Kaavoitus: Vä­li­ky­län ja Ruskon teol­li­suus­aluei­den väliin suun­ni­tel­laan uutta työ­paik­ka-aluet­ta

Sää: Ke­vät­tal­ven nätit päivät jat­ku­vat Oulun seu­dul­la, kes­ki­viik­ko­na voi tulla lisää lunta

Luitko jo tämän: Oulun ke­hu­tul­la tont­ti­po­li­tii­kal­la on kään­tö­puo­len­sa – Ve­ron­mak­sa­jien rahoja on myös tuh­lat­tu, arvioi apu­lais­pro­fes­so­ri

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Pääkirjoitus
Tilaajille

Teol­li­suu­den palk­ka­so­vul­la on ki­vu­lias ta­ka­pot­ku, ja lie­vi­tys­tä odo­te­taan taas val­tiol­ta

Teollisuuden päänavaus poisti työmarkkinaneuvottelujen pullonkorkin. Kuohujuoman arvoinen sopu aiheuttaa kuitenkin myös päänsärkyä. Kuntien ja hyvinvointialueiden palkkoihin tuleva hyvityspomppu maksaa arviolta satoja miljoonia veroeuroja.

Viime sunnuntai oli hyvä päivä suomalaisilla työmarkkinoilla: teollisuuteen saatiin palkkaneuvottelujen toivottu päänavaus, kun työntekijöiden Teollisuusliitto ja työnantajien Teknologiateollisuus puristivat sovun uudesta työehtosopimuksesta.

Teknologiateollisuuden palkankorotuksissa näkyy koville kierroksille kirinyt inflaatio: kaksivuotinen sopimus tuo 400 euron kertaerä mukaan lukien keskimäärin seitsemän prosentin korotukset.

Kemianteollisuus seurasi perässä. Sopu syntyi hieman alemmilla taulukkokorotuksilla mutta suuremmalla 800 euron kertaerällä.

Seuraavaksi odotetaan auto- ja kuljetusalan sekä kaupan alan neuvottelujen tuloksia. Lakko uhkaa Prismoja ja Citymarketeja tämän viikon torstaina.

Vaikka aloilla on kipukohtansa, ja esimerkiksi kauppa kuuluu naisvaltaisiin matalapalkka-aloihin, korotukset tuskin nousevat merkittävästi yli teollisuuden linjan.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.