Ruoka

Yllätä äiti runsaalla aamiaisella – kiireetön aamiainen aloittaa äitienpäivän mukavasti

Uunissa komeasti kohoava pannukakku saa suolaiset täytteet. KUVA: Elina Ylitervo
Ruoka 12.5.2018 15:40
Elina Ylitervo

Dutch babyn eli hollantilaisen pannukakun taikina syntyy helposti parilla tehosekoittimen surauksella. Taikinan turpoamisen aikana kannattaa esilämmittää pannu uunissa, jotta pannukakku kohoaa kunnolla ja reunoista tulee rapeat. Jos kotoa ei löydy valurautapannua, käytä tavallista uuninkestävää pannua.

Helpot köyhät ritarit tarjoillaan raikkaan sitruuna-ranskankerman ja tuoreiden marjojen kanssa. Täytteeksi sopivat myös perinteiset kermavaahto ja hillo. Paistetut leivät pyöräytetään kaneli-sokeriseoksessa, josta tulee ihanan rouskuva pinta.

Herkullinen smoothiekulho syntyy hetkessä, kunhan muistaa pakastaa banaanin jo edellisenä iltana. Kohmeiset banaanipalat ja mansikat antavat smoothielle samettisen, jäätelömäisen koostumuksen. Jätä rakenne niin paksuksi, että koristeet eivät uppoa smoothien sekaan.

Dutch baby

neljälle

3 isoa huoneenlämpöistä kananmunaa
1 ½ dl huoneenlämpöistä täysmaitoa
1 ½ dl vehnäjauhoja
1/4 tl suolaa
mustapippuria
4 rkl voita

Päälle:

150 g graavilohta
1 avokado
100 g ranskankermaa
tilliä

Kuumenna uuni 200 asteeseen ja laita halkaisijaltaan noin 27 cm kokoinen, uuninkestävä valurautapannu uuniin lämpiämään.

Laita kananmunat, maito, vehnäjauhot, suola ja rouhittu mustapippuri blenderiin tai monitoimikoneeseen. Pyöräytä 10 sekunnin ajan, kaavi taikina reunoilta pohjalle ja pyöräytä vielä toiset 10 sekuntia. Taikina saa jäädä juoksevaksi. Anna taikinan turvota 20 minuuttia.

Ota valurautapannu uunista ja kuumenna liedellä. Sulata voi pannulla ja ota pannu pois liedeltä. Kaada taikina pannulle ja laita uuniin. Paista 18–20 minuuttia, kunnes pannukakku on kullanruskea ja kohonnut. Kohoamisen pitäisi alkaa muutaman minuutin kuluttua.

Nosta pannukakku uunista. Anna jäähtyä hetki ja täytä graavilohella, avokadosiivuilla, ranskankermalla sekä tillillä.

Vinkki: kokeile täytteeksi paistettua munaa, pekonia ja sieniä.

 

Herkullinen smoothiekulho syntyy vain muutamasta raaka-aineesta. KUVA: Elina Ylitervo

Mansikka-smoothiekulho

kahdelle

2 banaania
300 g pakastemansikoita
3 dl kookos-mantelimaitoa

Koristeluun:
mansikkaa
banaania
kookoshiutaleita
syötäviä orvokkeja

Kuori ja viipaloi banaanit, laita pussiin ja pakasta yön yli. Kaada tehosekoittimeen kookos-mantelimaito sekä banaani ja mansikat. Pyöräytä sileäksi.

Jaa smoothie annoskulhoihin ja koristele mansikka- ja banaanisiivuilla, kookoshiutaleilla sekä syötävillä orvokeilla. Tarjoile heti.



Sitruunaskonssit

10 kpl
4 dl vehnäjauhoja
2 ½ rkl sokeria
1 tl leivinjauhetta
¼ tl ruokasoodaa
½ tl suolaa
2 rkl unikonsiemeniä
1 sitruuna
75 g voita
1 ½ dl piimää
1 dl maitoa

Sitruunaskonssit saavat hauskat pilkkunsa unikonsiemenistä. KUVA: Elina Ylitervo

Tarjoiluun:
mascarpone- tai tuorejuustoa
lemoncurdia tai hilloa

Mittaa kuivat aineet kulhoon. Pese sitruuna hyvin, raasta kuori ja lisää taikinaan. Nypi pieniksi kuutioiksi leikattu voi sekaan. Lisää piimä ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Älä vaivaa liikaa.

Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile läpimitaltaan noin 17 cm kiekoksi. Leikkaa kiekko kymmeneen osaan.

Siirrä skonssit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja sivele maidolla. Paista 225 asteisessa uunissa 12–14 minuuttia, kunnes skonssit ovat kauniin värisiä. Tarjoile heti mascarponejuuston ja lemoncurdin kanssa.



Köyhät ritarit

neljälle

1 dl maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2 munaa
ripaus suolaa
1 rkl kanelia
¾ dl sokeria
4 siivua vehnäpaahtoleipää
voita paistamiseen

Sitruuna-ranskankerma:

½ sitruuna
1 ½ dl ranskankermaa
1 rkl tomusokeria

Lisäksi:
tuoreita marjoja

Vatkaa maidon sekaan vehnäjauhot. Lisää munat ja suola, vispaa tasaiseksi taikinaksi. Kasta leipäsiivut taikinaan molemmilta puolilta. Leipä saa imeä itseensä taikinaa.

Paista siivut voissa pannulla keskilämmöllä kauniin kullanruskeiksi molemmilta puolilta. Sekoita kaneli ja sokeri toisiinsa ja pyöräytä paistetut siivut seoksessa.

Raasta puolikkaan sitruunan kuori ja sekoita kuoriraaste ranskankermaan. Mausta tomusokerilla. Tarjoa leivät sitruuna-ranskankerman sekä tuoreiden marjojen kanssa.

Vinkki: Sitruuna-ranskankerman voi korvata tavallisella kermavaahdolla.

Tomusokerilla ja sitruunalla maustettu ranskankerma on ihanan raikas täyte köyhille ritareille. KUVA: Elina Ylitervo
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

101
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
57
Joka kymmenes työtön aktivoitui, kun aktiivimalli leikkasi etuutta, kertoo Kela
47
Ruotsissa sytytetty tuleen kymmeniä autoja - pääministeriltä kovasanainen tuomio
39
Nuorten maailmantuska voi synnyttää uuden luonnonsuojelubuumin: "Ilmastonmuutos on vaarallisempi kuin ydinsota"
29
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia
28
Uusi taksilaki voi tuoda ongelmia koulutakseihin – harvaan asutuilla alueilla kela-kyytien ajo saattaa houkutella yrittäjää enemmän
26
Uusi pienpanimotuotteisiin erikoistunut pub avataan Rotuaarille perjantaina – Mallaskellari haluaa laajentaa Oulun oluttarjontaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millainen auto pitäisi laittaa ettet olisi kateellinen?

Vaurauden esittelyn sijaan, varakas voi arvostaa omaa ja lähimmäistensä terveyttä niin paljon, että ostaa ison kalliin ... Lue lisää...
Motoman

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image