Ruoka

Uusia tuulia ja lähiruokaa

Tämän vuoden kokki Henri Kotkavuori kannustaa muitakin nuoria kokkeja osallistumaan Vuoden kokki -kilpailuun.
Ruoka 30.11.2011 13:18
Peerit Tähtinen Kaleva

Suomessa alan arvostetuimpana ruoanvalmistuskilpailuna tunnettu Vuoden Kokki on ollut tärkeä etappi monen tunnetun huippukokin uralla.

Tittelin vuonna 1996 voittaneen Aki Wahlmanin ura kilpailun jälkeen on ollut näkyvä. Hän on toiminut kokkina, keittiömestarina, yrittäjänä, lehtorina, keittokirjailijana sekä ravintoloitsijana. Suomen kansalle Wahlman on tullut parhaiten tutuksi tv-kokkina.

"Kilpailu on mainio näytön paikka nuorille lahjakkuuksille. Itse edustin voittoni jälkeen Suomea kokkien maailmanmestaruuskilpailussa Bocuse d'Orissa", Wahlman muistelee.

Tämän vuoden mestari Henri Kotkavuori kertoo osallistuneensa kilpailuun kiittääkseen kouluttajiaan. Hän haluaa myös tuoda suomalaista ruokakulttuuria esiin ja kannustaa nuoria kokkeja kilpailuun mukaan.

"Olen tutustunut myös yhteistyökumppaneihin ja heidän toimialaansa. Lisäksi olen tehnyt pitkän opintomatkan Yhdysvaltoihin sekä hoitanut omaa leipätyötäni Savoyssa."

Kotkavuori on osallistunut yhteistyökumppaneidensa mukana Suomen kiertueelle ja jakanut ohjeita kolmen ruokalajin juhla-ateriaan.

Kotkavuori aikoo lähteä Australiaan parin vuoden päästä opiskelemaan ja oppimaan uutta. "Siellä paistaa aurinko koko vuoden ympäri, joten kasvukausi kestää vuoden ympäri ja aina on tuoretta saatavilla."

Vapaa-aikaa Kotkavuorelle ei tämän vuoden aikana ole juuri jäänyt ja harrastuksetkin tuntuvat liittyvän pitkälti ruokaan. "Tykkään kaikesta, mikä liittyy ruokaan. Haluan myös kuunnella musiikkia ja nähdä uusia paikkoja ja kulttuureita."

Vuoden Kokki 2012 -kilpailuun on mahdollista ilmoittautua mukaan tämän vuoden loppuun asti. Kilpailun voittaja ratkeaa ensi vuoden maaliskuussa Gastro-messuilla pidettävässä finaalissa.

Kotkavuori on suunnitellut menun, joka sopii erinomaisesti nautittavaksi itsenäisyyspäivänä. Aluksi nautitaan kotimaisista metsäsienistä tehty keitto, pääruoka syntyy mureasta possunfileestä ja jälkiruoaksi makeaa tiramisua annoslaseissa.



Kermainen metsäsienikeitto


500 g metsäsieniä
1 keltasipuli
3 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
2 rkl voita
5 dl kanalientä
1 prk (2,5 dl) sinihomejuustolla maustettua ruokakermaa
1 dl kuohukermaa
yrttejä

Laita sienet kuivaan kattilaan ja anna nesteen haihtua pois. Lisää voi ja freesaa sipulit siinä. Lisää nesteet ja keitä kypsäksi. Soseuta blenderillä tai sauvasekoittimella.



Täytetty rypsiporsaan filee


1 rypsiporsaan sisäfilee
Täyte:
2 rkl dijon ryytisinappia
2 rkl maustamatonta tuorejuustoa
1/2 dl pähkinää
3 salottisipulia
sitruunankuorta
Kastike:
1 l tummaa kastikepohjaa
1 dl tummaa ruokaolutta
100 g voita
yrttejä

Kuullota sipulia pannussa ja lisää pähkinät sekä loput täytteen aineksista. Leikkaa filee auki ja täytä täytteellä.

Sido rullaksi. Paista pinta paistinpannulla ja kypsennä uunissa 150 asteessa noin 15 minuuttia (sisälämpö 68 astetta).

Keitä kastikepohjaa ja olutta, kunnes tiivistynyt puoleen (5,5 dl). Anna yrttien kiehua noin 10 minuuttia joukossa. Vatkaa voi joukkoon ja tarjoile kastikkeena.



Selleripyree


500 g selleriä
100 g voita
suolaa
kevytmaitoa

Keitä sellerit maidossa kypsäksi. Soseuta selleri voin kanssa ja mausta suolalla.



Tiramisurahka


8 kpl savoiardi-keksejä (tai muita sokerikeksejä)
1 dl vahvaa kahvia
1 prk maustettua rahkaa tiramisu, laktoositon
2 dl Valio Laktoositon vanhan ajan vaniljakastiketta
kaakaojauhetta

Kostuta keksit kahvilla ja laita lasiseen astiaan ensin 1 keksi pohjalle. Lisää vaahdotettua vaniljakastiketta sekä rahkaa päälle.

Lisää toinen keksi ja täytteet. Koristele kaakaojauheella.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

19:37
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
19:00
Täydellinen kuunpimennys herätti keskustelua Kuun vaikutuksesta ihmiseen – unettomuudesta ja kuuhulluudesta puhutaan, mutta tutkittua tietoa on vain vähän Tilaajille
18:34
Asukas säilytti puita hiljan lämmitetyssä leivinuunissa – kytevät puut puskivat omakotitalon täyteen savua
18:01
Utajärven ja Taivalkosken paloasemille saadaan uudet pelastusveneet tällä viikolla – vanhat myydään huutokaupassa
17:13
Veikkaus aloittaa yt-neuvottelut – vähennystarve noin 400 henkilöä
16:56
Ennuste: Suomelle 2,15 mitalia Tokion olympiakisoista
16:41
Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntahallitus aloitti ilmastostrategian päivitystyön
189
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
28
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
28
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
28
Pohjois-Suomeen annettu talven ensimmäinen pakkasvaroitus: pakkanen voi kiristyä yli 30 asteeseen – katso miten kiehuva vesi kiteytyy kylmässä
25
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
22
Intercityjunan mystisestä pamauksesta jäi jäljet junan pohjaan
22
Sinisten Maria Lohela loikkaa Harkimon liikkeeseen, mutta ei aio olla ehdolla kevään vaaleissa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

169 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image