Ruoka

Voisitko maksaa pari sataa euroa annoksesta pa­pu­mu­hen­nos­ta? Erot ruoan suh­teel­li­sis­sa hinnoissa ovat hurjia

Ruoka-annosten suhteellisissa hinnoissa on maailmalla suuria eroja.
Ruoka 28.3.2018 20:05
Ossi Rajala

Maailman ruokaohjelman (World food programme, WFP) tekemien laskelmien mukaan ruoka-annosten suhteellisissa hinnoissa on maailmalla suuria eroja.

YK:n alainen ruokajärjestö laski paikallisten kustannusten ja ansioiden mukaan, kuinka paljon yksi annos papumuhennosta maksaisi noin 30 maassa.

Halvimmalla tämän noin 600 kilokalorin annoksen raaka-aineet sai Yhdysvalloissa New Yorkissa, jossa papumuhennos maksaisi 1,20 dollaria, joka olisi 0,6 prosenttia keskimääräisestä päiväansiosta.

Toisessa ääripäässä oli Etelä-Sudan, jossa sama annos vaatisi 155 prosenttia paikallisesta päiväansiosta. New Yorkissa asuvalle ihmiselle samanlainen kustannustaso tarkoittaisi sitä, että annos papumuhennosta maksaisi yli 300 dollaria.

Maailmalla tosin ainoastaan Etelä-Sudanissa, Syyriassa ja Koillis-Nigeriassa päädyttiin yli sadan dollarin annoshintaan. Esimerkiksi Syyrian oma vehnäntuotanto on yli puolittunut sodan takia.

Kalleimmat hinnat löytyvät kehitysmaista, joissa on köyhyyden lisäksi konflikteja, taloudellista tai poliittista epävakautta tai esimerkiksi pitkään jatkunutta kuivuutta. Kalliit annokset ovat uhka erityisesti köyhimmille ihmisille, joista monilla ei ole varaa ruokaan.

Maailman ruokaohjelman raportin mukaan lähes 800 miljoonaa ihmistä koki nälkää vuonna 2016.

Pulaa voi olla myös hyvän sadon jälkeen

Aina nälkää aiheuttavat kalliit hinnat eivät johdu siitä, ettei ruokaa olisi. Tosin esimerkiksi ilmastonmuutoksen aiheuttama kuivuus on suuri uhka monin paikoin maapallolla.

Joskus ruokapula ei johdu siitä, että sadot olisivat menneet pilalle. Myös hyvinä satovuosina ruoasta voi tulla pula, jos viljan tai muiden tuotteiden varastointiin ei ole riittävästi hyviä tiloja. Iso osa raaka-aineista voi pilaantua ja mennä hukkaan, jos varastointi pettää. Myös hyvien tieyhteyksien puute aiheuttaa ruokapulaa vaikeasti saavutettavilla alueilla, jonne kuljetukset ovat joko mahdottomia tai kalliita tehdä.

Epävakaat olot voivat myös vaikeuttaa ruoan kuljettamista.

Ruoan toimitusketjut voivat lisäksi olla sellaisia, että myynti ei tavoita kaikkein köyhimpiä ihmisiä.

Maailman ruokaohjelma pyrkii ruoan jakamisen lisäksi parantamaan juuri varastointitekniikoita ja edistämään tieyhteyksien rakentamista. Samalla pyritään edesauttamaan sitä, että tuotettava ruoka ja sen ostajat kohtaavat mahdollisimman hyvin ja tuottajat saavat tuotteistaan reilun hinnan.

Lisäksi monissa kehitysmaissa tuottavuus on paljon heikompaa. Esimerkiksi Tansaniassa suurin osa maanviljejystä tehdään yhä käsin tai härän vetämän auran avulla. Traktori löytyy vain vähemmistöltä Tansanian viljelijöistä.

MAINOS

Kommentoi

Kallis sapuska on vaan hyvä juttu sillä se estää liikalihavuuden :-) Aika monella meistä ei olisi varaa 200 euron hernesoppaan joka päivä joten hoikka vartalo olisi taattu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin uhka on liika väestönkasvu etenkin Afrikassa ja Aasian maissa mutta sillehän ei voi tehdä mitään vai voitaisko????

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olosuhteiden parantaminen lisää liikakansoitusta jo ennestään rutiköyhillä alueilla. Hyvä YK!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta jos olot eivät parane niin ihmiset lähtevät sinne missä on paremmin. Kuten nyt on nähty täällä Suomessakin asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeasti hädänalaiset eivät lähde mihinkään koska eivät siihen pysty. Eurooppaan tulevat/tulleet ovat elintasopakolaisia, jotka käyttävät härskisti hyväkseen Euroopan humaania suhtautumista pakolaisiin ja maksattavat kaiken elämisen (yleensä joten olon) eurooppalaisten korkeilla veroilla. Valitettavasti päättäjät ovat täysin sokeita tälle hyväksikäytölle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:01
Palokoirat löysivät vainun palaneen kirkon raunioista – löytö viittaa siihen, että Kiihtelysvaaran kirkko sytytettiin tahallaan
13:56
Puola joutuu EU-tuomioistuimeen tuomareiden siirtämisestä eläkkeelle
13:54
KRP tutkii Airiston Helmi Oy:n toiminnan pohjamutia myöten — Lehdet: Toinen pidätetyistä Venäjän kansalainen
13:48
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri myy Oulun Medikiinteistöt Oy:n Lapti Groupille – yhtiö aikoo jatkaa Sairaalanrinteen rakentamista
13:42
Poliiseja pakoon kaahanneelle kolme vuotta vankeutta – Pysähtyi piikkimattoon Oulunsalossa
13:32
Niinistö: Kansallista turvallisuutta edistävät lakihankkeet etenevät – Kansallinen etu turvataan kiinteistökaupoissa, sotilasvirkaan vain Suomen kansalainen
13:27
Laamaselle otteluvoitto MM-judossa
37
Metsäkanalintujen jahdissa on saatu saalista Oulun riistakeskusalueella – "Teerikannat paikoin todella hyvällä mallilla"
24
Raahelaisyrityksen sukelluspallo odottaa yhä vientilupaa – miljoonasopimuksen solmimisesta Kiinaan on jo vuosi
23
Hajuhaitta Oulussa johtuu häiriöstä tuotantoprosessissa Stora Enson sellutehtaalla
20
Oulun kaduille kylvetään vuodessa tonnikaupalla hiekkaa, liukkaudentorjunta aloitetaan yleensä marraskuun ensimmäisellä viikolla
13
Kenelle antaisit kunnian uusista työpaikoista? Sipilän hallituksen ansio on suurempi kuin nolla mutta pienempi kuin 120 000
13
Kärkkäisen maahantuoma klapikone määrättiin poistettavaksi markkinoilta – Tukes löysi testissä vakavia turvallisuuspuutteita
9
Sää ottaa harppauksen kylmempään suuntaan – Oulun seudulle luvassa yöpakkasia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Minua myös naurattaa tuo ainainen ihmisten purnaaminen köyhyydestä. Rahat riittää kapakissa istumiseen ja tupakin poltto... Lue lisää...
SYLVA L

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image