­non­lau­la­jien muistolaatta Viskaaliin

Tervareitti 4.9.2018 12:22
Tervareitti

Marianne Ollikainen

Viskaalin lähiruokatorin yhteydessä perjantaina paljastettiin Arhippa Perttusen runonlaulajasuvun kunniaksi muistolaatta.

Perimätiedon mukaan Vienankarjalassa vaikuttanut Kalevan suuri runonlaulajasuku on lähtöisin Muhoksen Viskaalista, joka aikaisemmin tunnettiin molemmin puoli jokea Perttulan kylänä.

Paikallishistoriaan perehtynyt Raimo Ranta kertoi yleisölle, että vahvaan perimätietoon perustuen tiedetään, että Oulunsuun kylän Perttu Yrjänänpojan Perttusen (1530-1611) jälkeläinen olisi runonlaulaja Arhippa Perttunen.

Nykyisin alue tunnetaan Laitasaaren Viskaalin, Pikkaralan ja Lapinkankaan nimisinä alueina.

Ensimmäinen Perttulan nimellä oleva talo Laitasaaressa oli Perttu Yrjänän pojan Tuomas Pertunpojan perustama Perttula. Talo näkyy verotettavana vuonna 1621.

Myöhemmin tila jakautui kahdeksi. Vanhin Laitasaaren Perttula oli alkujaan Mikko Henrikin pojan perustama Mikkola, joka näkyy verotettavana uudistilana vuodesta 1562.

Kalevalaisten runonlaulajien sukujen alkuperää selvitellessä on tullut esille seikkoja, jotka kytkevät runonlauluperinteen Perttulan kylään.

Kansanrunouden kerääjä ja tutkija August Borenius jututti Vienassa vuosina 1872 ja 1879 Arhipan poikaa Miihkali Perttusta. Miihkalin kertoman mukaan kantaisä olisi tullut Vienaan neljä – viisi sukupolvea sitten Oulujoen varrella olevasta Perttulan kylästä.

Miihkali Perttunen on täsmentänyt tietoa siten, että hänen sukunsa kantaisä karkasi rajan taakse Muhosjoelta.

Raimo Ranta kävi puheessaan läpi runonlaulajien sukututkimusta ja totesi, että Vienan Perttusen alkuperästä kiistellään.

Suvun alkuperää on selvitetty isälinjaisten DNA-tutkimusten avulla, jotka eivät ole perimätietoa kumonneet tai vahvistaneet.

Nykyisin Viskaalina tunnettu tila on puolestaan Oulujokilaakson vanhimpia tiloja, joka sai nimensä Oulun läänin maaviskaali Olof Wallinilta. Hän hallitsi tilaa vuosina 1807-1860.

Muistolaattaa oli paljastamassa Oulujoki-seuran puheenjohtaja Jouko Arvola ja Perttusten suvun edustajana Pirjo Karhula Pikkaralasta.

Kampanja opastaa niittyjen hoitoon

Proagria ja Oulun maa- ja kotitalousnaisten Oulun seudun BiotalousLeader -kiertue sekä Niittyheinä ja kissankello -kampanja olivat myös mukana Viskaalin lähiruokatorilla.

Infopisteessä yleisö pääsi tunnistamaan niittykasveja.

Tarjolla oli myös hyödyllistä tietoa siitä, mikä niittykasvi on hyvän maan merkki ja mikä on ei-toivottu vieraskasvi.

Lähiruokatorilla oli tarjolla Viskaalin kaupan tuotteiden lisäksi, Pulla-Pirtin, Kasvishovin, Mimmin Maidon ja Yrttiajan tuotteita.

 

Artikkeli Runonlaulajien muistolaatta Viskaaliin julkaistiin alunperin Tervareitti-lehden verkkosivuilla.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

9:36
Syyttäjä vaatii toimittajalle vähintään 15 päiväsakkoa oululaisen kaupunginvaltuutetun kunnian loukkaamisesta – asiaa käsitellään Oulun käräjäoikeudessa
8:57
Erdoğan esitti vaalitilaisuuksissaan terroristin videokuvaa – Uuden-Seelannin ulkoministeri matkustaa Turkkiin selvittämään asiaa
8:43
SY:n kysely: Yli puolet olisi valmiita sopimaan sunnuntaityökorvauksista paikallisesti
8:00
Eläkeläiset osoittivat mieltään Pudasjärvellä pankin käteisnostojen rajoittamisesta – käteistä saa jatkossa vain neljän tunnin ajan viikossa
7:42
Sdp:n etumatka kokoomukseen nähden kasvoi hieman
7:35
Uudessa-Seelannissa uusi terrori-iskuun liittyvä pidätys – nainen jakoi vihaviestin Facebook-sivuillaan
7:00
Naiset muoteissaan vuonna 1968 – ruotsalaissarjan nautinnollisinta katsottavaa on ajankuva miljöineen
43
Eläkeläiset osoittivat mieltään Pudasjärvellä pankin käteisnostojen rajoittamisesta – käteistä saa jatkossa vain neljän tunnin ajan viikossa
39
Kommentti: Hulevesilasku tulee, vaikka ei johtaisi vesitippaakaan ulos tontilta
13
Sulamisvedet ja loska aiheuttavat ongelmia Oulun seudulla – lähetä kuva hankalista paikoista
12
Oulu toivoi paria miljoonaa seksuaalirikosten ehkäisyyn, mutta summa jäänee pienemmäksi – muut kaupungit eivät ole hakeneet yhtä isoja summia
11
Tuore laskelma väläyttää tuntuvia korotuksia työeläkemaksuihin tulevaisuudessa – Suomen eläkejärjestelmä voi kriisiytyä alhaisen syntyvyyden takia
11
Sdp:n etumatka kokoomukseen nähden kasvoi hieman
7
Sulamisvedet tulvivat kaduille viime vuotta pahemmin – yöpakkaset tuovat helpotusta loskainfernoon, mutta tekevät kaduista liukkaita

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Oulun Stora Enson tehdas onko seuraava?

125 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeiden OSTOvoimaa on korotettava

Eläkeläiset oli yksi valtavan suuri kansalaisryhmä, jota oikeistohallituksemme kohteli kaltoin. Meillä on yhtäjaksoisti ... Lue lisää...
korjaus helppoa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image