Tervareitti

Ru­non­lau­la­jien muistolaatta Viskaaliin

Tervareitti 4.9.2018 12:22
Tervareitti

Marianne Ollikainen

Viskaalin lähiruokatorin yhteydessä perjantaina paljastettiin Arhippa Perttusen runonlaulajasuvun kunniaksi muistolaatta.

Perimätiedon mukaan Vienankarjalassa vaikuttanut Kalevan suuri runonlaulajasuku on lähtöisin Muhoksen Viskaalista, joka aikaisemmin tunnettiin molemmin puoli jokea Perttulan kylänä.

Paikallishistoriaan perehtynyt Raimo Ranta kertoi yleisölle, että vahvaan perimätietoon perustuen tiedetään, että Oulunsuun kylän Perttu Yrjänänpojan Perttusen (1530-1611) jälkeläinen olisi runonlaulaja Arhippa Perttunen.

Nykyisin alue tunnetaan Laitasaaren Viskaalin, Pikkaralan ja Lapinkankaan nimisinä alueina.

Ensimmäinen Perttulan nimellä oleva talo Laitasaaressa oli Perttu Yrjänän pojan Tuomas Pertunpojan perustama Perttula. Talo näkyy verotettavana vuonna 1621.

Myöhemmin tila jakautui kahdeksi. Vanhin Laitasaaren Perttula oli alkujaan Mikko Henrikin pojan perustama Mikkola, joka näkyy verotettavana uudistilana vuodesta 1562.

Kalevalaisten runonlaulajien sukujen alkuperää selvitellessä on tullut esille seikkoja, jotka kytkevät runonlauluperinteen Perttulan kylään.

Kansanrunouden kerääjä ja tutkija August Borenius jututti Vienassa vuosina 1872 ja 1879 Arhipan poikaa Miihkali Perttusta. Miihkalin kertoman mukaan kantaisä olisi tullut Vienaan neljä – viisi sukupolvea sitten Oulujoen varrella olevasta Perttulan kylästä.

Miihkali Perttunen on täsmentänyt tietoa siten, että hänen sukunsa kantaisä karkasi rajan taakse Muhosjoelta.

Raimo Ranta kävi puheessaan läpi runonlaulajien sukututkimusta ja totesi, että Vienan Perttusen alkuperästä kiistellään.

Suvun alkuperää on selvitetty isälinjaisten DNA-tutkimusten avulla, jotka eivät ole perimätietoa kumonneet tai vahvistaneet.

Nykyisin Viskaalina tunnettu tila on puolestaan Oulujokilaakson vanhimpia tiloja, joka sai nimensä Oulun läänin maaviskaali Olof Wallinilta. Hän hallitsi tilaa vuosina 1807-1860.

Muistolaattaa oli paljastamassa Oulujoki-seuran puheenjohtaja Jouko Arvola ja Perttusten suvun edustajana Pirjo Karhula Pikkaralasta.

Kampanja opastaa niittyjen hoitoon

Proagria ja Oulun maa- ja kotitalousnaisten Oulun seudun BiotalousLeader -kiertue sekä Niittyheinä ja kissankello -kampanja olivat myös mukana Viskaalin lähiruokatorilla.

Infopisteessä yleisö pääsi tunnistamaan niittykasveja.

Tarjolla oli myös hyödyllistä tietoa siitä, mikä niittykasvi on hyvän maan merkki ja mikä on ei-toivottu vieraskasvi.

Lähiruokatorilla oli tarjolla Viskaalin kaupan tuotteiden lisäksi, Pulla-Pirtin, Kasvishovin, Mimmin Maidon ja Yrttiajan tuotteita.

 

Artikkeli Runonlaulajien muistolaatta Viskaaliin julkaistiin alunperin Tervareitti-lehden verkkosivuilla.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

11:54
Piippuun tippunut harakanpoikanen aiheutti pelastustehtävän Kaakkurissa – nuoret linnunpoikaset ovat arvaamattomia, pelastuslaitokselta huomautetaan
11:29
Britannia ja Ruotsi sopivat ilmapuolustuksen yhteistyöstä – Suomeenkin ehdolla olevat Gripen- ja Eurofighter-hävittäjät nostettiin kumppanuuden esimerkeiksi
11:07
Esperi Care kertoo tehneensä isoja muutoksia talven kohun jälkeen – hoitajaliiton mukaan laatu vanhusten hoivakodeissa on parantunut vain viranomaisten huomautuksesta
10:53
Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä koko ensi viikon – valvonta kohdistuu muun muassa ajo- ja lepoaikojen noudattamiseen
10:43
Nyt apu ehtii vesille entistä nopeammin: Oulu-Koillismaan pelastuslaitos otti käyttöön vesijetin
10:40
Sorsapoikue joutui pinteeseen Ranualla – pelastuslaitos auttoi poikaset ulos lietealtaasta
10:34
Kotimaisesta viljasta on tulossa keskimääräinen sato – Vuodet eivät ole veljeksiä, sillä vuosi sitten pelättiin jopa leipäpulaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image