Ruoka

Voissa paistettu tuore kala on herkkujen ykkönen – kokeile klassista ranskalaista ka­lan­val­mis­tus­ta­paa

Simpukkapasta on nopea ruoka, jonka teet näppärästi pienistä pakastesimpukoista. Tuoreita venussimpukoita ei löydy vielä joka kaupasta, mutta käytä ihmeessä niitä, mikäli sellaisia onnistut käsiisi saamaan.
Ruoka 15.4.2018 19:09
Nanna Rintala

Kevään kunniaksi kannattaa kokeilla kalaa uudella reseptillä. Hauen ja mateen paras sesonki alkaa olla ohitettu, joten nyt käännetään pikkuhiljaa katse kuhan, siian ja ahvenen suuntaan.

Tuoreen kalan ohella kannattaa hyödyntää myös pakasteita. Hanki pienet sydänsimpukat yksinkertaista, mutta herkullista pastaa varten pakasteesta. Arkinen kalakeitto valmistuu nopeasti valmiista pakastekuutioista. Kirkas kalakeitto innostaa aivan uudella tavalla, kun sen makupalettia lähdetään muodostamaan sitruunaruohon, inkiväärin ja korianterin avulla. 

Voissa paistettu tuore kala on herkkujen ykkönen. Filee kannattaa upottaa ennen paistoa kymmenenprosenttiseen suolaliemeen vartista kahteen tuntiin kalan koosta riippuen. Tämä ravintolakokkien kikka tuo varsinkin valkoiseen kalaan maun lisäksi myös rakennetta. Mikäli pidät kalaa kauemmin suolaliemessä, riittää 7-prosenttinen liemi. Rasvaisemmalle kalalle kuten lohelle riittää pintasuolaus.

Paistetun kuhan seuraksi sopii mainiosti helppotekoinen pinaatti-avokadopesto.

Kevään ruokapöytään tuo myös klassinen ranskalainen kalanvalmistustapa, en papillote, mikä tarkoittaa kalan ja lisukkeiden valmistamista tiukasti suljetussa leivinpaperikäärössä. Kala ja kevätvihannekset kypsyvät siinä nopeasti ja terveellisesti. Halutessasi voit lisätä nyyttiin lusikallisen voita tai valkoviiniä, mutta jo kalan ja vihannesten omat aromit tuoksuvat houkuttelevasti ruokailijan nenään pakettia avatessa.

Sydänsimpukkaspagetti

Kahdelle

1 pala paahtoleipää

3 valkosipulinkynttä

2 rkl oliiviöljyä

1 dl hienonnettua lehtipersiljaa

1 sitruunan raastettu kuori

suolaa ja mustapippuria maun mukaan

140 g spagettia

300 g kuorellisia venussimpukoita (pakaste)

150 g miniluumutomaatteja

1 dl kuivaa valkoviiniä tai kasvislientä

½ sitruunan mehu

Leikkaa mielellään hiukan kuivahtanut paahtoleipä pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna kaksi valkosipulinkynttä. Kuumenna paistinpannulla 1 rkl oliiviöljyä ja lisää siihen valkosipuli ja leipäkuutiot. Paista rapeiksi kohtuullisella lämmöllä. Lisää lehtipersiljaa ja sitruunan kuori. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja laita sivuun odottamaan.

Laita pasta runsaaseen, kiehuvaan ja suolalla maustettuun veteen ja kypsennä napakaksi. Säästä 2 dl pastan keitinvettä.

Huuhtele ja valuta pakastetut simpukat.

Pastan kiehuessa kuullota viimeistä hienonnettua valkosipulia hetki ruokalusikallisessa öljyä kasarin pohjalla. Puolita tomaatit. Lisää valkoviini (tai kasvisliemi), kuumenna ja lisää simpukat ja tomaatit. Peitä kannella ja anna höyrystyä 2–3 minuuttia, kunnes simpukat avautuvat. Heitä pois avautumattomat simpukat.

Sekoita simpukoihin valutettu spagetti, sitruunamehu ja leipämuruseos sekä tarvittaessa pieni määrä kerrallaan pastan keitinvettä, mikäli pasta vaikuttaa kuivalta. Tarkista suola ja pippuri. Tarjoile heti.

Kevään pirtein kalakeitto

Kirkas kalakeitto koukuttaa aasialaisella makumaailmalla. Kun chili ripotellaan vasta valmiin keiton pinnalle, maistuu keitto aremmillekin chilinsyöjille.

Neljälle

1l vettä

1 sitruunaruohon varsi

1 peukalonpään kokoinen pala inkivääriä

2 porkkanaa

2 isoa perunaa

300 g kukkakaalia

1 tl suolaa

6 kokonaista valkopippuria

2 kevätsipulia

1 rkl kalakastiketta

300 g pakastekalakuutioita (esim. lohi ja sei)

1 rkl hienonnettua tuoretta korianteria

1 punainen chili

Laita vesi kiehumaan. Leikkaa sitruunaruoho kahdeksi pätkäksi ja nuiji rakennetta hiukan rikki vapauttaaksesi aromit. Kuori inkivääri ja leikkaa siivuiksi. Lisää molemmat aineet kiehuvaan veteen.

Lisää seuraavaksi kuoritut, viipaloidut porkkanat, suupaloiksi lohkotut perunat ja kukkakaalin kukinnot, kalakastike, teelusikallinen suolaa ja valkopippurit. Hienonna kevätsipulin valkoiset osat ja lisää nekin keittoon. Anna kiehua hiljaa noin 10 minuuttia.

Kun kasvikset ovat vielä hiukan kovia, lisää pinnalle jäiset pakastekalakuutiot ja anna kypsyä kannen alla 3–4 minuuttia.

Lisää valmiiseen keittoon vielä tuore korianteri, pilkottu chili ja pilkotut kevätsipulin vihreät varret.

Paistettua kuhaa ja pinaatti-avokadopestoa

Neljälle

2 dl suolaa

2 l vettä

4 noin 200 g kalafilettä (kuhaa, siikaa tai ahventa)

1 avokado

65 g babypinaattia

2 dl tuoretta lehtipersiljaa

1 valkosipulinkynsi

2/3 dl saksanpähkinöitä rouhittuna

½ dl öljyä

2 rkl sitruunanmehua

½ tl suolaa

¼ tl mustapippuria

4 rkl öljyä

4 rkl voita paistamiseen

Valmista etukäteen 10-prosenttinen suolaliemi kiehauttamalla 2 dl suolaa ja 2 litraa vettä. Jäähdytä kylmäksi ja laita kalafileet maustumaan puoleksi tunniksi suolaliemeen.

Halkaise avokado, poista kivi ja lusikoi hedelmäliha tehosekoittimeen tai korkeaan astiaan missä voit käyttää sauvasekoitinta. Lisää mukaan pinaatti, lehtipersilja, valkosipulinkynsi, pähkinät, öljy ja sitruunamehu, suola ja pippuri ja anna käydä tasaiseksi massaksi.

Kuumenna n. 1 rkl öljyä ja 1 rkl voita/paistettava filee ja paista fileet uumalla pannulla n. 2 min. per puoli. Rouhi pinnalle vielä hiukan mustapippuria.

Tarjoa pinaatti-avokadopeston ja keitettyjen perunoiden tai muusin kera.

Kokonaisena voissa paistettu kalafile on herkku, joka ei paljon suolaa ja sitruunamehua kummempaa seuraa kaipaa. Pinaatti-avokadopeston se ottaa kuitenkin kylkeensä mielellään.

Lohta ja kevätvihanneksia paperikäärössä

Neljälle

noin 200 g lohta syöjää kohden

suolaa

mustapippuria

500 g parsaa

400 g pieniä porkkanoita

2 kevätsipulinvartta

12 retiisiä

ruukku ruohosipulia

sitruunalohkoja

Suolaa ja pippuroi lohipalat.

Ota neljä palaa leivinpaperia ja taita ne kahtia. Leikkaa jokaisesta kahtia taitellusta palasta niin suuri sydämen puolikas kuin saat.

Katko parsasta puiset varret, leikkaa porkkanat tikuiksi, pilko sipulit ja viipaloi retiisit.

Kokoa annokset leivinpaperin toiselle puolikkaalle, alle vihannekset ja päälle lohenpala. Taita sydämen toinen puoli kanneksi ja sulje se taittaen reunaa muutama sentti sisäänpäin etenemissuunnassa, aloita terävästä kärjestä. Toista taitot vielä toisen kerran. Aseta kaikki leivinpaperikääröt uunipellille ja 225-asteiseen uuniin 12 minuutiksi.

Tarjoa kääröt suoraan ruokailijoiden lautasille. Pinnalle voi kukin syöjä käärön avattuaan ripotella vielä hienonnettua ruohosipulia ja puristaa sitruunaa.

MAINOS

Kommentoi

TAITOA POSLIINILAUTASELLA

Hienoja reseptejä löytyy paljon. Upeaa myös, kun kirjoituksissa annetaan ruuanvalmistukseen ammattilaisten vinkkejä. Näilä vinkeillä on kansantaloudellisia ja ekologisia etuja mm. oikeaoppinen valmistus säästää energiaa ja vähentää hävikkiä. Parasta kumminkin, aterian maku ja näkö paranee oikeilla selvillä ohjeilla.

"joka keitetyn paistaa, makean maistaa"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

101
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
57
Joka kymmenes työtön aktivoitui, kun aktiivimalli leikkasi etuutta, kertoo Kela
47
Ruotsissa sytytetty tuleen kymmeniä autoja - pääministeriltä kovasanainen tuomio
39
Nuorten maailmantuska voi synnyttää uuden luonnonsuojelubuumin: "Ilmastonmuutos on vaarallisempi kuin ydinsota"
29
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia
28
Uusi taksilaki voi tuoda ongelmia koulutakseihin – harvaan asutuilla alueilla kela-kyytien ajo saattaa houkutella yrittäjää enemmän
26
Uusi pienpanimotuotteisiin erikoistunut pub avataan Rotuaarille perjantaina – Mallaskellari haluaa laajentaa Oulun oluttarjontaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millainen auto pitäisi laittaa ettet olisi kateellinen?

Vaurauden esittelyn sijaan, varakas voi arvostaa omaa ja lähimmäistensä terveyttä niin paljon, että ostaa ison kalliin ... Lue lisää...
Motoman

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image