Ruoka

Unohda jäätelökone, ilmankin onnistuu – "Omatekemä jäätelö maistuu luon­nol­li­sem­mal­ta kuin kaupan ker­ma­jää­te­löt"

Kun ostaa vohvelitötteröitä, voi omatekemänkin jäätelön saada näyttämään juuri tältä. KUVA: Jenni Latva
Ruoka 3.6.2018 15:16
Susanna Pajakko

– Ilman jäätelöä ei voi elää, sanoo varapuheenjohtaja Teresa Autio Kyrönmaan martoista. Ja nauraa.

Autio himoitsi vuosia jäätelökonetta, kunnes huomasi, että jäätelökoneen kippo on auttamattomasti liian pieni hänen perheensä tarpeisiin. Kolmen pojan kotitalous vaatii suuremman kerralla valmistuvan jäätelömäärän. Itse tehden rajoitteita ei ole.

– Etsiskelin netistä ohjetta, jossa jäätelöä voi tehdä kotona ilman jäätelökonetta, Autio sanoo.

Kokeiluun päätyi yksinkertainen ja selkeä vaniljajäätelön teko-ohje, jonka saa pyöräytettyä pakastimeen käden käänteessä.

– Itse jätskin tekoon menee kymmenisen minuuttia, ja sen jälkeen on muistettava käydä sekoittamassa jätskiä noin kolmen, neljän tunnin ajan, kun se on pakastimessa. Muuten kondensoitu maito valuu astian pohjalle ja lopputuloksena on kaksikerroksinen jäätelö. Kerran unohdin sekoittamisen. Kyllä jäätelö tosin silloinkin tuli syödyksi, Autio hymähtää.


Itse tehty
jäätelö säilyy pakastimessa noin viikon, sen jälkeen sen koostumus muuttuu rakeiseksi. Maku säilyy, mutta pehmeämmän jätskikokemuksen saa, kun herkuttelee jäätelönsä suhteellisen nopeasti.

– Vaniljajäätelö on minun suosikkini. Kondensoitu maito on ehkä myös syynä, sehän on makeampaa kuin tavallinen. Omatekemä jäätelö maistuu luonnollisemmalta kuin kaupan kermajäätelöt. Kasvirasvajäätelöihin ei voi verratakaan, Autio kehuu.

Autio on kokeillut tehdä samalla reseptillä suklaajäätelöä sekoittamalla vaniljajäätelön sekaan kaakaojauhetta, ja mansikkajäätelöä mansikkahilloa vaniljaseokseen lisäämällä.

– Suklaajäätelöön tuli väriä mutta ei juuri makua. Ehkä suklaa pitäisi olla sulatettua suklaata, kaakaojauheella se ei oikein toiminut. Mansikkajäätelö onnistui, koko jätskistä tuli mansikkaista väriä myöten.

– Kun tekee jäätelön itse, tietää tasan tarkkaan, mitä jätski sisältää. Hinnaksikin tulee suunnilleen sama kuin jos ostaisi kaupan rasiajäätelöitä, alle viitosen, Autio hymyilee.


Tämä juttu on julkaistu Kalevan Kesä Helmi -liitteessä

Vaniljajäätelö

4 dl kermaa 

3 keltuaista

1 tölkki kondensoitua maitoa

2 tl vaniljasokeria

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. 

Lisää joukkoon 3 keltuaista. Tämän jälkeen lisää kondensoitu maito ja vaniljasokeri. 

Sekoita tasaiseksi seokseksi. 

Kaada seos vähintään litran vetoiseen astiaan. 

Laita seos pakastimeen. Sekoita tunnin noin kolmen, neljän tunnin ajan tunnin välein, muuten kondensoitu maito valuu pohjalle. 

Jos haluat erimakuista jäätelöä, niin voit laittaa jäätelön joukkoon esim. mansikkahilloa tai jotain muuta oman maun mukaan. 

Lähde: Teresa Autio, Kyrönmaan Martat 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Työlästä ja aikaa vievää hommaa sekoitella " tunti kolmen neljän tunnin välein " vai oliko peräti kolme neljä tuntia tunnin välein... Taidanpa sittenkin hakea jäätelöt lastenlapsille kaupan pakasteesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaakaopavusta tehty suklaa sulaa juuri suussa lämmön vaikutuksesta ja antaa nautittavan tunteen.
Jäätelön sekaan laitettava kaakao ei toimi niin.
Kokeile keittämällä kuuma maitokaakao, johon sulatat hieman mukaan eriiaisia suklaita.
Siitä voisi tulla pohja jäätelölle.
Toimisiko?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmisillä on paljon jäätelökoneita nykyään. Miksi nämä ohjeet on nyt aina mukamas ilman jäätelökonetta?! Tarvitsemme jäätelökoneelle reseptejä!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiasta poiketen. Mitä tarkoittaa ravintoloiden ruokalistoissa kevättalvella annoksien lisukkeina mainitut "kauden kasviksia" ? (Mietin että saattaisi olla lumihangessa kasvatettuja...) Kommentti sen vuoksi, että tässä nyt repostellaan yleensä tarjottavien elintarvikkeiden vaihtelevia ominaisuuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kasvukausi on muuallakin kuin suomessa, tai sitten käytetään kellarin aarteita jos on 100% kotimaisuus aste.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun pistät nettihaun kasvisten kausikalenteri valistut että eri kasvikset valmistuvat eri puolilla maailmaa kukin aikanaan. Ei pitäisi ajatella vain impiwaaralaisittain, vaan havaita että maailma on globaali kuten valistuneet meille kertovat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeaan jäätelöön ei käytetä koskaan kananmunaa. Useimmat kotijäätelöreseptit tuottavat vain jäähileistä kermasotkua, jota ei hyvällä tahdollakaan saa nieltyä. Jos ei ole kunnon kompressorilla varustettua jäätelökonetta eikä eikä kunnon reseptiä, ensiapuna kannattaa vaihtaa reseptin sokeri glukoosisiirappiin ja rypälesokeriin, se alentaa jäätymispistettä ja estää hileen muodostumisen. t. semi-ammattilainen kotijäätelönvalmistaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa käyttää keltaista. Kypsennä kerman ja sokerin kanssa miedolla lämmöllä n. 80 asteeseen. Totta hyvä glukoosi tekee kutaa, lisätään se siihen kypsennettynä massaan. Pari jippoa jätetään sövielä kertomatta. Hyvää jäätelökesää😋

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka sen sanoo tai määrittelee mikä on "oikea jäätelö". Onko sellaiseen jollakin joku lopullinen patentti mistä ei saisi poiketa, tuskin. Nämä ovat taas niitä sellaisia pätemisiä millä noustaan muiden yläpuolelle mukamas jollakin kuvitteellisella "oikealla" jäätelöllä tai milloin milläkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtaosa kaupan pakastealtaassa myytävästä jäätelöstä on esanssi-lisäainekuraa, jota en voi hyväksi sanoa parhaalla tahdollakaan. Aidoista raaka-aineista syntyy aito maku.
Lisäksi kaupan jäätelöihin on vatkattu ilmaa, jotta tilavuus saadaan isommaksi ja asiakas ostaa "paljon" jäätelöä - siis ilmaa. Tämän voi tarkastaa vertailemalla tiettyjä pyöreissä pahvirasioissa myytäviä jäätelöitä ja neliskanttisissa pahvilaatikoissa myytäviä perusjätskejä. Kooltaan puolet pienempi rasia painaa saman verran kuin iso, koska pikkurasiaan ei ole vatkattu ilmaa sekaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole kyllä koskaan ymmärtänyt tuota vouhotusta ja kehuskelua kuinka omatekoiset maistuu muka aina niin paljon paremmalta kuin teollisesti valmistetut. Monesti olen meinannut lipsauttaa leipojalle että kyllä se leipomon tekemä pulla on parempaa tai tietyn valmistajan maksa- / lanttulaatikko päihittää mennen tullen kototekoiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä hyvällä jätskikoneella tekee helposti jädet yms. Ja makuvalikoimassa vain mielikuvitus on rajana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaaha, ei voi edes enää jääteletötteröä ostaa ilman että heti joku supersuorittaja on pätemässä että "hei kuule omatekemä on niin paljon parempaa!" Meillä kaikilla normaaleilla ihmisillä ei ole aikaa tehdä kaikkea itse. Sitä varten käydään töissä ja tehdään rahaa että sillä voi ostaa tuotteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kaikesta tarvi mieltään pahoittaa. Oma tekemä voi olla tekijän mielestä parempaa, mutta jos intoa tai aikaa ei ole, niin on ihan jees käydä jätskikiskalla - tai kaupan pakastealtaalla. Tehdäkseen jäätelön itse ei tarvitse olla "supersuorittaja". Tuskin kukaan pikaruuan silloin tällöin hakevakaan pitää kotona kokkaavia "supersuorittajina".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi toki ostaa. Omaan suuhun jäätelöt vaan ei enää ole tuntuneet samalta, kuin 20 vuotta sitten. Joskus 90-luvulla Valio toi ensimmäisen Magnum-tikun, mikä maistui taivaalliselta. Söimme niitä koko kesän silloisen tyttöystävän nyk. vaimon kanssa. Seuraavana kesänä niitä ei enää saanutkaan. Olivat ilmeisesti varastaneet nimen, tai tekivät lisenssillä sitä. Nimi muutui Classiciksi ja makukin muuttui. Kaupoista alkoi saamaan alkuperäistä Magnumia, mutta siinä oli niin paksu suklaakuori, että homma meni karkin syömiseksi.

Itse perusjäätelö on muuttunut mistälie sännöksistä tai säästöistä johtuen. Vanilija maistuu ohuen synteettiseltä. Olemme kiplotelleet Valion ja Ingmanin välillä hakien, kumpi milloinkin maistuisi paremmalta. Suunnitelmissa on ollut maistaa jotain ulkolaisiakin, muttei vielä ole onnistanut.

Italiassa olen syönyt parhaimman makuista jäätelöä, mutta siitäkin on yli 20 vuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä on jäätelön luonnollien maku? Ei kai luonnossa ole missään jäätelöä.
Itse tykkään kaupan jäätelösta vajaa 2 euroa litra, niin ei tee mieli alkaa itse tekemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

101
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
57
Joka kymmenes työtön aktivoitui, kun aktiivimalli leikkasi etuutta, kertoo Kela
47
Ruotsissa sytytetty tuleen kymmeniä autoja - pääministeriltä kovasanainen tuomio
39
Nuorten maailmantuska voi synnyttää uuden luonnonsuojelubuumin: "Ilmastonmuutos on vaarallisempi kuin ydinsota"
29
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia
28
Uusi taksilaki voi tuoda ongelmia koulutakseihin – harvaan asutuilla alueilla kela-kyytien ajo saattaa houkutella yrittäjää enemmän
26
Uusi pienpanimotuotteisiin erikoistunut pub avataan Rotuaarille perjantaina – Mallaskellari haluaa laajentaa Oulun oluttarjontaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millainen auto pitäisi laittaa ettet olisi kateellinen?

Vaurauden esittelyn sijaan, varakas voi arvostaa omaa ja lähimmäistensä terveyttä niin paljon, että ostaa ison kalliin ... Lue lisää...
Motoman

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image