Pää­tö­ta­voit­teet ovat kun­nian­hi­moi­sia

Tervareitti 30.4.2018 14:32
Tervareitti

Marianne Ollikainen

Hiippakunnallisilla ympäristöpäivillä Rokualla keskiviikkona keskusteltiin ajankohtaisista luontoaiheista ja hiilineutraali-kuntien yhteistyöstä seurakuntien kanssa.

Suomen ympäristökeskuksen tutkija Hannu Savolainen myönsi, että Hinku-tavoitteet ovat paikallisesti ajatellen kunnianhimoiset. Tavoitteena on saada 80 prosentin päästövähennys vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta laskettuna.

Käytännössä tämä koskee kaikkea toimintaa kunnan rajojen sisällä. Mukana ovat sähkönkäyttö, lämmitys yleisesti, liikenne, maatalous ja jätehuolto.

– Aikataulu on muissa EU-maissa paljon hitaampi. Moni maa tavoittelee vain 20 prosentin vähennystä vuoteen 2020 mennessä, 40 prosentin vähennystä vuoteen 2030 mennessä ja 80-95 prosentin vähennystä vasta 2050 mennessä vuoden 1990 tasosta, kertoi Savolainen.

Hän muistutti kuulijoitaan, että Hinku-hankkeessa on kuitenkin saavutettu jo selkeitä tuloksia. Vuosina 2007-2015 mukana olevat kunnat ovat pystyneet 29 % päästövähennykseen.

Savolaisen mielestä tavoite voidaan saavuttaa, koska tekniikka tavoitteiden saavuttamiseksi on jo olemassa.

Olennaista on myös se, että päätöksenteko pysyy koko ajan kunnassa. Hinku-kunnille tehdään tiekartta toimista, joilla 80 prosentin päästövähennys voitaisiin saavuttaa. Kunnat saavat itse tutustua tiekarttaan ja säätää sitä kuntakohtaisesti toimivaan suuntaan.

Savolaisen mielestä monet toimenpiteet ovat vielä liian kalliita, mutta seuraavan kymmenen vuoden aikana esimerkiksi aurinkosähkön talteenotto kehittyy paljon. Nykyisinkin aurinkovoimalalla voi saada 10 prosentin vuosituoton, joten siitä on tullut taloudellisessa mielessä kannattava ratkaisu.

Lue lisää maanantain 30.4. Tervareitistä.

 

Artikkeli Päätötavoitteet ovat kunnianhimoisia julkaistiin alunperin Tervareitti-lehden verkkosivuilla.

MAINOS

Kommentoi

Jaa säästöjä, no virrat kiinni kuin myös lämmitys. Istutaan toimistolla niin lähekkäin että varmasti lämpenee tunnelma pakkasellakin. Ja wc-paperi tulee käyttää molemmin puolin ... Säästöä tulee varmasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

95
Talliosakkeiden kauppa käy kiivaana Oulussa, ostajat teettävät tiloihin parvia, vessoja ja toimistotilaa – "Kaikki menee jo ennakkomarkkinoinnissa"
79
Puolustusvoimat järjesti kunnon show'n Heinäpäässä – todentuntuinen tykkituli paukkui ja jytisi, katso kuvat
52
Aika on ajanut tillilihasta ohi, rössypotusta kiistellään ja puuro on kestosuosikki – maksutonta kouluruokaa on syytä juhlia, mutta Oulussa sitä päätyy satoja kiloja päivässä biojätteeksi
23
Sisäministeri Mykkänen ei lämpene sinisten idealle poliisiopiskelijoiden tukemisesta - käyttäisi rahat lähiöpoliiseihin
22
Linnanmaan Baanan ensimmäinen vaihe avattiin liikenteelle
20
Kommentti: Urheilijan epäonnistuminen on systeemin vika
18
Nettiopas avuksi sorsastajalle: jätä nämä yksitoista vesilintua rauhaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta iltapäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Kemi, Keminmaa ja Tornio.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Oletpa melkoinen sanaseppo,johan kirjoittamisellakin voisit tienata :) Minä niin samaistun sinuun,en päivääkään ole kaiv... Lue lisää...
ahvenkahven

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image